Wednesday, October 20, 2010

Ινδία: Ο πολυτιμότερος εμπορικός εταίρος των ΗΠΑ;


Ινδία: Ο πολυτιμότερος εμπορικός εταίρος των ΗΠΑ;


Νωρίτερα φέτος, ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσε την Εθνική Εξαγωγική Πρωτοβουλία, το φιλόδοξο σχέδιό της Διοίκησής του να διπλασιάσει τις εξαγωγές των ΗΠΑ σε διάστημα πέντε ετών. Είναι ένας τολμηρός στόχος: Την τελευταία φορά που οι αμερικανικές εξαγωγές διπλασιάστηκαν μέσα σε πέντε χρόνια ήταν το 1981-1986, όταν ο Ronald Reagan ήταν πρόεδρος- και η Ιαπωνία, όχι η Κίνα, ήταν η οικονομία που οι Αμερικανοί φοβούνταν περισσότερο.

Η προσπάθεια του Ομπάμα περιλαμβάνει την επέκταση των εξαγωγικών πιστώσεων από τα 4 δισ. δολάρια στα 6 δισ. δολάρια, την ενθάρρυνση επιχειρήσεων μεσαίου μεγέθους να επεκταθούν στο εξωτερικό, και την επίθεση στα εμπόδια στις εισαγωγές και τις αθέμιτες επιδοτήσεις σε άλλες χώρες. Για να τονώσει τις εξαγωγές από τα 1 τρισεκατομμύρια δολάρια που ήταν το 2009, ο Ομπάμα αυξάνει τον προϋπολογισμό της Διοίκησης Διεθνούς Εμπορίου (ITA) του υπουργείου Εμπορίου κατά 20%, σε 534 εκατ. δολάρια, ενώ θα προσλάβει επιπλέον 300 επιτελικά στελέχη στην ITA το επόμενο έτος για να υπηρετήσουν ως ειδικοί στο διεθνές εμπόριο στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.

Πού θα βρουν οι αμερικανικές εταιρείες ένα ακόμη τρισεκατομμύριο δολάρια σε ετήσια έσοδα από τις εξαγωγές; Ο περισσότερος κόσμος προσπαθεί επίσης να αυξήσει τις εξαγωγές. Αλλά αυτό δεν μπορεί να συμβεί για όλους. Και ορισμένες από τις ώριμες αγορές της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν προσφέρουν προοπτικές για πολύ στοιχειώδη ανάπτυξη αυτή τη στιγμή.

Πάντως, υπάρχουν ακόμη περιθώρια για να αυξηθούν οι εξαγωγές των ΗΠΑ. Οι συνάδελφοί μου και εγώ αναλύσαμε τους αριθμούς και πιστεύω ότι σχεδόν το ήμισυ της στοχοθετημένης αύξησης των αμερικανικών εξαγωγών μπορεί να προέλθει από μόλις πέντε χώρες των οποίων οι εγχώριες αγορές αναπτύσσονται ταχέως, ή των οποίων η εγγύτητα, η οικειότητα, και η δέσμευση στο ελεύθερο εμπόριο θα επιτρέψουν σε νέες εταιρείες να κερδίσουν μερίδιο αγοράς . Αυτές οι χώρες είναι η Κίνα, η Ινδία, η Βραζιλία, ο Καναδάς και το Μεξικό. Οι εξαγωγές των ΗΠΑ προς αυτές ανήλθαν σε 445 δισ. δολάρια πέρυσι και αναμένουμε ότι ο αριθμός θα υπερδιπλασιαστεί, σε 925 δισεκατομμύρια δολάρια, το 2014.

Η τέταρτη πλουσιότερη οικονομία στον κόσμο

Ας το παραδεχτούμε: οι εξαγωγές θα πρέπει να επιτυγχάνονται από τις εταιρείες, όχι από την κυβέρνηση. Η εμπειρία των τελευταίων ετών με έχει οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι τα εταιρικά στελέχη των ΗΠΑ γενικά δεν δίνουν προσοχή στις δυνητικές εξαγωγές προς την Ινδία.

