Tuesday, June 9, 2009

Μετά την Ιρλανδία, Αυστρία και Βρετανία υποψήφιες για υποβάθμιση

Μετά την Ιρλανδία, Αυστρία και Βρετανία υποψήφιες για υποβάθμιση

H Βρετανία και η Αυστρία είναι οι επόμενες ευρωπαϊκές χώρες που είναι πιθανό να δουν τη βαθμολόγηση της πιστοληπτικής τους ικανότητας να υποβαθμίζεται, ακολουθώντας την τύχη της Ιρλανδίας της οποίας το rating κόπηκε στο ΑΑ από ΑΑ+ από τον οίκο Standard & Poor΄s τη Δευτέρα, για δεύτερη φορά μέσα σε τρεις μήνες.


Η Βρετανία θα δανειστεί 175 δισ. στερλίνες φέτος με το δημοσιονομικό της έλλειμμα να εκτινάσσεται στο 12,4% του ΑΕΠ. Το μέγεθος των δανειακών της αναγκών και των δημοσιονομικών της ελλειμμάτων σε συνδυασμό με τα προβλήματα του τραπεζικού της συστήματος την καθιστούν υποψήφια για υποβάθμιση, που σημαίνει απώλεια του rating AAA αν οι χειρισμοί της κυβέρνησης δεν πείσουν τους οίκους αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας.

Ήδη οι προοπτικές της έχουν χαρακτηριστεί αρνητικές. Αν ο οίκος S&P ανησυχεί για την κατάσταση των τραπεζών στην Ιρλανδία θα πρέπει να τoν απασχολεί και η έκθεση της Βρετανίας στους προβληματικούς ισολογισμούς των δικών της τραπεζών. Σύμφωνα με τους αναλυτές της Societe Generale, τα «τοξικά» στους ισολογισμούς των βρετανικού χρηματοοικονομικού κλάδου, κυρίως των τραπεζών, υπολογίζονται γύρω στο 30% του ΑΕΠ.

Οι προοπτικές για το rating ΑΑΑ της Αυστρίας παραμένουν σταθερές μέχρι στιγμής. Όμως, οι συνθήκες μπορεί να αλλάξουν αν η χρηματοοικονομική αναταραχή ενταθεί και υπάρξει περαιτέρω μακροοικονομική επιδείνωση στη Βαλτική και στις οικονομίες της Ανατολικής Ευρώπης όπου οι αυστριακές τράπεζες έχουν μεγάλη έκθεση. Οι οίκοι αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στην αναδυόμενη Ευρώπη με την κρίση να αναζωπυρώνεται στη Λετονία, όπου η κυβέρνηση διαψεύδει τις φήμες για επικείμενη υποτίμηση του νομίσματος με τα διατραπεζικά επιτόκια να εκτοξεύονται στο 30%. Το ΑΕΠ της χώρας υπέστη καθίζηση 18%. Οι ανησυχίες στην αγορά είχαν αντίκτυπο καις στο spread των αυστριακών ομολόγων που άνοιξε κατά 20 μονάδες βάσης στο 0,81% έναντι των γερμανικών.

Ο οίκος S&P προειδοποίησε ότι το rating της Ιρλανδίας μπορεί να πέσει χαμηλότερα αν η ποιότητα του ενεργητικού των ιρλανδικών τραπεζών χειροτερεύσει περισσότερο από ό,τι αναμένεται. Η κύρια ανησυχία είναι η εκτόξευση του κόστους διάσωσης του τραπεζικού συστήματος, με ότι αυτό συνεπάγεται για τα δημοσιονομικά της χώρας. Όπως επισημαίνει σε έκθεσή της η UBS, η Βρετανία είναι η μόνη χώρα στην Ευρώπη που αντιμετωπίζει παρόμοια κατάσταση με αυτή της Ιρλανδίας και είναι φυσικό η πρόσφατη υποβάθμιση να επηρεάζει αρνητικά και την ισοτιμία της στερλίνας.

Πέρα από την Ιρλανδία, μέχρι στιγμής φέτος ο οίκος S&P έχει υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Ελλάδας, τις προοπτικές των οποίων θεωρεί σταθερές έκτοτε.

CAPITAL.GR

No comments:

Share |