Sunday, May 17, 2009

Μέση υποχώρηση 40% στα κέρδη των μεγάλων τραπεζικών ομίλων

Μέση υποχώρηση 40% στα κέρδη των μεγάλων τραπεζικών ομίλων

Στο ποσό των 720 εκατ. ευρώ υπολογίζονται τα καθαρά κέρδη των οκτώ μεγάλων τραπεζικών ομίλων, πλην Emporiki για το πρώτο τρίμηνο από 1,2 δισ. ευρώ που ήταν τα κέρδη τους πέρυσι.

Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για υποχώρηση της τάξης τουλάχιστον του 40%. Το ακριβές ύψος των κερδών που θα ανακοινωθούν από τις περισσότερες τράπεζες την τελευταία εβδομάδα του Μαΐου θα εξαρτηθεί από πόσο αυξημένες θα είναι οι προβλέψεις που θα ληφθούν τελικώς, τη στιγμή που έσοδα από τόκους και προμήθειες κινήθηκαν σε πολύ χαμηλό επίπεδο.

Η Emporiki έχει ήδη ανακοινώσει ζημίες στο πρώτο τρίμηνο όπως και στο αντίστοιχο περυσινό τρίμηνο και είναι η μόνη από τις μεγάλες τράπεζες που καταγράφει αρνητικά αποτελέσματα ενώ στον αντίποδα, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο που είχε ζημίες αναμένεται να περάσει στην κερδοφορία. Και η Atebank πάντως είχε αύξηση κερδών στο τρίμηνο με καθαρά κέρδη ύψους 37,3 εκατ. ευρώ από 30,3 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση σε ποσοστό 23,1%.

Η υποχώρηση της κερδοφορίας του κλάδου για το πρώτο τρίμηνο θεωρείται δεδομένη και έχει προεξοφληθεί καθώς αποτυπώνονται σε αυτή την περίοδο το υψηλό κόστος χρήματος του τέλους του 2008, η σημαντική επιβράδυνση των τραπεζικών εργασιών και οι αυξημένες προβλέψεις ως συνέχεια του προηγούμενου έτους.

Με τον ίδιο τρόπο που το τέταρτο τρίμηνο του 2008 απεικονίζεται στα μεγέθη του πρώτου φετινού τριμήνου, έτσι και το δεύτερο τρίμηνο του 2009 στο οποίο καταγράφεται βελτίωση των συνθηκών στην αγορά σε επίπεδο ρευστότητας και έστω μικρή ενίσχυση της ζήτησης για δάνεια, αναμένεται να αποτυπωθεί στο εννεάμηνο. Αυτή τη βελτίωση μεγεθών στο τρίτο τρίμηνο προσδοκούν οι τραπεζίτες με βάση την σταδιακά, έστω και με χαμηλούς ρυθμούς, ενίσχυση των τραπεζικών εργασιών.

Για το πρώτο τρίμηνο, οι αναλυτές δεν αποκλείουν η μείωση της κερδοφορίας του κλάδου να φθάσει και το 50% ενώ βαρύνει αρνητικά η σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2008 που ήταν ισχυρό. Η επιβράδυνση της πιστωτικής επέκτασης έχει επίπτωση στην λειτουργική κερδοφορία όλου του έτους και ήδη περνά δραματικά στα μεγέθη του πρώτου τριμήνου. Οι χαμηλοί ρυθμοί αύξησης των χορηγήσεων οδήγησαν σε υποχώρηση των εσόδων από τους τόκους, τα οποία πιέζονται από την πτώση των ευρωπαϊκών επιτοκίων, του βασικού της ΕΚΤ και του euribor.

Ο σκληρός ανταγωνισμός για την προσέλκυση προθεσμιακών καταθέσεων ώθησε σε δυσθεώρητα ύψη το κόστος χρήματος ενώ παράλληλα, μειωμένα είναι τα έσοδα από προμήθειες, αυτά που σχετίζονται με τις επιβραδυνόμενες τραπεζικές εργασίες, ενώ στο πρώτο τρίμηνο, πέρα από το χρηματιστηριακό ράλι το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου, δεν απέδωσαν οι προμήθειες από την κεφαλαιαγορά.

Ανακοίνωση αποτελεσμάτων

Την ερχόμενη Τετάρτη 20 Μάιου ανακοινώνει τα αποτελέσματα τριμήνου η Τράπεζα Πειραιώς [BOPr.AT] και την τελευταία εβδομάδα του μήνα, υπάρχει μπαράζ ανακοινώσεων από την Alpha Bank [ACBr.AT] στις 26 Μαΐου, την Aspis Bank στις 27 και στις 28 Μαΐου την Eurobank [EFGr.AT] , την Τράπεζα Κύπρου [BOCr.AT] και την Marfin Popular Bank. Η Εθνική δημοσιοποιεί τα αποτελέσματα τριμήνου την Παρασκευή 29 Μαΐου.

NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |