Saturday, November 15, 2008

ΗΠΑ: απολύσεις που θα φθάσουν το 10% του προσωπικού του σε διεθνές επίπεδο σχεδιάζει ο δεύτερος μεγαλύτερος τραπεζικός όμιλος της χώρας, Citigroup.

ΗΠΑ: απολύσεις που θα φθάσουν το 10% του προσωπικού του σε διεθνές επίπεδο σχεδιάζει ο δεύτερος μεγαλύτερος τραπεζικός όμιλος της χώρας, Citigroup.

Ο χρηματοοικονομικός όμιλος Citigroup Inc σχεδιάζει να μειώσει το 10% του προσωπικού του σε παγκόσμια βάση, δήλωσε χθες Παρασκευή καλά πληροφορημένη πηγή, εν μέσω των όλο κι εντονότερων επικρίσεων σε βάρος της διοίκησης του τραπεζικού κολοσσού, που επιχειρεί να επιστρέψει στην κερδοφορία.

Οι απολύσεις θα φθάσουν τις περίπου 35.000, βάσει του συνολικού αριθμού των εργαζομένων της Σίτι, που κατά την ίδια την τράπεζα έφθανε τους 352.000 την 30ή Σεπτεμβρίου, και θα προστεθούν στις 23.000 τις οποίες έχει ήδη κάνει εφέτος.

Αφότου διαδέχθηκε τον Τσαρλς Πρινς τον Δεκέμβριο στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου, ο Βίκραμ Πάντιτ έχει καταστήσει την μείωση του λειτουργικού κόστους του ομίλου κορυφαία προτεραιότητά του κι έχει ανακοινώσει σχέδια βάσει των οποίων θα εξοικονομηθούν 400 δις δολάρια.

Η τιμή της μετοχής της Σίτιγκρουπ έπεσε αυτήν την εβδομάδα κάτω από τα 10 δολάρια για πρώτη φορά μετά το 1998. Πάντως χθες ήταν μόλις η μία από τις δύο μετοχές του δείκτη Dow Jones [.DJI] που κατέγραψαν αύξηση (+7 σεντς). Η αξία της έχει μειωθεί κατά τα δύο τρίτα από τις αρχές του έτους, όταν έφθανε τα 29,44 δολάρια. Η κεφαλαιοποίηση του ομίλου βρίσκεται μόλις στα 52 δις δολάρια, μόλις τα διπλάσια από το κεφάλαιο που συμφώνησε να λάβει από το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ βάσει του σχεδίου Πώλσον για την "διάσωση" του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Όπως και οι περισσότερες ανταγωνίστριές της, η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα στις Ηνωμένες Πολιτείες βάσει ιδίων πόρων αντιμετωπίζει μεγάλες απώλειες καθώς πολλές οικονομίες εισέρχονται σε ύφεση διεθνώς. Πολλοί αναλυτές θεωρούν ότι θα παρουσιάσει μεγάλες ζημίες και το 2009.

NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |