Sunday, January 4, 2009

SOS εκπέμπει το ισχυρό ευρώ

SOS εκπέμπει το ισχυρό ευρώ

Τα συν και τα πλην της ισοτιμίας του ενιαίου νομίσματος με τα λοιπά νομίσματα του κόσμου

Γενέθλια στην καλύτερη στιγμή του γιόρτασε φέτος το ευρώ που συμπλήρωσε δέκα χρόνια ζωής, ναι μεν εν μέσω διεθνούς χρηματοοικονομικής κρίσης, αλλά αρκετά ισχυρό και άξιος αντίπαλος των άλλων νομισμάτων σε συναλλαγματική αξία, εξέλιξη με δύο όψεις: θετική και αρνητική. Αναμφιβόλως, το 2008 ανέδειξε το ευρώ ως το περισσότερο κερδισμένο νόμισμα, τουλάχιστον σε σύγκριση με το αμερικανικό δολάριο και την αγγλική λίρα, καθώς ξεπέρασε τα 1,55 δολάρια, ενώ σε σχέση με τη λίρα Αγγλίας έφθασε τα 0,80 σεντς. Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια του 2008 το ευρώ ενισχύθηκε έναντι της αγγλικής λίρας περίπου κατά 32%, ενώ μονάχα κατά τη διάρκεια του Δεκεμβρίου η υποχώρηση της στερλίνας έναντι του ευρώ άγγιξε το 18%. Ομοίως, αδύναμο έναντι του ευρώ διατηρήθηκε και το ρωσικό ρούβλι κατά τη διάρκεια του έτους που μόλις πριν λίγες μέρες αποχαιρετήσαμε, καθώς η Ρωσία υποτίμησε το νόμισμά της για δωδέκατη φορά σε διάρκεια επτά εβδομάδων, ενώ αναμένεται να υποτιμήσει το ρούβλι επιπλέον κατά 5% προκειμένου να το φέρει σε ισοτιμία με άλλα νομίσματα που εξαρτώνται από τις τιμές εμπορευμάτων. Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κατά τη διάρκεια του 2008 το υψηλότερο επίπεδο στο οποίο βρέθηκε το ευρώ έναντι του αμερικανικού δολαρίου ήταν τον Ιούλιο και ανήλθε στο 1,58, ενώ το χαμηλότερο επίπεδο ήταν τον Οκτώβριο στα 1,33 δολάρια. Συνολικά το 2008 το ευρώ άγγιξε τα 1,47 δολάρια, ενώ συγκρίνοντας από την αρχή της δημιουργίας του το 2001 το ευρώ κατείχε το χαμηλότερο επίπεδο έναντι του δολαρίου, τα 0,90. Αναφορικά με την αγγλική λίρα ο τελευταίος μήνας αποτέλεσε για το ευρώ τον καλύτερο του 2008, καθώς η ισοτιμία του ανήλθε στα 0,90 σεντς, ενώ κατά τον πρώτο μήνα του έτους, τον Ιανουάριο άγγιζε μόλις τα 0,74 σεντς.

Εξάλλου, το 2008 εκτόξευσε την υπεροχή του ευρώ έναντι της αγγλικής λίρας, καθώς έκλεισε με ισοτιμία 0,80 σεντς, από τα 0,66 σεντς που ανερχόταν το 1999, δηλαδή με την κυκλοφορία του στην αγορά. Πάντως, τα καλά μαντάτα για το ενιαίο νόμισμα της Ευρώπης σε σχέση με την λίρα Αγγλίας, τουλάχιστον σε σχέση με την ισοτιμία, άρχισαν να διαφαίνονται από το 2005, καθώς κατά τα επόμενα τρία χρόνια η ισοτιμία του με τη λίρα ανερχόταν στα 0,68 σεντς.

Επιπροσθέτως, ισχυρότερο αναδείχθηκε το ευρώ σε σχέση με το ρωσικό ρούβλι που τους τελευταίους μήνες βίωσε τη μια υποτίμηση μετά την άλλη, δείχνοντας έντονη αδυναμία στην αντιμετώπιση της διεθνούς χρηματοοικονομικής κρίσης. Το 2008 έκλεισε με το ένα ευρώ να ανέρχεται στα 36,4207 ρούβλια που αποτέλεσε το υψηλότερο σημείο για το ενιαίο νόμισμα της Ευρώπης από τη δημιουργία του, ενώ το κατώτερο σημείο στο οποί έφθασε ήταν τα 26,0182 ρούβλια, κατά τη διάρκεια του 2000. Ειδικότερα, τον Δεκέμβριο του 2008 το ευρώ ανήλθε στο υψηλότερο επίπεδο αγγίζοντας τα 37,8999 ρούβλια, ενώ ένα μήνα προηγουμένως, τον Νοέμβριο βίωσε το χαμηλότερο επίπεδο του έτους, καθώς έφθασε στα 34,7964 ρούβλια.