Αφού πέρασε το ορόσημο του ενός τρισεκατομμυρίου δολαρίων το 2007, η ινδική οικονομία είναι η τέταρτη πλουσιότερη στον κόσμο- με βάση την ισοτιμία αγοραστικής δύναμης- μετά τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία και την Κίνα. Ο ρυθμός ανάπτυξής της ποτέ δεν έπεσε κάτω από το 5,8% κατά τα τελευταία χρόνια, ακόμη και κατά τη χειρότερη περίοδο της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

Τα στατιστικά στοιχεία της Ινδίας, τα οποία δεν λαμβάνουν πλήρως υπόψη την τεράστια παραοικονομία, δείχνουν ρυθμό ανάπτυξης άνω του 8% φέτος. Πολλοί πιστεύουν ότι η χώρα θα συνεχίσει να αναπτύσσεται κατά σχεδόν 10% κατά την επόμενη δεκαετία, εκτός απροόπτου. Η ανάπτυξη στην Ινδία οδηγείται από εγχώριους παράγοντες και δεν είναι όμηρος των εξαγωγών. Η ινδική κυβέρνηση έχει βοηθήσει με τη μείωση των δασμών και την αναμόρφωση των άμεσων και έμμεσων φορολογικών κωδικών. Εξάλλου, η κυβέρνηση αναγνωρίζει την ανάγκη για ξένη τεχνολογία, προϊόντα και υπηρεσίες, για να διατηρήσει το ρυθμό ανάπτυξης.

Τα στελέχη από τις ΗΠΑ που σαρώνουν τον κόσμο για νέες αγορές θα πρέπει να να λάβουν υπόψη το αξιοσημείωτα ανεκμετάλλευτο δυναμικό της Ινδίας. Όταν το Pew Research Center που εδρεύει στην Ουάσιγκτον διεξήγαγε την πλέον πρόσφατη παγκόσμια έρευνά Global Attitudes Survey, ρώτησε: «Έχετε θετική ή αρνητική άποψη για τις ΗΠΑ;» Περίπου το 76% των Ινδών πολιτών απάντησε καταφατικά. Αντίθετα μόνο το 47% των Κινέζων και 44% των Ρώσων είχαν θετική άποψη για τις ΗΠΑ. Ένα χρόνο νωρίτερα, η εταιρεία έρευνας αγοράς Ipsos ανακοίνωσε παρόμοια ευρήματα.

Πώς να μετατρέψετε την καλή θέληση σε έσοδα;

Οι Αμερικανοί είναι περισσότερο αρεστοί στην Ινδία από σχεδόν οπουδήποτε αλλού στον κόσμο. Ιδιαίτερα σε σχέση με τη στάση της Κίνας και της Ρωσίας, οι Αμερικανικές μάρκες, διασημότητες, και η κουλτούρα εκτιμώνται στην Ινδία. Σε αντίθεση με την Κίνα, η Ινδία περιορίζει αμερικανικές ταινίες και μέσα ενημέρωσης και η Ινδία δεν λογοκρίνει και δεν περιορίζει ξένες ιντερνετικές εταιρείες όπως η Google (GOOG).

Ωστόσο, από την εμπειρία μου υπάρχει ένα κενό στο μυαλό των αμερικανικών στελεχών, όταν πρόκειται για τη μετατροπή αυτού του πλεονάσματος της καλής θέλησης σε έσοδα. Ας δούμε μερικά παραδείγματα για το πώς η αγορά της Ινδίας αλλάζει γρήγορα.

