Saturday, November 22, 2008

Fed: Φόβοι από τη μείωση της καταναλωτικής ζήτησης

Fed: Φόβοι από τη μείωση της καταναλωτικής ζήτησης


Σε επιφυλακή βρίσκονται αξιωματούχοι της Φέντεραλ Ριζέρβ και της κεντρικής τράπεζας της Ιαπωνίας απέναντι στο ενδεχόμενο αποπληθωρισμού, προσπαθώντας να καταλήξουν σε τρόπους αντιμετώπισής του, καθώς τα επιτόκια πλησιάζουν μηδενικά επίπεδα.

Ο Τζέιμς Μπάλαρντ, πρόεδρος της ομοσπονδιακής τράπεζας του Σεν Λιούις, δήλωσε ότι η Fed ενδεχομένως να στραφεί σε κινήσεις νομισματικής πολιτικής που βασίζονται κυρίως σε «ενέσεις» ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα.

Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ιαπωνίας, Μασαάκι Σιρακάουα, τόνισε ότι τέτοιου είδους κινήσεις ενίσχυσης ρευστότητας βοήθησαν την Ιαπωνία να ξεπεράσει την περίοδο αποπληθωρισμού που είχε διάρκεια δέκα ετών και άρχισε προς τα τέλη της δεκαετίας του '90, χωρίς όμως να σχολιάζει κατά πόσον μια τέτοια κίνηση θα ήταν η ιδανική σε αυτή τη φάση οικονομικής επιβράδυνσης που οφείλεται στη διεθνή χρηματοοικονομική κρίση.

Οι κεντρικοί τραπεζίτες, που πριν από μερικούς μήνες προσπαθούσαν να κρατήσουν υπό έλεγχο την πορεία του πληθωρισμού -ο οποίος «κάλπαζε» λόγω της ανόδου των τιμών στα εμπορεύματα- καταβάλλουν πλέον προσπάθειες, ώστε να αποτρέψουν τον κίνδυνο η κρίση στις αγορές να εξελιχθεί σε ένα φαύλο κύκλο ραγδαίας μείωσης των τιμών και οικονομικής παραγωγής.

Η καταναλωτική ζήτηση «βουλιάζει» σχεδόν σε όλες τις βιομηχανικά ανεπτυγμένες χώρες και οι τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ κατέγραψαν τη μεγαλύτερη μείωση στην ιστορία τον Οκτώβριο, όμως ο κ. Μπάλαρντ θεωρεί ότι ο αποπληθωρισμός αποτελεί μακρινό κίνδυνο.

Ηδη η Fed και άλλες κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο στηρίζουν το σύστημα με τακτικές ενέσεις μετρητών, ώστε να τονώσουν το διατραπεζικό δανεισμό. Αλλά αυτά τα κεφάλαια δανειοδοτούνται με κάποιο κόστος, ενώ, στην περίπτωση της Ιαπωνίας, οι τράπεζες είχαν δεχθεί δωρεάν ρευστότητα.

Την ίδια στιγμή, η Goldman Sachs αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις της για την αμερικανική οικονομία, κάνοντας λόγο για βαθύτερη ύφεση. Η Goldman προβλέπει 3% και 1% εξασθένηση του ΑΕΠ στα δύο επόμενα τρίμηνα, καθώς και αύξηση της ανεργίας στο 9% μέχρι το τέταρτο τρίμηνο του 2009.

Τέλος, ο πρόεδρος της ομοσπονδιακής τράπεζας του Ρίτσμοντ, Τζέφρι Λάκερ, θεωρεί ότι είναι λογικό να αναμένεται ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας εντός του 2009, προειδοποιώντας για ταυτόχρονους πληθωριστικούς κινδύνους.

Λιγότερο αισιόδοξοι είναι οι οικονομολόγοι της ομοσπονδιακής τράπεζας της Φιλαδέλφειας, εκτιμώντας ότι οι κίνδυνοι επιδείνωσης της αμερικανικής οικονομίας έχουν ενισχυθεί, εν μέρει εξαιτίας της αύξησης των κατασχέσεων.


NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |