Monday, July 5, 2010

IMF: Κάτω τα χέρια από τον εταιρικό φόρο


IMF: Κάτω τα χέρια από τον εταιρικό φόρο


Ηχηρό ράπισμα είσπραξε σήμερα η κυβέρνηση από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (IMF) για το πακέτο εξυγίανσης που προωθεί, με τους τεχνοκράτες του διεθνούς οργανισμού να υποστηρίζουν δημοσίως πως το μεγαλύτερο σκέλος της δημοσιονομικής εξυγίανσης πρέπει να προκύψει από τη συγκράτηση του κρατικού μισθολογίου και να τονίζουν την ανάγκη διατήρησης των φορολογικών πλεονεκτημάτων που έχει η Κύπρος.

Οι τεχνοκράτες του IMF προβλέπουν πως «ο ρυθμός μεταβολής του ΑΕΠ θα είναι μηδενικός ή ελαφρώς πιο κάτω από το μηδέν το 2010, ακολουθούμενος από μια μέτρια ανάκαμψη το 2011 και μια σταδιακή επιτάχυνση τα επόμενα χρόνια». Εκτιμούν ότι το έλλειμμα θα σταθεροποιηθεί στο 6% το 2010 προτού αρχίσει να υποχωρεί.

Αναλύοντας τα προκαταρκτικά συμπεράσματα και τις βασικές συστάσεις του κλιμακίου για το 2010, οι τεχνοκράτες του Διεθνούς Οργανισμού τόνισαν πως η πρώτιστη πρόκληση πολιτικής για την Κύπρο είναι το μεγάλο δημοσιονομικό έλλειμμα που δημιουργήθηκε τα τελευταία χρόνια. Απέδωσαν το έλλειμμα στην αύξηση του κρατικού μισθολογίου και των μη στοχευμένων παροχών, αλλά και «στο τέλος της αλματώδους ανάπτυξης του τομέα των ακινήτων» που «προκάλεσε μια διαρκή απώλεια στα σχετιζόμενα εισοδήματα, τα οποία δεν θα επιστρέψουν στα προηγούμενα επίπεδα ακόμη και όταν η οικονομία ανακάμψει».

Για μείωση του ελλείμματος στα επίπεδα κάτω του 3% μέχρι το 2012, το IMF ζητά τη λήψη «θαραλλέων μέτρων». Σημειώνει ότι η κυβέρνηση έχει λάβει «κάποια σημαντικά πρώτα βήματα». Αυτά τα μέτρα «θα βοηθήσουν στη διατήρηση του ελλείμματος κοντά στο περσινό επίπεδο του 6% του ΑΕΠ», σημειώνουν οι τεχνοκράτες, αλλά απαιτούνται περαιτέρω ενέργειες.

«Τέτοια μέτρα πρέπει να επικεντρωθούν πρωτίστως στη μείωση των δημοσίων δαπανών μέσω συγκεκριμένα της μείωσης του κρατικού μισθολογίου και της καλύτερης στόχευσης των κοινωνικών παροχών, ενόψει του μεγάλου μεγέθους του δημοσίου τομέα (κοντά στο 50% του ΑΕΠ)».

Μπαίνοντας ως σφήνα στην εγχώρια πολιτική συζήτηση για την αύξηση του εταιρικού φόρου, το IMF τονίζει «την ανάγκη να διατηρηθούν οι φορολογικοί συντελεστές χαμηλά ώστε να διαφυλαχθεί η ελκυστικότητα της κυπριακής οικονομίας στους επενδυτές». Απαντώντας σχετική ερώτηση, τόνισαν πως «το φορολογικό σύστημα έκανε την Κύπρο αυτό που είναι σήμερα» και σημείωσαν πως δεν πρέπει να καταστραφεί.

«Οι επιλογές που θα πρέπει να τύχουν μελέτης περιλαμβάνουν προσαρμογή της αύξησης των μισθών στο δημόσιο τομέα μέσω των προσαυξήσεων, εισαγωγή των εισφορών των κυβερνητικών υπαλλήλων έναντι των μη χρηματοδοτημένων συντάξεών τους και μεταρρύθμιση του θεσμού της ΑΤΑ».

Σε σχέση με τον τραπεζικό τομέα, το IMF αναφέρει ότι «ο τραπεζικός τομέας παραμένει εύρωστος υποβοηθούμενος από την προσήλωση του στη διεξαγωγή παραδοσιακών τραπεζικών δραστηριοτήτων και τη διατήρηση ενός συντηρητικού ισολογισμού».

Σημειώνουν ότι με βάση τα stress tests της ΚΤ, «το τραπεζικό σύστημα έχει την ικανότητα να απορροφήσει περαιτέρω κραδασμούς», παρά την αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Σύμφωνα με το IMF τόσο οι τραπεζικές ηγεσίες όσο και οι εποπτικές αρχές λειτούργησαν ορθά στην πρόσφατη επιβράδυνση της οικονομίας. Απαντώντας ερώτηση για το εποπτικό σύστημα της Κύπρου σε σχέση με την ταχύρρυθμη πιστωτική επέκταση του 2007 και του 2008, οι τεχνοκράτες σημείωσαν ότι η ΚΤ λειτούργησε ορθά σε σχέση με τους κανονισμούς για την προληπτική ρευστότητα και τόνισαν πως και το management των ίδιων τραπεζών λειτούργησε ορθά, στη βάση του μοντέλου παραδοσιακής τραπεζικής.

source: stockwatch.com.cy

No comments:

Share |