Η Ινδία έχει το μεγαλύτερο στρατό στον κόσμο που εξαρτάται από τις ξένες εισαγωγές. Η χώρα είναι έτοιμη να δαπανήσει πάνω από 50 δισ. δολάρια για την αναβάθμιση των χερσαίων, θαλάσσιων, και εναέριων αμυντικών συστημάτων της, τα οποία είναι σε μεγάλο βαθμό σοβιετικής προέλευσης. Οι έλεγχοι των ΗΠΑ στις εξαγωγές και η εταιρική αδράνεια έχουν επιτρέψει μεγάλο μέρος της επιχειρηματικής δραστηριότητας να πάει σε εταιρείες από το Ισραήλ, τη Γαλλία, και άλλες χώρες. Τέσσερα χρόνια πριν, ένα αποθαρρυμένο στέλεχος της αμυντικής βιομηχανίας από τις ΗΠΑ επιστρέφοντας από την Ινδία, μου είπε ότι πίστευε η Ινδία ήταν ένα αρκτικόλεξο για το "Ποτέ δεν θα το κάνω ξανά"

Σήμερα, η Ινδία έχει γίνει ο πρώτος διεθνής πελάτης για τα αεροσκάφη επιτήρησης P-8i Ποσειδώνας, μια συμφωνία η οποία θα παράγει 2,1 δισεκατομμύρια δολάρια σε έσοδα για την Boeing (BA). Εν τω μεταξύ, η Lockheed Martin (LMT) ετοιμάζει το πρώτο αεροσκάφος μεταφοράς Ηρακλής C130J για παράδοση στην Ινδία σε μια συμφωνία δισεκατομμυρίων δολαρίων για έξι από αυτά τα γιγαντιαία αεροσκάφη-μια παραγγελία που θα μπορούσε σύντομα να διπλασιαστεί σε μέγεθος.

Πολλές εταιρείες των ΗΠΑ αποφεύγω την Ινδία

Τώρα ας εξετάσουμε τα καταναλωτικά προϊόντα. Στις πόλεις της Ινδίας, οι αμερικανικές αλυσίδες γρήγορου φαγητού αφθονούν, από McDonalds (MCD) και KFC (YUM) μέχρι Subway και Dominos (DPZ). Μπορείτε να βρείτε ακόμη και Ruby Tuesday (RT) και TGI Friday σε ορισμένες πόλεις. Στους δρόμους, οι έφηβοι φορούν γνήσια Levi Strauss (LEVI), και αθλητικά παπούτσια Reebok. H Levi’s έχει ένα εμπορικό σήμα μόνο για την Ινδία, που ονομάζεται Spykar, και πωλείται στα καταστήματα Levi’s σε μεγάλες πόλεις. O Διευθύνων Σύμβουλος της Procter & Gamble (PG), Bob McDonald επισκέφτηκε την Ινδία για πρώτη φορά το 2008, όταν ήταν γενικός διευθυντής, και έκανε μια άμεση δέσμευση να ενισχύσει την παρουσία της P&G εκεί.

Ωστόσο, πολλές επιφανείς αμερικανικές εταιρείες καταναλωτικών προϊόντων δεν έχουν εισέλθει στην αγορά της Ινδίας. Αν η Εθνική Εξαγωγή Πρωτοβουλία κινητοποιηθεί πιο προσεκτικά, οι αμερικανικές εξαγωγές προς την ινδική μεσαία τάξη η οποία βρίσκεται σε άνοδο θα εκτοξευθούν στα ύψη.

Σήμερα οι ΗΠΑ είναι ο σιτοβολώνας του κόσμου. Στην Ινδία θα βρείτε μήλα από την πολιτεία της Ουάσιγκτον, καθώς και αμύγδαλα και φιστίκια Καλιφόρνιας. Ο αυξανόμενος πληθυσμός της Ινδίας, η συρρίκνωση της προσφοράς καλλιεργήσιμης γης, και η ανάπτυξη της οικονομίας θα δημιουργήσουν μια δυνητικά επικερδή αγορά για τα αμερικανικά συστατικά τροφίμων, σπόρους, τεχνολογία, μηχανήματα επεξεργασίας τροφίμων, και πολλά άλλα.

