Friday, September 3, 2010

Ευρωζώνη: Ξεπέρασαν τις προσδοκίες οι λιανικές πωλήσεις τον Ιούλιο


Ευρωζώνη: Ξεπέρασαν τις προσδοκίες οι λιανικές πωλήσεις τον Ιούλιο


ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones)—Ξεπέρασαν τις προσδοκίες οι λιανικές πωλήσεις στις 16 χώρες που χρησιμοποιούν το ευρώ τον Ιούλιο, σε ένα νέο σημάδι ότι η καταναλωτική ζήτηση συμβάλλει στην οικονομική ανάκαμψη, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας.

Ο όγκος του λιανικού εμπορίου ενισχύθηκε σε ποσοστό 0,1% έναντι του Ιουνίου, ενώ ήταν κατά 1,1% μεγαλύτερος από τον Ιούλιο του περασμένου έτους, όπως ανακοίνωσε η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία Eurostat. Το λιανικό εμπόριο τον Ιούνιο είχε αυξηθεί κατά 0,2% καθώς η Eurostat είχε αναφέρει ότι εμφανίστηκε στάσιμο κατά την περίοδο του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου.

Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών που έλαβαν μέρος σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires έκαναν λόγο για αμετάβλητες λιανικές πωλήσεις σε επίπεδο μήνα και αύξηση 0,7% σε ετήσια βάση.

Η επιμέρους ανάλυση των στοιχείων δείχνει ότι οι πωλήσεις τροφίμων, ποτών και καπνού ενισχύθηκαν κατά 0,3% σε μηνιαία βάση τον Ιούλιο, με τις πωλήσεις του κλάδου εκτός των τροφίμων, που περιλαμβάνει αγαθά όπως τα ενδύματα και τα βιβλία, να μειώνονται σε ποσοστό 0,1%.

Τα στοιχεία εξάλλου δείχνουν σημαντικές τοπικές αποκλίσεις, με την Πορτογαλία και τη Γαλλία να επιδεικνύουν υψηλά επίπεδα καταναλωτικών δαπανών, ενώ οι πωλήσεις στην Ισπανία περιορίστηκαν κατά 3% έναντι του Ιουνίου.

Την Πέμπτη, η Eurostat εκτίμησε ότι η οικονομία της Ευρωζώνης αναπτύχθηκε κατά 1% στο δεύτερο τρίμηνο, ωθούμενη κατά κύριο λόγο από την ισχυρή εγχώρια ζήτηση.

Το υψηλό επίπεδο των καταναλωτικών δαπανών συνέβαλε στην εξάλειψη των φόβων ότι η ευρωπαϊκή οικονομική ανάκαμψη ήταν εξαιρετικά ευάλωτη σε ενδεχόμενη ύφεση των βασικών εξαγωγικών της αγορών, ΗΠΑ και Κίνας.

Ωστόσο, η ευρωπαϊκή ανάκαμψη αναμένεται να επιβραδυνθεί αυτό το χρόνο καθώς οι καταναλωτές νιώθουν τον αντίκτυπο των περικοπών του κρατικού προϋπολογισμού.

source: capital.gr

No comments:

Share |