Wednesday, October 7, 2009

Ιαπωνία: Το αυστηρότερο ρυθμιστικό πλαίσιο οδηγεί τις τράπεζες σε ΑΜΚ

Ιαπωνία: Το αυστηρότερο ρυθμιστικό πλαίσιο οδηγεί τις τράπεζες σε ΑΜΚ

ΤΟΚΙΟ (Dow Jones) – Παρά τη συγκέντρωση κεφαλαίων ύψους άνω των 20 δισ. δολαρίων μέσω της πώλησης κοινών μετοχών τον τελευταίο χρόνο, τα μεγάλα πιστωτικά ιδρύματα και χρηματιστηριακές της Ιαπωνίας ενδεχομένως να πρέπει να στραφούν στις αγορές κεφαλαίων για περισσότερα κεφάλαια τους επόμενους έξι μήνες καθώς ο ρυθμιστικές αρχές σε παγκόσμιο επίπεδο προωθούν αυστηρότερους κανόνες για τις κεφαλαιακές απαιτήσεις.

Η μεγαλύτερη χρηματιστηριακή της Ιαπωνίας βάσει εσόδων, Nomura Hodings, αποτελεί το πιο πρόσφατο παράδειγμα εταιρείες που προχώρησε σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου αυτό το χρόνο, καθώς τη Δευτέρα τιμολόγησε τα 800 εκατ. μετοχές στα 4,8 δισ. δολάρια, λίγους μήνες μετά την ΑΜΚ ύψους 3 δισ. δολαρίων.

Ωστόσο με το γκρουπ των 20 το Σεπτέμβριο να συμφωνεί για πιο αυστηρές κεφαλαιακές απαιτήσεις και τα ιαπωνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να ακολουθούν, η Nomura δεν θα είναι η τελευταία, εκτιμούν οι αναλυτές. Επόμενες στη σειρά, εκτιμούν ότι είναι οι μεγάλες ιαπωνικές τράπεζες όπως η Mitsubishi UFJ Financial Group, η Sumitomo Mitsui Financial Group και η Mizuho Financial Group.

“Οι τράπεζες ενδεχομένως θα προβούν σε άντληση όσων κεφαλαίων μπορούν το συντομότερο δυνατό”, τόνισε ο αναλυτής της Credit Suisse, Shinichi Ina.

Οι δείκτες βασικών κυρίων κεφαλαίων (core tier 1 ratios) – που υπολογίζουν την χρηματοοικονομική ισχύ των τραπεζών συνήθως μέσω των κοινών μετοχών και των κερδών εις νέον – στις ιαπωνικές τράπεζες βρίσκονται σχεδόν στο μισό ή χαμηλότερα σε σύγκριση με τους αντίστοιχους δείκτες των Δυτικών πιστωτικών ιδρυμάτων.

Για παράδειγμα, οι μεγάλες ιαπωνικές τράπεζες, MUFG, SMFG, και Mizuho διαθέτουν δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας Tier 1 της τάξης του 6,3%, 5,5% και 3,4% αντίστοιχα, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Credit Suisse. Στον αντίποδα, οι αντίστοιχοι δείκτες των JP Morgan Chase & Co. και Deutsche Bank διαμορφώνονται περίπου στο 8%, ενώ της Credit Suisse και της HSBC Holdings είναι ακόμη υψηλότερα.

Τον τελευταίο χρόνο, οι μεγάλες τράπεζες της Ιαπωνίας έχουν προχωρήσει σε συνολικές ΑΜΚ ύψους 19 δισ. δολαρίων μέσω έκδοσης κοινών μετοχών με σκοπό να ενισχύσουν το κεφάλαιο τους. Η MUFG συγκέντρωσε πάνω από 4 δισ. δολάρια το Δεκέμβριο, η Mizuho, η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Ιαπωνίας βάσει ενεργητικού, συγκέντρωσε 6 δισ. δολάρια τον Ιούλιο και η τρίτη SMFG προχώρησε σε ΑΜΚ 9 δισ. δολαρίων τον Ιούνιο.

Μεταξύ των μεγάλων τραπεζών, η MUFG είναι η μόνη τράπεζα από τεχνικής πλευράς για να εκδώσει νέες μετοχές αυτό το χρόνο λόγω ενός κανόνα που αποτρέπει μία εισηγμένη στο χρηματιστήριο του Τόκιο να το πράξει σε διάστημα 180 ημερών από την τελευταία έκδοση. Η SMFG και η Mizuho δεν έχουν τη δυνατότητα να εκδώσουν νέες μετοχές πριν τις αρχές του 2010, ωστόσο είναι πιθανό να το κάνουν μόλις λήξει η περίοδος απαγόρευσης, εκτιμούν οι αναλυτές.