Μεταβαίνοντας στην Ασία και τα δύο κυριότερα νομίσματα της, το ιαπωνικό γεν και το κινεζικό γουάν το σκηνικό διαφοροποιείται για το ευρώ. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας η ετήσια ισοτιμία του ευρώ με το ιαπωνικό νόμισμα έκλεισε για το 2008 στα 152,45 γεν, με το 2007 να αποτελεί το έτος σταθμό, καθώς ανήλθε στα 161,25 γεν, ενώ το 2000 βρέθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο στην ιστορία του, στα 99,47 γεν. Εντούτοις, κατά τη διάρκεια του 2008, κυρίως από τον Ιούλιο και έπειτα, το ιαπωνικό γεν άρχισε να κερδίζει έδαφος έναντι του ευρώ, ρίχνοντας την ισοτιμία του ευρωπαϊκού νομίσματος στα 122,51 γεν, τον Δεκέμβριο, το χαμηλότερο επίπεδο του έτους, ενώ στο υψηλότερο επίπεδο το ευρώ βρέθηκε τον Ιούλιο και ήταν στα 168,45 γεν. Σε σχέση με την ισοτιμία του ευρώ-νομίσματος και του κινεζικού γουάν το 2008 έκλεισε στα 10,2236 γουάν, με το 2007 να αποτελεί το έτος με την υψηλότερη ισοτιμία υπέρ του ευρώ (10,4178 γουάν), και το 2001 τη χρονιά με την χαμηλότερη επίδοση, καθώς ανήλθε στα 7,4131 γουάν.

Εξάλλου, κατά τη διάρκεια του 2008 η καλύτερη ισοτιμία για το ευρώ ήταν τα 11,0237 γουάν, τον Απρίλιο, ενώ η χειρότερη τον Οκτώβριο και ανήλθε στα 9,1071 γουάν. Σε σχέση με τον τελευταίο μήνα του έτους, τον Δεκέμβριο η ισοτιμία του ευρώ έναντι του κινεζικού νομίσματος ήταν 9,2205. Ανησυχία από αγγλική και ρωσική αγορά Η αποδυναμωμένη στερλίνα και το υποτιμημένο ρούβλι καμπανάκι για την Κύπρο Ωστόσο, κάθε. νόμισμα έχει δύο όψεις. Έτσι, και το ισχυρό ευρώ, έναντι των υπολοίπων νομισμάτων, εκτός από τα θετικά, δεν μπορεί παρά να έχει και αρνητικές επιπτώσεις, ιδίως σε μια δύσκολη χρονική στιγμή για τη διεθνή οικονομία. Αρχίζοντας, από την αγγλική λίρα η μετάθεση της κρίσης στην πραγματική οικονομία κατά τη διάρκεια του 2009, δηλαδή στο πορτοφόλι του απλού Άγγλου, αναμένεται να φέρει αλυσιδωτές επιπτώσεις. Οι προβλέψεις κάνουν αναφορά για ελάττωση του βιοτικού επιπέδου των Άγγλων στο χαμηλότερο επίπεδο, με την λίρα Αγγλίας να καταγράφει τις μεγαλύτερες απώλειες των τελευταίων τριάντα ετών.

Η αδύναμη αγγλική λίρα αναμένεται να δώσει ώθηση στις εξαγωγές της χώρας, καθιστώντας τις φθηνότερες και περισσότερο ανταγωνιστικές, ωστόσο αναμένεται να βάλει σε δεύτερες και τρίτες σκέψεις τον Άγγλο τουρίστα, και συνταξιούχο ενδιαφερόμενο για αγορά δεύτερης κατοικίας κάπου στη Μεσόγειο. Ειδικότερα, για την Κύπρο η ανησυχία για το 2009 δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι ακούει στο όνομα αγγλική αγορά, στον τουρισμό, τις εξαγωγές, αλλά ακόμη την αγορά ακινήτων. Με το δυνατό ευρώ, ο Άγγλος τουρίστας δύσκολα θα επιλέξει για τις διακοπές του χώρα μέλος της Ευρωζώνης, καθώς το κόστος ενδεχομένως να είναι το διπλάσιο σε σύγκριση με περασμένες χρονιές.

