Sunday, October 18, 2009

Κεφάλαια 548 εκατ. επιστρέφει η Coca-Cola 3Ε στους μετόχους της


Κεφάλαια 548 εκατ. επιστρέφει η Coca-Cola 3Ε στους μετόχους της


Την έγκρισή της για την επιστροφή κεφαλαίου προς τους μετόχους ύψους 1,5 ευρώ ανά μετοχή έδωσε χθες η έκτακτη γενική συνέλευση της Coca-Cola Τρία Εψιλον.


Ο διευθύνων σύμβουλος της Coca-Cola Τρία Εψιλον, Δώρος Κωνσταντίνου.
Ειδικότερα, η γενική συνέλευση ενέκρινε την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας κατά το ποσό των 548.111.772 ευρώ με κεφαλαιοποίηση αποθεματικών με αύξηση της ονομαστικής αξίας της μετοχής κατά το ποσό του 1,50 ευρώ ανά μετοχή, δηλαδή από 0,50 ευρώ σε 2 ευρώ ανά μετοχή και τη μείωση του μετοχικού κεφαλαίου κατά το ποσό των 548.111.772 ευρώ με μείωση της ονομαστικής αξίας της μετοχής κατά το ποσό του 1,50 ευρώ ανά μετοχή, δηλαδή από 2 ευρώ σε 0,50 ευρώ και την επιστροφή του ποσού της μείωσης του κεφαλαίου στους μετόχους της εταιρείας με καταβολή μετρητών.

Σημειώνεται ότι η γενική συνέλευση πραγματοποιήθηκε με απαρτία που πλησίασε το 80%, ενώ τα θέματα της ημερήσιας διάταξης καταψήφισε το 5% των μετοχών που συμμετείχαν στη συνέλευση.

Παράγοντες της εταιρείας που ερωτήθηκαν για την πορεία της κατά την τρέχουσα χρήση δεν δέχθηκαν να διατυπώσουν σχόλια, δηλώνοντας ότι στο διάστημα που ακολουθεί θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα εννεαμήνου 2009, από τα οποία θα προκύψουν πολύ συγκεκριμένα οικονομικά ή άλλα στοιχεία για τις επιδώσεις της εισηγμένης.

Η επέκταση

Τα ίδια στελέχη αναφέρθηκαν μόνο στην αγορά της Ρωσίας, την οποία χαρακτήρισαν δύσκολη λόγω και των δυσμενών οικονομικών συγκυριών, τόνισαν ωστόσο ότι η εταιρεία κινείται ανοδικά, βελτιώνοντας τη θέση της στην τοπική αγορά, με αύξηση των μεριδίων και επέκταση της διανομής της.

Ανάλογα σχόλια διατυπώθηκαν και για την αγορά της Ρουμανίας, όπου η κατανάλωση κινείται πτωτικά, ενώ για την εγχώρια αγορά, όπου στα οργανωμένα δίκτυα παρατηρείται τόνωση του ανταγωνισμού, επισημάνθηκε ότι η εταιρεία θα επιμείνει να απαντά στον ανταγωνισμό σε άμεσο χρόνο, ώστε να μη χάσει τη δυναμική της.

Τα μεγέθη

Σημειώνεται ότι στο πρώτο εξάμηνο του 2009 η Coca-Cola Τρία Εψιλον είχε ανακοινώσει συγκρίσιμα καθαρά κέρδη ύψους 201 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 4% σε σχέση με πέρυσι, αύξηση του όγκου πωλήσεων κατά 2%, στο 1,033 δισ. κιβώτια, αλλά και μείωση των καθαρών εσόδων από τις πωλήσεις κατά 1%, στα 3,266 δισ. ευρώ.

Στο ίδιο διάστημα τα καθαρά κέρδη της εισηγμένης διαμορφώθηκαν στα 190 εκατ. ευρώ μειωμένα κατά 9%, τα συγκρίσιμα κέρδη εξαμήνου ανά μετοχή σε 0,55 ευρώ μειωμένα κατά 5% και τα κέρδη ανά μετοχή στα 0,52 ευρώ μειωμένα κατά 10%.

Κατά τον κ. Δώρο Κωνσταντίνου, διευθύνοντα σύμβουλο της Coca-Cola Τρία Εψιλον, η εταιρεία αύξησε στο εξάμηνο του 2009 το μερίδιο αγοράς σε όγκο και αξία στην κατηγορία των μη αλκοολούχων αναψυκτικών σε πολλές από τις σημαντικές αγορές όπου δραστηριοποιείται.

Σε ό,τι αφορά τις οικονομίες κλίμακος που επιχειρεί η εταιρεία για το 2009, έχει ήδη ανακοινωθεί ότι θα φθάσουν τα 115 με 120 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με την εταιρεία, ο στόχος αυτός περιλαμβάνει την εξοικονόμηση κόστους κατά περίπου 100 εκατ. ευρώ, η οποία σχετίζεται με διάφορες πρωτοβουλίες για τη μείωση των λειτουργικών εξόδων και περαιτέρω βελτίωση της παραγωγικότητας της τάξης των 15-20 εκατ. ευρώ από δραστηριότητες αναδιάρθρωσης που πραγματοποιούνται σε διάφορες χώρες.

Η εισηγμένη αναμένει επίσης εφάπαξ προ φόρων δαπάνες της τάξης περίπου των 30 εκατ. ευρώ από τις διαδικασίες αναδιάρθρωσης, που ανέλαβε το 2009, που αναμένεται να επιφέρουν ετήσιο όφελος 25-30 εκατ. ευρώ στα επόμενα χρόνια.

naftemporiki

No comments:

Share |