Wednesday, March 3, 2010

Βουλιάζει στα χρέη η Κύπρος


Βουλιάζει στα χρέη η Κύπρος


Καμπανάκι κινδύνου κτύπησε χθες ο υπουργός Οικονομικών, Χαρίλαος Σταυράκης, προειδοποιώντας ότι αν δεν υιοθετηθούν σκληρά μέτρα λιτότητας, το χρέος θα αυξηθεί κατά €3 δισ. φθάνοντας το 80% του ΑΕΠ μέχρι το 2013. Το εκρηκτικό κοκτέιλ των χαμηλών εσόδων και των διογκούμενων δαπανών αναμένεται να εκτοξεύσουν το έλλειμμα στο 10% του ΑΕΠ, βάζοντας την κυπριακή οικονομία στη δημοσιονομική τροχιά χωρών υψηλού κινδύνου.

«Εάν δεν ληφθούν μέτρα βελτίωσης των δημοσίων οικονομικών», είπε χθες ο κ. Σταυράκης, «το 2010 υπολογίζεται πως το έλλειμμα από 6% το 2009 θα αυξηθεί στο 7%, διότι οι δημόσιες δαπάνες αναμένεται να αυξηθούν με ένα ρυθμό του 7%, συνεπώς, σημείωσε, εάν τα έσοδα του κράτους μεγαλώνουν με χαμηλότερο ρυθμό».

«Ο κίνδυνος ανεξέλεγκτης αύξησης του ελλείμματος διαφάνηκε ήδη από τους πρώτους μήνες του έτους, σημείωσε, προσθέτοντας ότι τόσο τα πραγματικά στοιχεία του Ιανουαρίου όσο και τα προκαταρτικά του Φεβρουαρίου καταδεικνύουν αυτή την τάση», πρόσθεσε.

Ακόμα και αν ανακάμψει μερικώς η οικονομία, είπε ο υπουργός, τα «ελλείμματα θα συνεχίσουν να αυξάνονται, πράγμα που δείχνει ξεκάθαρα ότι υπάρχουν διαχρονικά και διαρθρωτικά προβλήματα τα οποία πρέπει να αντιμετωπιστούν».

«Σε αντίθετη περίπτωση θα δημιουργηθεί ένας φαύλος κύκλος με την αύξηση των ελλειμμάτων να αυξάνει το δημόσιο χρέος, το οποίο με τη σειρά του θα αυξάνει τους τόκους, οι οποίοι θα αυξάνουν το έλλειμμα το οποίο αυξάνει το χρέος και ούτω καθεξής».

Το υπουργείο Οικονομικών πρότεινε στο τέλος του 2009 μέτρα μείωσης του ελλείμματος κατά €500 εκ. ή 3% του ΑΕΠ. Τα μέτρα δεν έχουν ωστόσο οριστικοποιηθεί ακόμα.

Καλώντας τα κόμματα να συναινέσουν στη λήψη των διορθωτικών μέτρων, ο κ. Σταυράκης επέσυρε τον κίνδυνο οι ξένες τράπεζες να αναγκάσουν την Κύπρο να δανείζεται με αυξημένα επιτόκια.

«Εάν οι ξένες τράπεζες νιώθουν ότι έχουμε χαλαρά δημόσια οικονομικά θα μας αναγκάζουν να δανειζόμαστε με πολύ ψηλότερα επιτόκια, πράγμα το οποίο θα επιδείνωση περισσότερο το βάρος της οικονομίας», είπε.

«Άρα θα πρέπει να ληφθούν κάποια μέτρα τα οποία θα φέρουν τα δημόσια οικονομικά σε μια εύρωστη κατάσταση όπου το δημόσιο χρέος θα σταθεροποιηθεί στο 60% και το έλλειμμα σταδιακά να μειώνεται ώστε το 2013 να φθάσει κάτω από το 3%».

Ο κ. Σταυράκης ο οποίος μιλούσε κατά τη διάρκεια του 4ου συνεδρίου για την οικονομία της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ), σημείωσε ότι «το μεγαλύτερο κίνητρο για μια χώρα είναι να έχει υγιή δημόσια οικονομικά ώστε να διατηρεί την εμπιστοσύνη των ξένων τραπεζών και να μπορεί να δανείζεται με χαμηλό επιτόκιο».

Επανερχόμενος και πάλι στο πακέτο μέτρων που προτείνει η κυβέρνηση, είπε ότι από τα διάφορα μέτρα που προτείνονται το μόνο που είναι καθαρά στα χέρια της κυβέρνησης είναι αυτό της μείωσης των μη παραγωγικών λειτουργικών δαπανών οι οποίες το Γενάρη μειώθηκαν κατά 2% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2009.