Ιστορικά, οι εταιρείες των ΗΠΑ απομακρύνονται από τα έργα υποδομής στην Ινδία. Πράγματι, οι σημαντικότεροι
ξένοι συμμετέχοντες στις μεγάλες συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα που έχουν εκσυγχρονίσει τα αεροδρόμια στο Νέο Δελχί, τη Βομβάη, τη Bangalore και το Hyderabad περιλαμβάνουν υπερπόντιες εταιρείες από τη Μαλαισία, τη Νότια Αφρική, και την Ευρωπαϊκή Ένωση– όχι από τις ΗΠΑ. Πολλά από τα εργοστάσια που δημιουργούνται και θα παράγουν ενέργεια από λιγνίτη θα χρησιμοποιούν κινεζικό εξοπλισμό. Η Ινδία ελπίζει τώρα σε μια αναβάθμιση δρόμων, γεφυρών, σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, λιμανιών και άλλων που θα κοστίσει τρισεκατομμύρια δολάρια. Οι εταιρείες των ΗΠΑ έχουν μια άνευ προηγουμένου ευκαιρία να συμμετάσχουν σε αυτήν την επέκταση. Ο υπουργός Οικονομικών της Ινδίας, ο υπουργός Εμπορίου, ο υπουργός Εξωτερικών και άλλοι ταξίδεψαν στις ΗΠΑ την περασμένη άνοιξη για να τονίσουν τις δυνατότητες αυτές.

Η πυρηνική πόρτα είναι ανοιχτή

Σκεφτείτε τις δυνατότητες για την πυρηνική ενέργεια. Τα 19 εργοστάσια της Ινδίας παράγουν μαζί μόλις 4.500 μεγαβάτ ηλεκτρικής ενέργειας. Για να να ανεβάσει αυτό το νούμερο στα 30.000 μεγαβάτ και για να εκσυγχρονίσει τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις της, η Ινδία έχει τους πόρους και την επιθυμία να αγοράσει από την Αμερική στον απόηχο της ιστορικής «123 πυρηνικής συμφωνίας» που υπεγράφη το 2008 από τον Πρόεδρο George W. Bush και τον Πρωθυπουργό Manmohan Singh. Παρά το πάγωμα στην κατασκευή νέων σταθμών από το ατύχημα στα τέλη της δεκαετίας του 1970 στο Three Mile Island, οι ΗΠΑ εξακολουθούν να παράγουν περισσότερη ενέργεια από πυρηνικές πηγές, από οποιαδήποτε άλλη χώρα. Μια πληθώρα τεχνολογιών, προϊόντων και υπηρεσιών τεχνογνωσίας θα μπορούσαν να σημαίνουν ευκαιρίες δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων και εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας για τους Αμερικανούς. Αυτό απαιτεί ανταγωνισμό με προμηθευτές από τη Ρωσία, τη Γαλλία και τον Καναδά και την αντιμετώπιση προκλήσεων από την Κορέα, τη Βρετανία, το Καζακστάν, και την Ιαπωνία- με εταιρείες που ανυπομονούν για ένα κομμάτι της γενναιοδωρίας της Ινδίας.

Παρόμοιες ευκαιρίες αφθονούν στις επαγγελματικές υπηρεσίες, την ψυχαγωγία, τη βελτίωση των υποδομών, τις υπηρεσίες εκπαίδευσης, και σχεδόν σε κάθε τομέα, όπου οι ΗΠΑ είναι ενεργές.

Καθώς ο πρόεδρος και η ομάδα του σχεδιάζουν το πρώτο ταξίδι του Ομπάμα στο Νέο Δελχί, που έχει προγραμματιστεί για το Νοέμβριο, μεγάλο μέρος της προσοχής θα είναι στα πολιτικά και πολιτιστικά θέματα. Η οικονομική συνεργασία θα πρέπει πραγματικά να είναι το επίκεντρο της επίσκεψης- ο Τζίμι Κάρτερ ήταν ο τελευταίος πρόεδρος που ταξιδέψε στην Ινδία, δύο χρόνια μετά την ανάληψη των καθηκόντων του. Υπάρχει μια ιστορική ευκαιρία για τους εταιρικούς και κυβερνητικούς ηγέτες και στις δύο χώρες να ευθυγραμμιστούν περισσότερο για θέματα επιχειρήσεων.

source: capital.gr

No comments:

Share |