Sunday, April 19, 2009

Σφίγγει ο κλοιός του δανεισμού γύρω από τις ζημιογόνες του Χ.Α.

Σφίγγει ο κλοιός του δανεισμού γύρω από τις ζημιογόνες του Χ.Α.


Υπάρχει συνημμένο αρχείο τύπου Acrobat (76 KBytes). Κάντε κλικ εδώ για να το δείτε
Με υψηλές ζημιές έκλεισε το 2008 για το 35% των εισηγμένων εταιρειών, οι οποίες όμως δεν έχουν να διαχειριστούν μόνο το άχθος των μεγάλων αρνητικών αποτελεσμάτων αλλά και τις ταυτόχρονα υψηλές δανειακές τους υποχρεώσεις, οι οποίες μάλιστα αυξήθηκαν κατά 15% σε σχέση με το 2007.

Το γεγονός αυτό προοιωνίζεται ένα ιδιαίτερα δύσκολο 2009, κατά το οποίο αφενός η επιχειρηματική δραστηριότητα βαίνει συρρικνούμενη στερώντας τις εταιρείες από υγιή λειτουργικά κεφάλαια, αφετέρου στενεύουν τα περιθώρια επαναδιαπραγμάτευσης του δανεισμού ώστε να μειωθεί και το κόστος χρηματοδότησης.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, κατά τη χρήση που πέρασε 98 εταιρείες εμφάνισαν ζημίες ύψους 1,56 δισ. ευρώ ενώ την ίδια στιγμή οι εταιρείες αυτές χρωστούν στις τράπεζες 11,85 δισ. ευρώ. Στη διαμόρφωση των μεγεθών αυτών βέβαια μεγάλη είναι η «συμβολή» της ΔΕΗ, η οποία επιβάρυνε τη συνολική εικόνα αφενός με ζημιές 308 εκατ. ευρώ, αφετέρου με δάνεια 4,67 δισ. ευρώ.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Κύκλος, πέρυσι τα συνολικά δάνεια των ζημιογόνων εισηγμένων αυξήθηκαν στα 11,85 δισ. ευρώ από 10,36 δισ. ευρώ, μια αύξηση η οποία αποδίδεται κυρίως στη διεύρυνση του βραχυπρόθεσμου δανεισμού ο οποίος διαμορφώθηκε στα 5,16 δισ. ευρώ έναντι 4,23 δισ. ευρώ ήτοι αύξηση κατά 22%, ενώ ο μακροπρόθεσμος δανεισμός αυξήθηκε κατά 9,2% στα 6,6 δισ. ευρώ από 6,07 δισ. ευρώ.

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι μόνο 30 εταιρείες κατόρθωσαν να μειώσουν τις συνολικές τους δανειακές υποχρεώσεις, ενώ η μεγάλη πλειονότητα παρουσίασε αύξηση.

Επίσης αποδεικνύεται ότι οι υποχρεώσεις είναι σχεδόν δεκαπλάσιες των μεικτών κερδών των εταιρειών τα οποία πέρυσι για τις εν λόγω εταιρείες ήταν μειωμένα κατά 50%. Αυτό σημαίνει απλά ότι οι εταιρείες αυτές δεν θα πρέπει να δανειστούν καθόλου και να αποδίδουν το σύνολο των κερδών τους στις τράπεζες, για τα επόμενα 10 χρόνια!

Αποδεικνύεται ακόμη, ότι μέσα στους επόμενους μήνες, οι ζημιογόνες εταιρείες οι οποίες βρίσκονται σε στενωπό από πλευράς ταμιακών ροών και ρευστότητας, θα κληθούν να αποπληρώσουν δάνεια και υψηλούς τόκους που «φορτώθηκαν» μέσα στο 2008 και που είναι περισσότερα από το 2007, μια γενικά πολύ καλή χρονιά με κερδοφορία ρεκόρ.

Ο υψηλός βραχυπρόθεσμος δανεισμός, αναμένεται να συμπιέσει δε ακόμη περισσότερο τα περιθώρια κερδοφορίας ενώ δεν θα επιτρέψει και καμιά ευελιξία στα επιτελεία των εταιρειών. Την ίδια στιγμή, πολλά επιχειρηματικά σχέδια θα πρέπει να ανατραπούν.

Ένα άλλο στοιχείο το οποίο προκαλεί επίσης έντονο προβληματισμό είναι και η επιβάρυνση των ιδίων κεφαλαίων από τις ζημιές, γεγονός που δυσχεραίνει τη σχέση δανείων προς τα ίδια κεφάλαια, επηρεάζοντας έτσι αρνητικά και την πιστοληπτική ικανότητα των επιχειρήσεων.

Ειδικότερα τα συνολικά ίδια κεφάλαια των ζημιογόνων εταιρειών μειώθηκαν κατά 9,5% πέρυσι σε σχέση με το 2007 και σε συνδυασμό με την αύξηση των δανείων η σχέση ξένων προς ίδια κεφάλαια επιδεινώθηκε στο 1,14 από 0,9. Μάλιστα μόλις 1 στις 5 εταιρείες μπόρεσε να βελτιώσει τη σχέση αυτή.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του τμήματος ανάλυσης της Κύκλος και πρόεδρο των πιστοποιημένων αναλυτών, Κωνσταντίνο Βέργο, η χρονιά που διανύουμε θα εξελιχθεί σε ιδιαίτερα δύσκολη για τις εταιρείες οι οποίες έχουν αυξημένο δανεισμό κι αυτό γιατί οι όροι αναχρηματοδότησης αλλάζουν προς το δυσμενέστερο.

Σε αυτό το πλαίσιο και καθώς θα έχουμε μία δύσκολη χρονιά, τόσο από πλευράς τζίρου όσο και από πλευράς κερδών, η αύξηση του δανεισμού είναι ένα κακό σημάδι που πρέπει να μας προβληματίσει όλους, καθώς ο κίνδυνος χρεοκοπίας είναι αυξημένος. Βέβαια σημειώνει, δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα όλες οι εταιρείες που παρουσιάζουν ζημιές αλλά και αυξημένες υποχρεώσεις, ωστόσο κάποιες λόγω του υψηλού δανεισμού θα πρέπει να λάβουν άμεσα μέτρα.

Το μοναδικό όπλο που έχουν οι εισηγμένες προκειμένου να βελτιώσουν τη θέση τους, από τη στιγμή που οι τράπεζες εκτιμάται ότι θα είναι φειδωλές όσον αφορά στη συνδρομή τους για κεφαλαιακή ενίσχυση, είναι οι αυξήσεις κεφαλαίου.

Κάτι τέτοιο βέβαια, με τις υπάρχουσες συνθήκες στην αγορά, δείχνει ιδιαίτερα δύσκολο, καθώς ακόμη και οι βασικοί μέτοχοι δεν έχουν την ευχέρεια να δανειστούν προκειμένου να τοποθετήσουν τα χρήματά τους στις εταιρείες τους.

Επίσης με τις μερισματικές αποδόσεις να σπανίζουν και το κλίμα της αγοράς να είναι αβέβαιο κανείς μικροεπενδυτής δεν φαίνεται να ελκύεται από πιθανές αυξήσεις, ενώ παράλληλα και οι στρατηγικοί επενδυτές μάλλον αποτελούν είδος προς εξαφάνιση.

NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |