Saturday, December 12, 2009

Κοντά σε νέα υψηλά έτους ο Dow Jones


Κοντά σε νέα υψηλά έτους ο Dow Jones


Τρίτη ανοδική συνεδρίαση για τους Dow και S&P, μετά την βελτίωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης και την αισθητή αύξηση στις λιανικές πωλήσεις. Οριακές απώλειες για Nasdaq.

Εβδομαδιαία κέρδη 0,8% για Dow, οριακή άνοδος για S&P και απώλειες 0,2% για Nasdaq.

Τρίτο ανοδικό σερί για Dow και S&P μετά την βελτίωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης και την αισθητή αύξηση στις λιανικές πωλήσεις Νοεμβρίου. Ωστόσο, η άνοδος του δολαρίου και η 8η διαδοχική πτώση της τιμής του αργού συγκράτησαν τα κέρδη των δεικτών.


Αναλυτικά ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης το Δεκέμβριο ξεπέρασε τις προσδοκίες των αναλυτών, σημειώνοντας άνοδο στο 73,4 από 67,4 τον προηγούμενο μήνα.

Παράλληλα, η νέα αύξηση 1,3% στις λιανικές πωλήσεις το Νοέμβριο τόνωσε το κλίμα ευφορίας στην αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά καθώς οι αναλυτές ανέμεναν η άνοδος να μην ξεπεράσει το 0,6%.

Στον αντίποδα, η ενίσχυση του δολαρίου έναντι του ευρώ και οι νέες πιέσεις στην τιμή του πετρελαίου, περιόρισαν αισθητά το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών. Αξίζει να επισημανθεί ότι η τιμή του αργού υποχώρησε κάτω από τα 70 δολάρια, σημειώνοντας την 8η διαδοχική πτώση στις διεθνής αγορές.

Σύμφωνα με τον αναλυτή της Hennessy Fund, Frank Ingarra, “Στις διεθνής αγορές παρατηρείται μια στροφή των επενδυτών σε τοποθετήσεις περιορισμένου ρίσκου κάτι που ουσιαστικά ευνοεί την αμερικανική οικονομία”. Συγκεκριμένα για τη συνεδρίαση της Παρασκευής, σημειώνει ότι “τα καλύτερα των αναμενόμενων μακροοικονομικά στοιχεία τόνωσαν το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών. Παράλληλα οι επενδυτές παρακολουθούν με ενδιαφέρον τις αναμενόμενες διορθωτικές κινήσεις στο χρέος των χωρών που βρέθηκαν στο μάτι του κυκλώνα τον τελευταίο καιρό όπως της Ελλάδας και του Ντουμπάι. Ωστόσο, οι τελευταίες εξελίξεις ωθούν τους διεθνής επενδυτές σε τοποθετήσεις στις ΗΠΑ με συνέπεια να ενισχύονται μαζί δολάριο και μετοχικοί τίτλοι”.


Στο τραπεζικό κλάδο, ο δείκτης ΚΒW ενισχύθηκε 0,9% με τη Citigroup να κερδίζει 1,3%, τη Bank of America με άνοδο 2,5% και η Wells Fargo υψηλότερα 0,6%.

Στους ενεργειακούς τίτλους, η Chevron με άνοδο 0,35% και η Exxon Mobil με κέρδη 0,5%, ανεπηρέαστες από την πτωτική πορεία της τιμής του πετρελαίου.

Απώλειες 0,95% για το πετρέλαιο με την τιμή του αργού να διαμορφώνεται στα 69,79 δολ./βαρέλι.

Το δικαίωμα της 3Ε υποχώρησε 1,3% στα 23,86 δολάρια και το δικαίωμα της Εθνικής Τράπεζας με πτώση 4,6% στα 5,11 δολάρια. Αμετάβλητο το δικαίωμα του ΟΤΕ στα 7,68 δολάρια.

Στη Wall Street, ο Dow έκλεισε με άνοδο 0,63% στις 10.471,50 μονάδες, ο S&P 500 με κέρδη 0,37% στις 1.106,41 μονάδες ενώ ο Nasdaq οριακά χαμηλότερα 0,03% στις 2.190,31 μονάδες.

Στην Ευρώπη, ο δείκτης FTSE έκλεισε με άνοδο 0,33% στις 5.261 μονάδες, ο DAX 0,83% υψηλότερα στις 5.756 μονάδες, ενώ ο CAC 0,14% στις 3.803 μονάδες.

euro2day.gr

No comments:

Share |