Saturday, May 16, 2009

Κίνα: Σε ελεύθερη πτώση οι άμεσες ξένες επενδύσεις

Κίνα: Σε ελεύθερη πτώση οι άμεσες ξένες επενδύσεις

Για έβδομο συνεχόμενο μήνα τον Απρίλιο συνεχίστηκε η ελεύθερη πτώση των άμεσων ξένων επενδύσεων στην Κίνα, μετά από τις περικοπές δαπανών που επέβαλαν οι επιχειρήσεις για να περιορίσουν τις συνέπειες της κρίσης.

Οι επενδύσεις πραγματοποίησαν «βουτιά» κατά 22,5%, με την αξία τους να ανέρχεται στα 5,89 δισ. δολάρια, ενώ τον προηγούμενο μήνα είχαν καταγράψει πτώση 9,5%. Παρόλ' αυτά η κινεζική ηγεσία αισιοδοξεί ότι το κυβερνητικό σχέδιο ενίσχυσης, ύψους 4 τρισ. γιουάν θα αντισταθμίσει τις εξασθενημένες επενδύσεις τόσο από εγχώριες επιχειρήσεις όσο και από επιχειρήσεις του εξωτερικού και θα αναζωογονήσει την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Την ίδια ώρα, αρνητικά ήταν τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες και για την οικονομία του Χονγκ Κονγκ, καθώς το ΑΕΠ της χώρας συρρικνώθηκε 4,3% για τέταρτο συνεχόμενο μήνα, μετά την πτώση που κατέγραψαν οι εξαγωγές και την εκτίναξη της ανεργίας σε πολύ υψηλά επίπεδα. Εντονες πιέσεις ασκούνται στην κυβέρνηση για τη λήψη μέτρων για την τόνωση της ανάπτυξης.

NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |