Saturday, October 17, 2009

Εβδομαδιαίο 'ράλι' 9,4% για το αργό - Πάνω από τα 78 δολ


Εβδομαδιαίο 'ράλι' 9,4% για το αργό - Πάνω από τα 78 δολ

Πάνω από τα 78 δολ. το βαρέλι έκλεισε η τιμή του αργού στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, καταγράφοντας τα μεγαλύτερα εβδομαδιαία κέρδη σε διάστημα δύο μηνών, εν μέσω αισιοδοξίας για αύξηση της ζήτησης λόγω της απρόσμενης μείωσης των αποθεμάτων στις ΗΠΑ. Σήμερα, το αργό αναρριχήθηκε στα υψηλότερα επίπεδα του τελευταίου έτους, την ώρα που οι εκτιμήσεις για την πορεία του δολαρίου είναι δυσοίωνες, ενισχύοντας την ελκυστικότητα των εμπορευμάτων. Αναλυτικότερα, τα συμβόλαια παράδοσης Νοεμβρίου του αργού ενισχύθηκαν κατά 1,2% ή 95 σεντς στα 78,53 δολ. το βαρέλι, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία ανοδο από την εβδομάδα που έληξε στις 21 Αυγούστου, ήτοι 9,4%.

Αυξημένα κατά 400.000 βαρέλια εμφανίστηκαν τα αποθέματα αργού την εβδομάδα που έληξε στις 9 Οκτωβρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Διεθνής Επιτροπή Ενέργειας. Τα αποθέματα βενζίνης υποχώρησαν κατά 5,23 εκατ. βαρέλια, ενώ τα διυλισμένα αποθέματα, τα οποία περιλαμβάνουν το πετρέλαιο θέρμανσης και το diesel, υποχώρησαν κατά 1,1 εκατ. βαρέλια.

Έχουμε να γνωρίσουμε περεταίρω πτώση του δολαρίου, η οποία μπορεί να αγγίξει ακόμα και το 20% τα επόμενα δύο χρόνια, δήλωσε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Harvard, Niall Ferguson, καθώς το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας θα συνεχίσει να αυξάνεται. «Το αδύναμο δολάριο είναι η πιο απλή λύση για τα περισσότερα προβλήματα των ΗΠΑ αυτή τη στιγμή» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ferguson, επισημαίνοντας ότι τα επίπεδα της τάξεως του 1% ή 2% στην ανάπτυξη θα έλθουν μόνο αν οι εξαγωγές συνεχίσουν να αυξάνονται. Και αυτό θα γίνει μόνο αν το δολάριο συνεχίσει να υποχωρεί.

Μάλιστα, το αδύναμο δολάριο είναι «κακά μαντάτα για τον υπόλοιπο κόσμο, εκτός των ΗΠΑ και της Κίνας, πρόσθεσε ο Ferguson, αναδεικνύοντας το ρόλο του κράτους στην Κίνα, η οποία παρεμβαίνει για την κατοχύρωση του νομίσματος της.

reporter.gr

No comments:

Share |