Sunday, May 23, 2010

Τα γερμανικά blue chips έχουν τις καλύτερες επιδόσεις

Τα γερμανικά blue chips έχουν τις καλύτερες επιδόσεις

Πολλοί αναλυτές προέβλεπαν ότι από την κρίση της Ευρωζώνης θα βγουν κερδισμένες οι βρετανικές μετοχές, με τους επενδυτές να στρέφονται στην ισχυρότερη εκτός νομισματικής ένωσης ευρωπαϊκή οικονομία.

Οι εκτιμήσεις αυτές διαψεύδονται, καθώς μέχρι στιγμής ο δείκτης, που παρουσιάζει τις καλύτερες επιδόσεις στη γηραιά ήπειρο είναι ο γερμανικός Xetra DAX. Οι επενδυτές αναζήτησαν τελικά καταφύγιο σε έναν δείκτη, στον οποίο φιγουράρουν εταιρικοί κολοσσοί με ισχυρή διεθνή παρουσία, από τις Bayer και BASF έως τη Siemens ρευστοποιώντας αντιθέτως μετοχές επιχειρήσεων με μεγάλη έκθεση εντός της Ευρωζώνης.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι ακόμη και εάν οι ανησυχίες για τα δημοσιονομικά προβλήματα στην Ευρωζώνη καμφθούν τις επόμενες εβδομάδες, τα γερμανικά blue chips, θα συνεχίσουν να παρουσιάζουν καλύτερες επιδόσεις από τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά, χάρη στη σημαντική έκθεσή τους στις ΗΠΑ, την Ασία, και σε δυναμικές αναδυόμενες αγορές, που βγαίνουν αλώβητες από την ευρωπαϊκή κρίση, αλλά και με στήριγμα το φθηνό ευρώ και τα χαμηλά επιτόκια.

Η ανακοίνωση ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης ύψους 750 δισ. ευρώ την περασμένη εβδομάδα προσέφερε προσωρινή μόνο ανακούφιση στους επενδυτές. Αν και απομάκρυνε τους φόβους για χρεοκοπία κράτους- μέλους της Ευρωζώνης, έφερε στο προσκήνιο ανησυχίες για τις επιπτώσεις, που θα έχουν τα προωθούμενα από τις οικονομίες του Νότου μέτρα λιτότητας στην οικονομική ανάκαμψη.

Μετά και τις μαζικές ρευστοποιήσεις των τελευταίων συνεδριάσεων ο ισπανικός IBEX 35 καταγράφει απώλειες άνω του 22% από τις αρχές του έτους, ο ιταλικός MIB έχει υποχωρήσει 17% και ο γαλλικός CAC 40 [.FCHI] περίπου 13%. Ο πανευρωπαϊκός Euro STOXX 50 καταγράφει επίσης απώλειες της τάξης του 15%. Αντιθέτως ο γερμανικός Dax είναι μόλις 2,5% χαμηλότερα σε σχέση με το κλείσιμο του 2009, παρουσιάζοντας έτσι καλύτερη επίδοση ακόμη και από τον αμερικανικό S&P 500, που εμφανίζει απώλειες άνω του 4% από τις αρχές του έτους.

Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι ένα στοιχείο, που ευνοεί τον Xetra Dax είναι η περιορισμένη σχετικά παρουσία των τραπεζών. Στον γαλλικό CAC και στον ισπανικό IBEX, η συμμετοχή μεγάλων τραπεζών, οι μετοχές των οποίων έχουν δεχθεί ανηλεές "σφυροκόπημα" το τελευταίο διάστημα, είναι αισθητά μεγαλύτερη. Η Deutsche Bank δεν βρίσκεται καν στις 5 μεγαλύτερες εταιρείες του DAX, όταν οι Banco Santander και BBVA μαζί αντιστοιχούν σχεδόν στο 30% του IBEX.

source: naftemporiki.gr

No comments:

Share |