Sunday, July 18, 2010

Νίκη Ομπάμα επί των τραπεζών


Νίκη Ομπάμα επί των τραπεζών

Ο πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα αναμένεται να υπογράψει τις επόμενες μέρες το νομοσχέδιο για τις μεταρρυθμίσεις στον τραπεζικό κλάδο.

Οι πλέον δραστικές μεταρρυθμίσεις των τελευταίων δεκαετιών θα αρχίσουν σύντομα να τίθενται σε εφαρμογή στο χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ, μετά και την τελική έγκριση του σχετικού νομοσχεδίου από τη Γερουσία.

Η εξέλιξη αυτή ενισχύει την πίεση προς την Ευρώπη να κινηθεί με μεγαλύτερη ταχύτητα και αποφασιστικότητα στην προώθηση αντίστοιχων αλλαγών στο ρυθμιστικό και εποπτικό πλαίσιο των τραπεζών, με στόχο την αποτροπή μίας νέας παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Η έγκριση του σχεδίου, το οποίο θα κυρωθεί τις επόμενες ημέρες από τον Αμερικανό πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα και θα είναι πλέον νόμος του κράτους, δημιουργεί νέα δεδομένα για την ευρωπαϊκές τράπεζες, που δραστηριοποιούνται στις ΗΠΑ, τόσο στον τομέα της επενδυτικής όσο και στον τομέα της λιανικής τραπεζικής. Θα υπόκεινται πλέον σε αρκετούς νέους, πολύπλοκους κανονισμούς, ορισμένοι από τους οποίους συνεπάγονται σύμφωνα με τους αναλυτές και αύξηση του κόστους λειτουργίας του.

Το αμερικανικό νομοσχέδιο προβλέπει μεταξύ άλλων τη δημιουργία ενός νέου εποπτικού συμβουλίου, μίας αρχής χρηματοοικονομικής προστασίας των καταναλωτών και αυστηρούς περιορισμούς σε επενδυτικές πρακτικές των τραπεζών, που ενέχουν ρίσκο. Διαμορφώνεται αναμφισβήτητα το πιο αυστηρό πλαίσιο από τη δεκαετία του '30.

Την ίδια ώρα οι Ευρωπαίοι ηγέτες αδυνατούν προς το παρόν να συμφωνήσουν στις τελικές λεπτομέρειες για το νέο καθεστώς εποπτείας. Δεν είναι καν γνωστό πότε ακριβώς θα επαναληφθούν οι συνομιλίες για την έκταση των αρμοδιοτήτων, που θα έχουν οι νέες εποπτικές αρχές.

Η Κομισιόν επιχειρεί να επιταχύνει τη διαδικασία, έχοντας παρουσιάσει μία σειρά από προτάσεις, ωστόσο τις τελικές αποφάσεις θα λάβουν οι 27 της Ένωσης.

Oι αγορές αναμένουν να δουν σε ποιο βαθμό θα συγκλίνουν ή θα αποκλίνουν οι ευρωπαϊκοί και οι αμερικανικοί κανόνες λειτουργίας των τραπεζών.

Συμβιβασμός με την Goldman

Η Αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC) ανακοίνωσε εν τω μεταξύ χθες ότι κατέληξε σε συμβιβασμό με την Goldman Sachs η οποία αντιμετώπιζε κατηγορίες εξαπάτησης επενδυτών. Η αμερικανική τράπεζα συμφώνησε να καταβάλλει πρόστιμο ύψους 550 εκατ. δολαρίων.

Εξ αυτών τα 300 εκατ. δολάρια θα αποδοθούν στο αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών, ενώ αποζημίωση 100 εκατ. δολαρίων θα λάβει η βρετανική τράπεζα RBS και 150 εκατ. δολαρίων η γερμανική IKB. Πρόκειται για το μεγαλύτερο πρόστιμο στην τραπεζική ιστορία των ΗΠΑ. Αναλυτές σχολίαζαν, ωστόσο, ότι η Goldman έπεσε στα «μαλακά», καθώς ορισμένοι προέβλεπαν ότι το πρόστιμο θα φτάσει τα 1 δισ. δολάρια.

source: naftemporiki.gr

No comments:

Share |