Tuesday, August 3, 2010

Kinross Gold: 7,1 δισ. δολ. για την απόκτηση της Red Back


Kinross Gold: 7,1 δισ. δολ. για την απόκτηση της Red Back


Συμφωνία για την απόκτηση των μετοχών της Red Back Mining Inc. τις οποίες δεν κατέχει, αντί ποσού περίπου 7,1 δισ. δολ. έκλεισε η Kinross Gold Corp., η τρίτη σε μέγεθος εταιρεία παραγωγής χρυσού του Καναδά, προκειμένου να αυξήσει τα ορυχεία της στη Δυτική Αφρική.

Οι μέτοχοι της Red Back θα λάβουν 1,778 κοινές μετοχές της Kinross και 0,11 κοινές ως εγγύηση σε κάθε μία μετοχή της Red Back που κατέχουν, ανακοίνωσαν σήμερα οι δύο εταιρείες. Η αξία της προσφοράς ανέρχεται σε 30,50 δολ. Καναδά (28,80 δολ. ΗΠΑ) ανά κοινή μετοχή της Red Back, ήτοι 17% υψηλότερη από την τιμή κλεισίματος της μετοχής της Red Back στις 30 Ιουλίου στο Τορόντο. Κλειστό είναι σήμερα το χρηματιστήριο της πόλης λόγω εθνικής εορτής.

Ο όγκος των συγχωνεύσεων και εξαγορών στον χώρο των εταιρειών με χρυσό αυξάνεται καθώς οι παραγωγοί βρίσκουν λιγότερο μέταλλο τη στιγμή που η τιμή του αυξάνεται συνεχώς κάθε χρόνο από το 2000. Οι εταιρείες εξόρυξης χρυσού έχουν συμμετάσχει σε συμφωνίες ύψους περίπου 32 δισ. δολ. φέτος, έναντι συμφωνιών περίπου 4,8 δισ. δολ. το προηγούμενο έτος.

Οι μετοχές της Kinross έκλεισαν στις 30 Ιουλίου στο Χρηματιστήριο του Τορόντο στα 16,87 δολ. Καναδά η μία. Φέτος, έχουν σημειώσει απώλειες 13%. Οι μετοχές της Red Back έκλεισαν στα 26,02 δολ. Καναδά. Μέσα στο 2010 έχουν σημειώσει άνοδο 73%.

Οι δείκτες εύρεσης χρυσού υποχωρούν κατά 4 εκατ. ουγγιές ετησίως για τις τρεις τελευταίες δεκαετίες, σύμφωνα με αναλυτές της Credit Suisse Group AG. Η τιμή του μετάλλου έχει σημειώσει άνοδο 7,8% φέτος στο Λονδίνο. Στις 21 Ιουνίου το πολύτιμο μέταλλο διαπραγματεύθηκε στα επίπεδα ρεκόρ των 1.265,30 δολ. η ουγγιά.

Η Red Back, με έδρα το Βανκούβερ του Καναδά, διαθέτει δύο ορυχεία χρυσού, ένα στη Μαυριτανία και ένα στην Γκάνα, ενώ πραγματοποιεί έρευνες για το πολύτιμο μέταλλο και στις δύο χώρες.

Η Kinross, με έδρα το Τορόντο, συμφώνησε τον Μάϊο να καταβάλει 600 εκατ. δολ. Καναδά για το 9,4% της Red Back. Τον μήνα που πέρασε η Kinross είπε ότι συμφώνησε να πουλήσει μερίδιο σε ορυχείο διαμαντιών αντί 220 δολ. ΗΠΑ. Η συμφωνία αυτή τη βοήθησε να αποκτήσει μετρητά.

Η Kinross το πρώτο τρίμηνο του έτους παρήγαγε 544.134 ουγγιές χρυσού. Η ίδια ανακοίνωσε ότι στο σύνολο του έτους θα παράγει 2,2 εκατ. ουγγιές του πολύτιμου μετάλλου. Η Red Back το πρώτο τρίμηνο παρήγαγε 96.160 ουγγιές χρυσού και είπε τον Μάϊο ότι η παραγωγή της το 2010 θα κυμανθεί από 485.000 έως 525.000 ουγγιές.

Η BMO Capital Markets, η GMP Securities LP και η NM Rothschild & Sons έχουν αναλάβει τον ρόλο συμβούλων της Kinross. Σύμβουλος της Red Back είναι η Scotia Capital Inc.

source: naftemporiki.gr

No comments:

Share |