Sunday, March 21, 2010

Ενδεχόμενο πρόωρης αύξησης επιτοκίου

Ενδεχόμενο πρόωρης αύξησης επιτοκίου

Ορισμένοι οικονομολόγοι θεωρούν ανοικτό το ενδεχόμενο αύξησης του προεξοφλητικού επιτοκίου (discount rate) από τη Φέντεραλ Ριζέρβ πριν από την επόμενη, επίσημη συνεδρίαση του Απριλίου.


Συστημικούς κινδύνους σε περίπτωση που καταρρεύσουν δημιουργούν οι «μεγα-τράπεζες», σύμφωνα με τον Αλαν Γκρίνσπαν.

«Είναι πιθανόν να συμβεί... Είναι δύσκολο να πει κανείς εάν θα συμβεί την επόμενη εβδομάδα ή τον επόμενο μήνα», εκτιμά ο Μάικλ Φερόλι, οικονομολόγος της JP Morgan Chase & Co. Οι φήμες για νέα αύξηση του προεξοφλητικού επιτοκίου -δηλαδή του επιτοκίου που χρεώνει η Fed στην άμεση χορήγηση δανείων προς τις τράπεζες- κυκλοφορούν εδώ και ένα μήνα, αφότου η ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε την αύξηση του συγκεκριμένου επιτοκίου για πρώτη φορά σε διάστημα μεγαλύτερο των τριών ετών, περιγράφοντας την απόφαση της 18ης Φεβρουαρίου ως μια κίνηση για «ομαλοποίηση των δανειοδοτικών διευκολύνσεων της Fed», χωρίς να σηματοδοτεί αλλαγή στην προοπτική της νομισματικής πολιτικής ή της οικονομίας.

Την ίδια στιγμή, ο γενικός διευθυντής του ινστιτούτου ECRI θεωρεί αβάσιμους τους φόβους περί «διπλής βουτιάς» της αμερικανικής οικονομίας. Εξάλλου, ο δείκτης μελλοντικής οικονομικής ανάπτυξης του ECRI σημείωσε άνοδο για έβδομη διαδοχική εβδομάδα.

Τέλος, σε έκθεσή του που παρουσιάσθηκε χθες στο Ινστιτούτο Brookings, ο πρώην πρόεδρος της Φέντεραλ Ριζέρβ, Άλαν Γκρίνσπαν -ο οποίος υποστήριζε ότι η αγορά αποτελεί συχνά μια πιο αποτελεσματική ρυθμιστική αρχή έναντι της κυβέρνησης- υιοθετεί διαφορετική στάση, υποστηρίζοντας ότι οι κρατικές αρχές θα πρέπει να διαδραματίζουν πιο ενεργό ρόλο στην εποπτεία των τραπεζών, προειδοποιώντας ότι οι «μεγα-τράπεζες» που δημιουργήθηκαν μέσω συγχωνεύσεων εγκυμονούν συστημικούς κινδύνους σε περίπτωση που καταρρεύσουν.

«Δυστυχώς, κάναμε πολύ λίγα για την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου προβλήματος», παραδέχθηκε ο κ. Γκρίνσπαν, όπως και ότι η Fed δεν κατάφερε να συλλάβει το μέγεθος της φούσκας ακινήτων, υποστηρίζοντας όμως ότι δεν μπορεί κανείς να επιρρίψει ευθύνες στην πολιτική χαμηλών επιτοκίων της Fed.

source: naftemporiki.gr

No comments:

Share |