Monday, September 6, 2010

Κίνδυνος διπλής βουτιάς στα ακίνητα


Κίνδυνος διπλής βουτιάς στα ακίνητα


Στο χαμηλότερο σημείο από τις αρχές του 2009 έπεσαν τον Αύγουστο οι πωλήσεις ακινήτων στην Κύπρο, ενισχύοντας τις εκτιμήσεις ότι η ανάκαμψη που παρουσιάστηκε το πρώτο εξάμηνο του έτους ήταν πρόσκαιρη. Οι πωλήσεις παρουσιάζουν ετήσια μείωση για δεύτερο συνεχή μήνα, παρά τις συνεχείς μειώσεις τιμών και παρά τις θετικές ενδείξεις που παρουσιάζει ο ευρύτερος κατασκευαστικός κλάδος. Κτηματομεσίτες και developers προβληματίζονται για την πορεία του κλάδου και κάποιοι προβλέπουν περαιτέρω επιδείνωση της ζήτησης μέχρι το τέλος του έτους.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του κτηματολογίου, τα πωλητήρια έγγραφα που κατατέθηκαν στο κτηματολόγιο τον Αύγουστο υποχώρησαν στο χαμηλότερο σημείο από τον Ιανουάριο του 2009 στα 554 έναντι 797 τον Ιούλιο του 2010 και 642 τον Αύγουστο του 2009.

Η ετήσια μείωση στις πωλήσεις τον Αύγουστο έφθασε το 14% έναντι μείωσης 12% τον Ιούλιο.

Μείωση στις πωλήσεις κατέγραψαν τον Αύγουστο όλες οι πόλεις πλην της Αμμοχώστου.

Η μεγαλύτερη μείωση που έφθασε το 43% καταγράφεται στην επαρχία Λάρνακας όπου οι πωλήσεις μειώθηκαν στις 77 σε σχέση με 135 τον Αύγουστο του 2009.

Μείωση 18% σημειώνεται στη Λευκωσία με τις πωλήσεις να υποχωρούν στις 142 από 173.

Στη Λεμεσό και στην Πάφο οι πωλήσεις τον Αύγουστο παρουσιάζουν σταθεροποίηση με τις συνολικές πωλήσεις να είναι μειωμένες κατά 2%. Στη Λεμεσό οι πωλήσεις ανήλθαν στις 145 από 148 πέρσι και στην Πάφο στις 120 από 122.

Η μείωση του Αυγούστου περιόρισε την αύξηση στις συνολικές πωλήσεις του οκταμήνου στο 12%. Σε παγκύπρια βάση, οι πωλήσεις ανέρχονται στις 5759 από 5135.

Έρχεται επιδείνωση

Οι πλείστοι κτηματομεσίτες είναι απαισιόδοξοι για την πορεία της αγοράς, ενώ άλλοι εκτιμούν ότι η αγορά παρουσιάζει σταθεροποίηση.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Παγκύπριου Συνδέσμου Κτηματομεσιτών, Σολομών Κουρουκλίδη, τα στοιχεία του κτηματολογίου επιβεβαιώνουν τις αρχικές εκτιμήσεις τους. «Η αύξηση των πρώτων μηνών του έτους ήταν συγκυριακή λόγω της έκρηξης των προσφορών ακινήτων και τώρα η αγορά κινείται πτωτικά καθώς οι προσφορές εξαντλήθηκαν», σημείωσε.

Στη μείωση του Αυγούστου, επεσήμανε ο Business Development Director της Aristo Developers, Ήρως Μιλτιάδους, συνέβαλε και η περσινή ψηλή βάση με την έναρξη των προσφορών για ακίνητα.

Όπως επεσήμανε από την πλευρά του ο πρώην επαρχιακός κτηματολογικός λειτουργός Λευκωσίας και κτηματομεσίτης στο γραφείο Δανού και Συνεργάτες, Παναγιώτης Αργυρού, λογικά θα έπρεπε να παρουσιάζει αύξηση η αγορά. «Αναμένουμε τους επόμενους μήνες για να διαπιστώσουμε την πορεία της αγοράς», σημείωσε.

Από την πλευρά του ο κτηματομεσίτης Αντώνης Λοϊζου, τόνισε ότι τα στοιχεία δείχνουν σταθεροποίηση σε όλες τις πόλεις πλην της Λάρνακας όπου η μείωση προκαλεί ανησυχία παρόλο που δεν υπάρχει κάποιος λόγος που να την εξηγεί».

«Τους επόμενους μήνες προβλέπεται περαιτέρω επιδείνωση καθώς οι οικονομικοί παράμετροι δεν καλυτερεύουν. Από τη μια τα επιτόκια σε περίοδο οικονομικής κρίσης, διατηρούνται σε ψηλά επίπεδα και από την άλλη το κόστος ζωής αυξάνεται», τόνισε ο κ. Κουρουκλίδης, για να προσθέσει ότι αρνητικά συμβάλει και η μη λήψη πολιτικής απόφασης για οικονομικά μέτρα προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης.

«Μέχρι το 2011 η αγορά ακινήτων θα περάσει δύσκολα», τόνισε ο πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Επιχειρηματιών και Ανάπτυξης Γης Λάκης Τοφαρίδης.

«Είναι δύσκολο έτος το 2010, παρόλο που οι τιμές έπιασαν πάτο», τόνισε ο κ. Λοϊζου.

source: stockwatch.com.cy

No comments:

Share |