Οι χρηματιστηριακές της Ιαπωνίας βρίσκονται στην ίδια κατάσταση και ενώ τα στοιχεία για την κεφαλαιακή τους επάρκεια δεν είναι άμεσα διαθέσιμα, οδηγούνται επίσης στην ενίσχυση της κεφαλαιακής τους βάσης, όπως κάνει η Nomura. Η δεύτερη μεγαλύτερη χρηματιστηριακή της Ιαπωνίας, Daiwa Securities έχει ήδη αυξήσει το μετοχικό της κεφάλαιο κατά 200 δισ. γεν μέσω της έκδοσης κοινών μετοχών τον Αύγουστο.

“Τα ιαπωνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ενδέχεται να χτίσουν ένα σημαντικό επίπεδο προστασίας τώρα που οι αγορές είναι σταθεροποιημένες, παρά να περιμένουν αυστηρότερους κανόνες κεφαλαιακών απαιτήσεων”, σημείωσε ο Masao Muraki, αναλυτής της Daiwa Securities.

Ο δείκτης Nikkei 225 Stock Average έχει ενισχυθεί σε ποσοστό 38% τους τελευταίους επτά μήνες, δημιουργώντας ένα ικανοποιητικό περιβάλλον για την αύξηση κεφαλαίου, υποστηρίζουν οι αναλυτές, ωστόσο τον τελευταίο μήνα οι ανησυχίες των επενδυτών ότι σύντομα οι τράπεζες θα αξιοποιήσουν τις αγορές για τη συγκέντρωση νέων κεφαλαίων έχουν επηρεάσει αρνητικά τις ιαπωνικές τραπεζικές μετοχές.

Οι μετοχές του κλάδου έχουν υποχωρήσει κατά 13%, έναντι του Nikkei, ο οποίος σημείωσε απώλειες της τάξης μόλις του 5%. Ο κλάδος έχει επίσης δεχτεί πλήγμα από τα σχέδια του νέου αρμόδιου υπουργού Shizuka Kamei, που θα επιτρέπουν σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, καθώς και σε πρόσωπα, να παρατείνουν τις δανειακές αποπληρωμές έως και κατά 3 χρόνια, αναβιώνοντας μνήμες των δανειακών προβλημάτων στη δεκαετία του 1990.

Εντούτοις η μεγαλύτερη ανησυχία παραμένει το τι θα κάνουν οι ηγέτες των μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου, οι οποίες υπέστησαν πλήγμα στο τέλος του περασμένου έτους από την κατάρρευση σημαντικών παραγόντων της Wall Street όπως της Lehman Brothers. Έχουν συμφωνήσει ότι το ρυθμιστικό πλαίσιο πρέπει να έχει καταρτιστεί έως το τέλος του 2012 και ορισμένοι όπως η Μ. Βρετανία σχεδιάζουν νέο αυστηρό πλαίσιο απαιτήσεων ρευστότητας για τράπεζες και επενδυτικές εταιρείες ενώ εισηγούνται οι δείκτες βασικών κυρίων κεφαλαίων να ξεπερνούν το 4%.

Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών τον Ιούνιο επίσης εξέδωσε οδηγίες για μεταρρυθμίσεις στην εποπτεία των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που κάνουν λόγο για αυστηρότερους κανόνες για τους δείκτες συνολικής κεφαλαιακής επάρκειας και μόχλευσης “για τις χρηματοπιστωτικές εταιρείες πρωτοβάθμιων κεφαλαίων”.

Όχι απρόσμενα, δεδομένων των σχετικά χαμηλών επιπέδων πρωτοβάθμιων κεφαλαίων των ιαπωνικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, οι ρυθμιστικές αρχές δεν δείχνουν έντονη επιθυμία εφαρμογής αυστηρών κανόνων. Η κρατική εποπτική αρχή χρηματοοικονομικών υπηρεσιών της Ιαπωνίας Financial Services Agency έχει εκφράσει ανησυχία ότι οι υπερβολικές κεφαλαιακές απαιτήσεις μπορούν να έχουν ως αποτέλεσμα οι μεγάλες τράπεζες να πρέπει να λάβουν μεγάλα και πολύπλοκα ρίσκα για να εμφανίσουν μεγάλα κέρδη. Παραδοσιακά, οι ιαπωνικές τράπεζες ενισχύουν το κεφάλαιό τους χρησιμοποιώντας προνομιούχες, παρά κοινές μετοχές. “Θα είναι δύσκολο το ζήτημα αυτό να μην οδηγήσει σε μειονεκτική κατεύθυνση τις ιαπωνικές τράπεζες" εκτιμά ο αναλυτής της Nomura, Masahiko Sato.

Αναπόφευκτα, αυστηρότερες κεφαλαιακές απαιτήσεις θα είναι το φυσιολογικό, υποστηρίζουν αναλυτές και τραπεζικοί. Ωστόσο, το ρυθμιστικό πλαίσιο θα πρέπει να προσαρμοστεί ως προς τα μοναδικά χαρακτηριστικά του τραπεζικού κλάδου κάθε χώρας, όπως δήλωσε τον περασμένο μήνα ο Katsunori Nagayasu, επικεφαλής της Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ και πρόεδρος της Ένωσης Ιαπωνικών Τραπεζών.


capital.gr

No comments:

Share |