Η έκκληση του κ. Σταυράκη για συναίνεση προσέκρουσε στις διαφορετικές προσεγγίσεις των κοινοβουλευτικών κομμάτων που έλαβαν μέρος στο συνέδριο, που έφεραν στην επιφάνεια τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει η κυβέρνηση στην προσπάθεια της για υιοθέτηση μέτρων μείωσης του ελλείμματος κατά €500 εκ.

Ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ Άνδρος Κυπριανού, κάλεσε τα κόμματα να προσέλθουν σε ένα εποικοδομητικό διάλογο μακριά από κομματικές σκοπιμότητες και τα φώτα της δημοσιότητας, ενώ απευθυνόμενος προς τον υπουργό Οικονομικών, τον κάλεσε να αξιολογήσει με τη μεγαλύτερη σοβαρότητα τα μέτρα.

«Να γίνει μια σε βάθος μελέτη για το πραγματικό αποτέλεσμα που θα έχουν τα μέτρα και ποια η κοινωνική αναστάτωση που ενδεχομένως θα προκαλέσουν. Έχει τεράστια σημασία εάν δεν θέλουμε να προσθέσουμε στα ήδη προβλήματα της οικονομίας ή τυχόν να προκληθεί κοινωνική αναστάτωση», είπε.

Ο κ. Κυπριανού δεν παρέλειψε επίσης να στηλιτεύσει τη γραφειοκρατία αλλά και το ύψος των επιτοκίων τονίζοντας ότι η οικονομία παραμένει εγκλωβισμένη στα ψηλά επιτόκια παρά τα μέτρα που έχει πάρει η κυβέρνηση για αύξηση της ρευστότητας της αγοράς.

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης, ανέφερε ότι τις αμέσως επόμενες ημέρες το κόμμα του θα καταθέσει σειρά μέτρων με πρώτο στόχο τη μείωση των εξόδων και αύξηση της ανάπτυξης, η οποία θα λύσει όπως σημείωσε πολλά από τα προβλήματα που έχει φέρει η οικονομική κρίση.

Παράλληλα κάλεσε την κυβέρνηση να λάβει συγκεκριμένα και άμεσα μέτρα προς την κατεύθυνση της μείωσης των δαπανών και υποβοήθηση της ανάπτυξης, δεσμευόμενος ότι ως αντιπολίτευση είναι έτοιμη να μοιραστεί το πολιτικό κόστος, εάν επιτέλους εμφανιστεί ένα συγκεκριμένο πακέτο μέτρων. Καταλήγοντας υπέδειξε ότι δεν υπάρχει η πολυτέλεια περαιτέρω καθυστέρησης.

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μάριος Καρογιάν, εξέφρασε την πολιτική βούληση του κόμματος του για συναίνεση στη λήψη και προώθηση το συντομότερο δυνατόν οικονομικών μέτρων.

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου, τόνισε από την πλευρά του ότι δεν θα πρέπει να δημιουργείται κλίμα διατάραξης της κοινωνικής ειρήνης και τάχθηκε υπέρ του περιορισμού της κρατικής μηχανής. Δεσμεύτηκε με τη σειρά του ότι το κόμμα του θα στηρίξει το πακέτο μέτρων που θα συμφωνηθεί με την κυβέρνηση.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού κόμματος Δημήτρης Συλλούρης, καταθέτοντας τα μέτρα του κόμματος του κάλεσε όλους να εργαστούν σκληρά ώστε θωρακίσουν την οικονομία και να ενισχύσουν την ποιότητα ζωής των πολιτών.

Η γενική γραμματέας των Οικολόγων Ιωάννα Παναγιώτου, ζήτησε το νοικοκύρεμα των δημόσιων οικονομικών και τάχθηκε υπέρ της σταδιακής μείωσης της εξάρτησης της οικονομίας από τον τουρισμό, ενώ εισηγήθηκε την εισαγωγή της πράσινης οικονομίας και ανάπτυξης.

Τέλος ο πρόεδρος της ΟΕΒ Ανδρέας Πίττας, κάλεσε τους αρχηγούς των κομμάτων να μη ξεχάσουν τη δέσμευση που έδωσαν ότι θα στηρίξουν την προώθηση το συντομότερο δυνατό μέτρων δημοσιονομικής εξυγίανσης.

source: stockwatch.com.cy

No comments:

Share |