Wednesday, October 20, 2010

ΗΠΑ: Κέρδη $25 δισ. από τη διάσωση τραπεζών και ασφαλιστικών εταιρειών


ΗΠΑ: Κέρδη $25 δισ. από τη διάσωση τραπεζών και ασφαλιστικών εταιρειών

Στα 25,2 δισ. δολάρια ανέρχονται τα κέρδη του δημοσίου των ΗΠΑ από τη διάσωση των τραπεζών και των ασφαλιστικών εταιρειών μέσω του προγράμματος Troubled Asset Relief Program (TARP).

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το Bloomberg, τα στοιχεία βασίζονται σε έγγραφα του υπουργείου Οικονομικών, της Ομοσπονδιακής Εταιρείας Ασφάλισης Καταθέσεων (FDIC) και της υπηρεσίας που παρακολουθούσε την πορεία του προγράμματος.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ επένδυσε συνολικά 309 δισ. δολάρια για τη διάσωση τραπεζών και ασφαλιστικών εταιρειών πετυχαίνοντας απόδοση 8,2% την τελευταία διετία.

Η απόδοση αυτή ξεπερνά την αντίστοιχη των κρατικών ομολόγων 30 ετών η οποία κατά μέσο όρο διαμορφώθηκε από τις 20 Οκτωβρίου του 2008 έως χθες Τρίτη στο 4,1%.

Μόνο από τη διάσωση της Citigroup, η οποία δεν έχει ακόμα επιστρέψει 12 δισ. δολ. από τα 45 δισ. δολ. που έλαβε συνολικά, το δημόσιο των ΗΠΑ υπολογίζεται πως σημείωσε κέρδη 8,2 δισ. δολ. - που μεταφράζεται σε απόδοση 18% - λόγω της πώλησης μετοχών σε υψηλότερη τιμή.

Επίσης από τη διάσωση της Goldman Sachs και της Morgan Stanley, για τις οποίες δαπάνησε συνολικά 20 δισ. δολ., είχε απόδοση 14% και 13% αντίστοιχα.

Αντίθετα, σύμφωνα με εκτιμήσεις του ίδιου του υπουργείου Οικονομικών από τη διάσωση των General Motors και Chrysler, για τις οποίες δαπάνησε 80 δισ. δολάρια, αναμένονται απώλειες 17 δισ. δολ.

Υπολογίζεται πως με τα 25 δισ. δολάρια μπορεί να χρηματοδοτηθεί ο προϋπολογισμός της SEC την επόμενη 20ετία ή όλες οι αγροτικές επιδοτήσεις την επόμενη 2ετία.


source: capital.gr

No comments:

Share |