Sunday, February 1, 2009

«Οχι» στη χρήση των 28 δισ. για εκτός Ελλάδας δραστηριότητες

«Οχι» στη χρήση των 28 δισ. για εκτός Ελλάδας δραστηριότητες

Κατηγορηματικά «όχι» σε σενάρια περί χρήσης των 28 δισ. ευρώ και στις εκτός Ελλάδας δραστηριότητες των τραπεζών αλλά και σε ενδεχόμενο νέου πρόσθετου πακέτου απαντά η Τράπεζα της Ελλάδος.


Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργος Προβόπουλος.
Η κεντρική τράπεζα δεν θα επιτρέψει την «εξαγωγή» προς τη ΝΑ Ευρώπη κεφαλαίων που προέρχονται από το σχέδιο στήριξης της ρευστότητας, όπως επανειλημμένως έχει επισημάνει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργος Προβόπουλος.

Με αφορμή δε, δηλώσεις της εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Αμέλια Τόρες, ότι επιτρέπεται η ενίσχυση από τις τράπεζες που έλαβαν κρατική ενίσχυση των θυγατρικών τους, πηγές της κεντρικής τράπεζας υπογραμμίζουν εκ νέου ότι η ΤτΕ ως εποπτική αρχή του ελληνικού τραπεζικού συστήματος δεν θα επιτρέψει τα χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων να διοχετευτούν στις διεθνείς δραστηριότητες των ομίλων.

Το δυσμενές σενάριο

Αλλά και η εκτίμηση των αναλυτών της Standard & Poor΄s ότι είναι πιθανό να χρειαστεί και δεύτερο πακέτο κεφαλαιακής ενίσχυσης των ελληνικών τραπεζών ύψους 13 δισ. ευρώ, με βάση το «χειρότερο» σενάριο που εκπόνησε ο οίκος αξιολόγησης, συναντά την αντίδραση της ΤτΕ. Η S&P επισημαίνει ότι πιθανόν να χρειαστούν 8 δισ. ευρώ ακόμη στο σκέλος της κεφαλαιακής ενίσχυσης που σήμερα ανέρχεται σε 5 δισ. ευρώ.

Πηγές της κεντρικής τράπεζας υπογραμμίζουν ότι το ποσό των 28 δισ. ευρώ που αποτελούν το υφιστάμενο πακέτο έχει υπολογιστεί με βάση το δυσμενές σενάριο για την πορεία της οικονομίας και άρα δεν υπάρχει λόγος για πρόσθετη ενίσχυση, όπως άλλωστε και τραπεζίτες όπως ο Τάκης Αράπογλου και ο Μιχάλης Σάλλας έχουν τονίσει.

Οι αναδυόμενες

Από ευρωπαϊκούς τραπεζικούς ομίλους ασκούνται εσχάτως πιέσεις προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για τη στήριξη των αναδυόμενων οικονομιών της Ευρώπης που υφίστανται τις συνέπειες της κρίσης.

Μάλιστα, εννέα όμιλοι με σημαντική παρουσία στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, εις εκ των οποίων η Eurobank [EFGr.AT] , υπέβαλαν από κοινού αίτημα συντονισμού των ευρωπαϊκών αρχών ώστε να στηριχθούν οι οικονομίες της περιοχής και να περιοριστούν οι επιπτώσεις της κρίσης όπως η μειωμένη ρευστότητα και το «πάγωμα» του δανεισμού.

Το αίτημα αφορά τα νέα μέλη της Ε.Ε. όπως η Πολωνία αλλά και υποψήφιες προς ένταξη χώρες όπως η Σερβία ή και άλλες όπως η Ουκρανία.

Στην ομάδα των τραπεζών, πλην της Eurobank, περιλαμβάνονται οι αυστριακές Raiffesen και Erste Bank, οι ιταλικές Unicredit και Intesa Sanpaolo, η γαλλική Societe Generale η βελγική KBC, η γερμανική Bayern Landesbank και η σουηδική Swedbank.

Καθώς τα πακέτα στήριξης, που έχουν θεσπίσει οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, έχουν στόχο αποκλειστικά να στηρίξουν τις αντίστοιχες οικονομίες, η περιορισμένη και ακριβή ρευστότητα έχει οδηγήσει σε επιβράδυνση της πιστωτικής επέκτασης στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης και σε «πάγωμα» του σχεδιασμού ανάπτυξης των τραπεζών.

Η Αυστρία συντάχθηκε με τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία και ανακοίνωσε ότι θα ηγηθεί προσπάθειας συντονισμού δυτικοευρωπαϊκών χωρών, στην οποία δήλωσε συμμετοχή ήδη η Γερμανία.

Κομισιόν - ΕΚΤ

Η Κομισιόν διά της Αμέλια Τόρες, είχε απαντήσει θετικά στην κίνηση των τραπεζών με αναφορά σε πρωτοβουλίες στήριξης των χωρών αυτών από την Ε.Ε., ενώ αντιθέτως από πλευράς ΕΚΤ είχε επισημανθεί ότι ο ρόλος της δεν περιλαμβάνει ανάλογες πρωτοβουλίες.

Με πιο πρόσφατη δήλωση, η κα Τόρες τόνισε ότι οι μητρικοί τραπεζικοί όμιλοι και οι χώρες τους έχουν την πρωταρχική ευθύνη για την κεφαλαιακή ενίσχυση εκτός συνόρων και ότι τα ευρωπαϊκά σχέδια διάσωσης αφορούν τους ομίλους στο σύνολό τους και άρα τις θυγατρικές εξωτερικού.

Η ΤτΕ, πάντως, παρακολουθεί σε μηνιαία βάση την πιστωτική επέκταση των ελληνικών ομίλων στη ΝΑ Ευρώπη και την παράλληλη πορεία των καταθέσεων στην περιοχή, ενώ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τα ρίσκα που αναλαμβάνουν οι εγχώριοι όμιλοι εξαιτίας των μακροοικονομικών προβλημάτων στις τοπικές οικονομίες.

NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |