Saturday, December 12, 2009

Κάτω από τα 70 δολάρια το αργό- Εβδομαδιαία πτώση 7,4%


Κάτω από τα 70 δολάρια το αργό- Εβδομαδιαία πτώση 7,4%

Με απώλειες έκλεισε η τιμή του αργού στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, στον απόηχο αφενός της προοπτικής της καθυστέρησης της ανάπτυξης και της αδύναμης ζήτησης και αφετέρου της ενίσχυσης του δολαρίου. Μάλιστα, σημειώνοντας την όγδοη κατά σειρά πτωτική συνεδρίαση του, το αργό έχασε το «ψυχολογικό όριο» των 70 δολαρίων.Αναλυτικότερα, τα συμβόλαια του αργού παράδοσης Ιανουαρίου έκλεισαν στα 69,87 δολάρια το βαρέλι, ήτοι πτώση 0,9%. Σε επίπεδο εβδομάδας, το αργό σημείωσε απώλειες της τάξεως του 7,4%, ήτοι η μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση των τελευταίων 11 εβδομάδων. Το αργό τύπου Brent για παράδοση Ιανουαρίου ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στα 71,81 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας απώλειες μόλις 5 cents.

Περιορισμένη ενίσχυση παρουσίασε σήμερα το δολάριο έναντι του ευρώ. Το απόγευμα το δολάριο διαπραγματευόταν στα 1,4685 δολάρια από το επίπεδο των 1,4709 δολαρίων που έκλεισε αργά χθες το βράδυ στην αγορά της Νέας Υόρκης. Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/ δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,4757 δολ.

Το ευρώ πιέζεται εξαιτίας του κινδύνου υποβαθμίσεων και άλλων ευρωπαϊκών κρατών μετά την Ελλάδα και τη Πορτογαλία. Στη δευτερογενή αγορά ομολόγων το περιθώριο περιορίστηκε σήμερα περαιτέρω καθώς δημοσιοποιήθηκαν τόσο δηλώσεις στήριξης ευρωπαίων ηγετών προς την ελληνική οικονομία όσο και ευνοϊκά σχόλια επενδυτικών οίκων. Σε σημερινή του έκθεση το μεγαλύτερο Αμοιβαίο Κεφάλαιο της Γερμανίας το DWS χαρακτήρισε ελκυστικά τα ελληνικά ομόλογα καθώς όπως αναφέρει ο κίνδυνος χρεοκοπίας της χώρας είναι σχεδόν ανύπαρκτος.

reporter.gr

No comments:

Share |