Saturday, January 3, 2009

Το 42% της αξίας τους απώλεσαν oι μετοχές το 2008

Το 42% της αξίας τους απώλεσαν oι μετοχές το 2008

Καταστροφικό αποδείχθηκε το 2008 για τις κεφαλαιαγορές, ώριμες και αναδυόμενες, ανά την υφήλιο. Οι μετοχές παγκοσμίως απώλεσαν το 42% της αξίας τους, όπως αποκαλύπτει η πορεία του δείκτη MSCI, γεγονός που σημαίνει ότι εξανεμίστηκαν από τα διεθνή χρηματιστήρια περισσότερα από 29 τρισ. δολάρια και όλα τα κέρδη από το 2003.

Στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, ο Dow Jones [.DJI] ολοκλήρωσε τη χρονιά με απώλειες 33,8% -την τρίτη χειρότερη επίδοση στην ιστορία του. Ο S&P 500 υποχώρησε 38,5%, παρουσιάζοντας τις μεγαλύτερες ετήσιες απώλειες από το 1931, όταν περιελάμβανε μόλις 90 μετοχές.

Ακόμη πιο απογοητευτική ήταν η εικόνα για τις ευρωπαϊκές μετοχές. Τόσο ο δείκτης FTSEurofirst 300 όσο και ο Dow Jones Euro Stoxx 600 είδαν την αξία τους να μειώνεται σε ποσοστό 46%, παρουσιάζοντας τη χειρότερη επίδοση της ιστορίας τους.

Ισχυρότατες πιέσεις δέχθηκαν οι μετοχές και στην περιοχή Ασίας - Ειρηνικού. Ο δείκτης MSCI Asia - Pacific υποχώρησαν 43%. Με την Ιαπωνία, τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη, να βυθίζεται σε ύφεση και το γιεν [JPY=X] να επιδίδεται σε ράλι, ο δείκτης Nikkei [.N225] στο χρηματιστήριο του Τόκιο ήρθε αντιμέτωπος με τη μεγαλύτερη πτώση όλων των εποχών, χάνοντας το 42% της αξίας του.

Αυτό που πολλοί αναλυτές είχαν αποτύχει να προβλέψουν ήταν ότι το πλήγμα θα ήταν ακόμη ισχυρότερο για τις αναδυόμενες αγορές. Στη Ρωσία ο RTS έκανε βουτιά 72%, ο δείκτης του χρηματιστηρίου της Σαγκάης υποχώρησε 65,4%, ενώ ο Sensex στο Μουμπάη (πρώην Βομβάη) είχε απώλειες 52,4%.

Πιο τυχεροί ήταν όσοι επένδυσαν στην κεφαλαιαγορά της Βενεζουέλας, όπου ο γενικός δείκτης υποχώρησε μόλις 7,4% το προηγούμενο έτος όσο και ο δείκτης Dhaka στο Μπανγκλαντές.

Με τη λίστα των θυμάτων από τη χρηματοπιστωτική κρίση να διευρύνεται καθημερινά και ολόκληρο τον ανεπτυγμένο κόσμο να εισέρχεται σε ύφεση, το μοναδικό ίσως χρηματιστήριο που παρουσίασε κέρδη ήταν αυτό της Βαγδάτης.


NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |