Tuesday, June 9, 2009

Με p/e 10 οι ελληνικές τράπεζες για το 2009 - Στο fair value ή υπερτιμημένες

Με p/e 10 οι ελληνικές τράπεζες για το 2009 - Στο fair value ή υπερτιμημένες

Με p/e 10 διαπραγματεύονται οι ελληνικές τράπεζες με βάση τα εκτιμώμενα κέρδη του 2009. Αν είναι υπερτιμημένες ή υποτιμημένες οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να αξιολογηθούν με βάση τις άλλες τράπεζες στο εξωτερικό και ειδικά στην Ευρώπη αλλά και με βάση τα υφιστάμενα δεδομένα στην ελληνική οικονομία. Η πλειοψηφία των αναλυτών υποστηρίζει ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι δίκαια αποτιμημένες στηρίζοντας την άποψη αυτή ότι δεν απέχουν πολύ με βάση όρους p/e με τις αντίστοιχες τράπεζες του εξωτερικού , δεν εμφανίζουν προβλήματα στο εσωτερικό τους και σταδιακά βελτιώνουν την εικόνα τους.
Τα επιχειρήματα αυτά είναι ορθά ωστόσο το γεγονός είναι ότι οι ελληνικές τράπεζες φαίνεται ότι σταδιακά ξεπερνούν τα όρια των δίκαια αποτιμημένων τραπεζών και τείνουν προς τις υπερτιμημένες. Οι λόγοι είναι κατά βάση τέσσερις.

1) Οι ελληνικές τράπεζες πλην της Εθνικής βρίσκονται ήδη στην ζώνη των υπερτιμημένων τραπεζών. Η Εθνική με p/e κοντά στο 8,3 είναι η φθηνότερη τράπεζα με βάση τα εκτιμώμενα κέρδη του 2009. Είναι ενδεικτικό ότι το 2009 η Εθνική θα επιτύχει κέρδη όσα θα επιτύχουν μαζί η Eurobank, Alpha , Πειραιώς και ενδεχομένως και η Κύπρου μαζί.

2) Οι τράπεζες του εξωτερικού ξεκινούν από προφανώς χειρότερη βάση από ότι οι ελληνικές καθώς εμφάνισαν μεγάλες ζημίες.

3) Ο ρυθμός πιστωτικής επέκτασης στην Ελλάδα το 2009 θα διαμορφωθεί στο 6% όταν το 2007 τα δάνεια αυξάνονταν με ρυθμό 25%. Προφανώς μόνο από αυτή την μείωση τα οργανικά κέρδη θα είναι μειωμένα.

4) Με ισχνό ρυθμό ανάπτυξης που συνδέεται με την πιστωτική επέκταση οι τράπεζες δεν μπορούν να διαφοροποιηθούν αισθητά.

Το p/e 10 είναι δικαιολογημένο υπό την έννοια ότι οι τράπεζες δεν κρύβουν κινδύνους στους ισολογισμούς τους. Όμως σταδιακά οι ελληνικές τράπεζες τείνουν να πλησιάσουν την ζώνη των υπερτιμημένων.

REPORTER.GR

No comments:

Share |