Sunday, April 25, 2010

Στο στόχαστρο S&P και Moody's



Στο στόχαστρο S&P και Moody's


Στο μικροσκόπιο του αμερικανικού Κογκρέσου μπαίνει ο ρόλος των δύο μεγάλων οίκων αξιολόγησης, Standard & Poor's και Moody's, στην πρόσφατη παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση. Στελέχη των δύο οίκων αναμενόταν να παρουσιαστούν χθες το βράδυ ενώπιον της αρμόδιας επιτροπής της Γερουσίας και να απαντήσουν σε όσα τους καταλογίζει έκθεση του νομοθετικού σώματος.


Οι μεγάλες αμοιβές επηρέαζαν τις αναλύσεις των Moody's και S&P, υποστήριξε ο γερουσιαστής Καρλ Λέβιν.

Στην επίμαχη έκθεση της Μόνιμης Επιτροπής Ερευνών της Γερουσίας αναφέρεται ότι οι δύο οίκοι επέδειξαν «αδικαιολόγητα αυξημένη εμπιστοσύνη» σε χρηματοπιστωτικά προϊόντα υψηλού κινδύνου, ενώ επισημαίνεται ότι στις αξιολογήσεις τους επηρεάζονταν από τις στενές σχέσεις με τράπεζες της Wall Street, αλλά και την επιθυμία τους για μεγιστοποίηση των κερδών τους. «Οι οίκοι αξιολόγησης Moody's και S&P φέρουν μερίδιο ευθύνης στην κρίση», επισημαίνουν οι γερουσιαστές.

Σύμφωνα με την επιτροπή, οι δύο οίκοι αγνόησαν «ενδείξεις απάτης», που είχαν επηρεάσει την αγορά. «Οι οίκοι επέτρεψαν στη Wall Street να επηρεάζει τις αναλύσεις τους, την ανεξαρτησία τους και την αξιοπιστία τους», υπογράμμισε ο γερουσιαστής Καρλ Λέβιν, ο οποίος ηγείται των ερευνών.

Οπως πρόσθεσε: «Το έκαναν για τις μεγάλες αμοιβές που έπαιρναν», ενώ η στάση τους αυτή οδήγησε τελικά σε μαζικές απομειώσεις στοιχείων ενεργητικού και τεράστιες ζημιές.

Αξίζει να σημειωθεί πως e-mails που δόθηκαν στη δημοσιότητα έκαναν αναφορά στην ιδιαίτερη σχέση που είχε δημιουργηθεί μεταξύ οίκων και τραπεζών, την οποία ονόμαζαν ως «σύνδρομο της Στοκχόλμης». Το σύνδρομο αναφέρεται σε ομήρους που αποκτούν θετικά αισθήματα για τους απαγωγείς τους.

Ενδεικτικά υπάλληλος της S&P αναφέρει σε ένα απ' αυτά ότι «ήταν τόσο εξαρτημένοι από τα έσοδα που εισέπρατταν από τους μεγάλους πελάτες τους, ώστε είχαν το σύνδρομο της Στοκχόλμης, εκλαμβάνοντάς το μάλιστα ως δημιουργία πελατειακής αξίας».

Οι γερουσιαστές ετοιμάζονταν χθες να ακούσουν τις καταθέσεις σημερινών και παλαιότερων στελεχών της Standard & Poor's και της Moody's. Σύμφωνα με πληροφορίες του Associate Press, ορισμένα εξ αυτών σχεδίαζαν να αναλάβουν μέρος της ευθύνης, όχι αποδεχόμενοι τις κατηγορίες, αλλά αναγνωρίζοντας την αδυναμία τους στο να προειδοποιήσουν εγκαίρως τους επενδυτές για τα επικίνδυνα χρηματοπιστωτικά προϊόντα.

source: naftemporiki.gr

No comments:

Share |