Την ίδια στιγμή οι εισαγωγές προϊόντων από χώρες της Ευρωζώνης καθίστανται κατά πολύ ακριβότερες, με την απώλεια για την Κύπρο να αγγίζει το 15% για το 2008, ενώ η αγορά ακινήτων ήδη από το 2008 έδειξε ότι άρχισε να αποτελεί απαγορευτική επιλογή για τους Άγγλους στη χώρα μας. Ομοίως, ανησυχία για την κυπριακή οικονομία προέρχεται και από τη Ρωσία, ένα εξίσου σημαντικό εμπορικοοικονομικό εταίρο της χώρας μας, μετά την Αγγλία. Οι συνεχείς υποτιμήσεις τις οποίες βίωσε το ρωσικό νόμισμα, μάλιστα σε μικρό χρονικό διάστημα δεν μπορεί παρά να προβληματίζει. Η προσέλκυση Ρώσων τουριστών στη χώρα μας κατά τη διάρκεια της τελευταίας πενταετίας ξεπέρασε κάθε προσδοκία, ενώ η μέση κατά κεφαλή δαπάνη των Ρώσων τουριστών κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στην Κύπρο, ξεπερνά τα 1,000 ευρώ, και τους αναδεικνύει ως τους περισσότερο ανοικτοχέρηδες με μεγάλη διαφορά.

Εντούτοις, δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη η κατά πολύ φθηνότερη εισαγωγή πετρελαίου που έχει τη δυνατότητα να πράξει πλέον η Ευρωζώνη, με αλυσιδωτές θετικές επιπτώσεις για το πορτοφόλι εκατομμυρίων Ευρωπαίων, καθώς φθηνότερο πετρέλαιο σημαίνει, επίσης μείωση τιμής σε δεκάδες προϊόντα και υπηρεσίες. ΧΟΑΚΙΝ ΑΛΜΟΥΝΙΑ Κιβωτός το ευρώ Κιβωτό χαρακτηρίζει το ευρώ ο επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής, Χοακίν Αλμούνια, τονίζοντας ότι το ενιαίο νόμισμα της Ευρώπης απέχει πολύ από πιθανή κατάρρευση. Επιπροσθέτως, ο Ισπανός Επίτροπος καλεί όλους όσους αμφισβήτησαν το ευρωπαϊκό νόμισμα να θυμηθούν ότι το ευρώ γεννήθηκε μέσα από κρίση και θεωρήθηκε απάντηση στους κραδασμούς της μεταπολεμικής περιόδου, δηλαδή τον διψήφιο πληθωρισμό, την υψηλή ανεργία και τις κερδοσκοπικές επιθέσεις σε στερλίνα, λίρα και γαλλικό φράγκο. Πρόκειται για την κρίση του Ευρωπαϊκού Νομισματικού Συστήματος που οδήγησε στη δημιουργία της Ευρωζώνης και του ευρώ την 1η Ιανουαρίου του 1999. Δέκα χρόνια αργότερα, ο Χοακίν Αλμούνια βλέπει το ευρώ να έχει αλλάξει άρδην το παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον, αποτελώντας το δεύτερο μεγαλύτερο νόμισμα του πλανήτη ανταγωνιζόμενο το δολάριο στο διεθνές εμπόριο και στα χρηματοοικονομικά.

Η Ευρωζώνη αποτελεί σήμερα τη μεγαλύτερη αγορά στον κόσμο και συνεχίζει να αναπτύσσεται. Σύμφωνα με τον Ευρωπαίο Επίτροπο τα οφέλη της νομισματικής ένωσης είναι εμφανέστατα: η Ευρωζώνη έχει να επιδείξει χαμηλό πληθωρισμό και χαμηλά επιτόκια κατά τη μεγαλύτερη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, έχει ενισχύσει το εμπόριο και τις επενδύσεις και έχει οδηγήσει σε ταχύτατη ενοποίηση των χρηματοοικονομικών αγορών.

PHILELEFTHEROS

No comments:

Share |