Saturday, January 3, 2009

Απώλειες 30 τρισ. δολαρίων στα χρηματιστήρια το 2008

Απώλειες 30 τρισ. δολαρίων στα χρηματιστήρια το 2008

«Ο ιστορικός του μέλλοντος θα καταγράψει το 2008 ως το έτος της… 'αρκούδας' για τα χρηματιστήρια διεθνώς. Πρόκειται, αναμφισβήτητα, για ένα από τα χειρότερα χρόνια στην ιστορία των κεφαλαιαγορών.

Μέσα σε 12 μήνες, τα χρηματιστήρια διεθνώς έχασαν 30 τρισεκατομμύρια δολάρια. Το Χρηματιστήριο της Αθήνας απώλεσε τα 2/3 της κεφαλαιοποίησής του. Πρόκειται για ένα από τα χειρότερα έτη στην ιστορία των αγορών».

Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Χ.Α., Σπύρος Καπράλος, μιλώντας χθες σε εκδήλωση για την πανηγυρική πρώτη συνεδρίαση του 2009, στο κτήριο του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Ο κ. Σπ. Καπράλος


Σπ. Καπράλος: Αναγκαία η ανάκτηση της εμπιστοσύνης καταναλωτών-επενδυτών.
«Στην Ελλάδα, μόλις τώρα αρχίζουμε να νιώθουμε τις συνέπειες της κρίσης στην πραγματική οικονομία. Στο ελληνικό χρηματιστήριο, οι σημαντικότεροι κίνδυνοι για τη χρονιά που ξεκινάει θα είναι η μείωση της ρευστότητας, αν συνεχιστεί περαιτέρω η μείωση των θέσεων των ξένων θεσμικών χαρτοφυλακίων, καθώς και η προοπτική μειωμένης κερδοφορίας από τις εισηγμένες επιχειρήσεις», δήλωσε ο κ. Καπράλος, για να προσθέσει πως «από την άλλη πλευρά, δεν πρέπει να παραγνωρίσουμε το γεγονός ότι οι τιμές των μετοχών στην Ελλάδα βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας δεκαετίας, αφού η σχέση της συνολικής κεφαλαιοποίησης προς το ακαθάριστο εθνικό προϊόν είναι κάτω από 30%.

Η διαφαινόμενη δε μείωση των προθεσμιακών επιτοκίων καταθέσεων, στο πρώτο εξάμηνο του 2009, θα διοχετεύσει νέα κεφάλαια στη χρηματιστηριακή μας αγορά, γιατί κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι υπάρχουν σήμερα επενδυτικές ευκαιρίες για μακροχρόνιους επενδυτές στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Δεν υπάρχουν συνταγές που θα λειτουργήσουν σαν πανάκεια για την κρίση που βιώνουμε τους τελευταίους μήνες. Θεωρώ, όμως, ότι η πλέον απαραίτητη και επιβεβλημένη ενέργεια για τον περιορισμό των συνεπειών της οικονομικής κρίσης είναι η ανάκτηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών και των καταναλωτών».

Ο πρόεδρος της ΕΧΑΕ Ιάκωβος Γεωργάνας, αναφέρθηκε, όπως ήταν αναμενόμενο, στο κακό κλίμα που επικρατεί στις αγορές, πρόσθεσε όμως ότι όλα τα ρεκόρ, θετικά και αρνητικά, όπως και στον αθλητισμό, είναι για να καταρρίπτονται.


Αλ. Πιλάβιος: Κανείς δεν ξέρει πότε τα Χρηματιστήρια θα πάρουν μπροστά.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Αλ. Πιλάβιος, αναφέρθηκε στη δύσκολη κατάσταση που υπάρχει, πρόσθεσε ωστόσο ότι τα χρηματιστήρια είναι προεξοφλητικοί μηχανισμοί και πιθανότατα η ώρα της ανάκαμψης να έρθει νωρίτερα από ό,τι αναμένουν πολλοί.

Στην εισαγωγή προς διαπραγμάτευση των ομολόγων στο Χρηματιστήριο αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΣΜΕΧΑ Αλεξ. Μωραϊτάκης, ο οποίος τόνισε πως δεν είναι δυνατόν η ΤτΕ να ασκεί ταυτόχρονα το ρόλο του διαχειριστή και του επόπτη αυτής της αγοράς.

Στη χθεσινή εκδήλωση παρέστησαν επίσης οι αντιπρόεδροι της Ε.Κ., Γιάγκος Χαραλάμπους και Αναστάσης Γαβριηλίδης, η κα Ελένη Λουρή, υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, ο κ. Γιώργος Κούμπας, γ.γ. της Ενωσης Εισηγμένων Εταιρειών, ο κ. Αρης Ξενόφος, πρόεδρος της Ενωσης Θεσμικών Επενδυτών ο κ. Σπύρος Μπονάτος, πρόεδρος του ΣΕΔΥΚΑ, ο κ. Χαράλαμπος Εγγλέζος, πρόεδρος του Συνδέσμου Επενδυτών Διαδικτύου, και ο κ. Κωνσταντίνος Βέργος, πρόεδρος της Ενωσης Πιστοποιημένων Αναλυτών.


NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |