Saturday, October 3, 2009

Το Ρίο 2016 μας περιμένει με πάθος...


Το Ρίο 2016 μας περιμένει με πάθος...



Δύο πρόεδροι αγκαλιάζονται μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος: Ο Ζακ Ρογκ και ο Λούλα Ντα Σίλβα.

«And the winner is Rio de Janeiro»! Η μεγαλύτερη πόλη της Βραζιλίας θα φιλοξενήσει για πρώτη φορά στην ιστορία της Ολυμπιακούς Αγώνες. Οι «αθάνατοι» της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, αυτήν τη φορά, πρωτοτύπησαν και έδωσαν τη διοργάνωση του 2016 στο Ρίο ντε Τζανέιρο, που έχει ως σύνθημα το «Ζήσε το πάθος σου».

Αυτή, μάλιστα, είναι η πρώτη φορά που μια χώρα της Λατινικής Αμερικής θα φιλοξενήσει το μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός του πλανήτη, ενώ αξίζει να τονιστεί ότι η Βραζιλία θα φιλοξενήσει και το Μουντιάλ του 2014. Μια μαγική διετία περιμένει τους Βραζιλιάνους, που ίσως τους βοηθήσει να ξεπεράσουν και τα διάφορα προβλήματα που αντιμετωπίζουν ως χώρα...

Η νίκη του Ρίο αποτελεί έκπληξη πρώτου μεγέθους, καθώς το μεγάλο φαβορί για την ανάληψη των 31ων Ολυμπιακών Αγώνων ήταν το Σικάγο. Ο Μπάρακ Ομπάμα, μάλιστα, βρέθηκε χθες στην Κοπεγχάγη για να υποστηρίξει την υποψηφιότητα της γενέτειράς του, αλλά το Σικάγο ήταν η πόλη που έφυγε από την πρώτη ψηφοφορία!

Ακολούθησε το Τόκιο, που ούτως ή άλλως ήταν μεγάλο αουτσάιντερ και έτσι στον τελικό «μονομάχησαν» το Ρίο με τη Μαδρίτη. Η υποψηφιότητα της πρωτεύουσας της Ισπανίας είχε πάει στην Κοπεγχάγη με αρχηγό αποστολής τον πρώην πρόεδρο της ΔΟΕ Χουάν Αντόνιο Σάμαρανγκ, ο οποίος στην ομιλία του είπε πως είναι 89 χρονών και θα ήθελε ως «προσωπική χάρη» να δοθούν οι Αγώνες στη Μαδρίτη, αλλά η πόλη που ακούστηκε λίγο αργότερα από τα χείλη του Ζακ Ρογκ ήταν το Ρίο ντε Τζανέιρο.

Κοπακαμπάνα - Κοπεγχάγη: Πανηγύρισαν με σάμπα


Σημαντική ήταν η συμβολή του Πελέ στην τελική νίκη.
Σε ξέσπασμα τρελών πανηγυρισμών προέβησαν οι Βραζιλιάνοι στο Ρίο ντε Τζανέιρο, αμέσως μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος της τελευταίας ψηφοφορίας. Χορεύοντας και τραγουδώντας χιλιάδες κάτοικοι του Ρίο, ξεχύθηκαν στην πιο γνωστή παραλία του κόσμου την Κοπακαμπάνα για να εκδηλώσουν τον ενθουσιασμό τους.

Παρόμοιες σκηνές και εντός της αίθουσας στην Κοπεγχάγη, όπου έγινε η αναγγελία της απόφασης της ΔΟΕ με την πολιτική ηγεσία της χώρας να ξεσπά σε αυθόρμητες εκδηλώσεις, με αγκαλιές, φιλιά και φωνές χαράς και ικανοποίησης. Χαρακτηριστικά ο Κάρλος Οσόριο, γενικός γραμματέας της Επιτροπής διεκδίκησης των Αγώνων του Ρίο, μόλις που πρόλαβε να φωνάξει σε σχετική ερώτηση, για τη νίκη της πόλης του: «Σπουδαία νίκη, είναι εντυπωσιακό, απίστευτο».

Το Ρίο ντε Τζανέιρο κέρδισε με διαφορά 34 ψήφων. Το Σικάγο συγκέντρωσε μόλις 18 ψήφους στην πρώτη ψηφοφορία, ενώ το Τόκιο στη δεύτερη αποχώρησε με 20. Τελικά, στην τρίτη και τελευταία ψηφοφορία, στην οποία ψήφισαν 99 μέλη της ΔΟΕ (98 έγκυρες ψήφοι, 1 αποχή), το Ρίο ντε Τζανέιρο πήρε το «χρίσμα» για τη διοργάνωση των 31ων Ολυμπιακών Αγώνων, καθώς συγκέντρωσε 66 ψήφους έναντι 32 της Μαδρίτης.

Λούλα Ντα Σίλβα: Επεισε τους «Αθάνατους»

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Ινάσιο Λούλα Ντα Σίλβα ήταν ο «άνθρωπος-κλειδί», που με την παρουσία του έπεισε τους «Αθάνατους» της ΔΟΕ να αποφασίσουν υπέρ του Ρίο. Ήταν η τρίτη φορά που η βραζιλιάνικη πόλη διεκδίκησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες και τα κατάφερε, σε αντίθεση με τις διοργανώσεις του 2004 και του 2012.

Με βάση το φάκελο υποψηφιότητας, θα χρειαστούν συνολικά 9,86 δισ. ευρώ, ποσό στο οποίο συμπεριλαμβάνονται και τα έξοδα κατασκευής νέων εγκαταστάσεων και εκμοντερνισμού των μέσων μαζικής μεταφοράς. Σε αντίθεση με τις αντίπαλες υποψηφιότητες της Μαδρίτης, του Τόκιο και του Σικάγου, το Ρίο ντε Τζανέιρο σκοπεύει να εκμεταλλευθεί τους αγώνες για τη δημιουργία μιας «Υπέροχης Πόλης», (ciudad maravillosa), όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ένα από τα συνθήματα της επιτροπής διεκδίκησης.


naftemporiki

No comments:

Share |