Sunday, September 28, 2008

Προβλέψεις για επιβράδυνση της ανάπτυξης

Προβλέψεις για επιβράδυνση της ανάπτυξης


Δύσκολο προμηνύεται το άμεσο μέλλον για τις Πορτογαλία, Ιταλία, Ισπανία και Ελλάδα, σύμφωνα με έκθεση της Citigroup η οποία βλέπει μεγάλη επιβράδυνση στην ανάπτυξη, αλλά και πολύ επιβαρυμένους οικονομικούς δείκτες, συγκρινόμενους με την υπόλοιπη Ε.Ε.

Ο οίκος υποστηρίζει ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αφήσει αμετάβλητα τα επιτόκια τον Οκτώβριο, όμως η σχετική ανακοίνωση δεν αναμένεται να είναι τόσο «επιθετική» όπως το Σεπτέμβριο. Μείωση επιτοκίων εκτιμά ο οίκος ότι αναμένεται προς το τέλος του τέταρτου τριμήνου του έτους, αλλά αν το επιτάσσει η επιδείνωση της κρίσης, τότε μπορεί να γίνει και νωρίτερα.

Ο οίκος σημειώνει πως για τις τέσσερις παραπάνω χώρες, έχει ήδη διαπιστωθεί μια ραγδαία πτώση στην ανάπτυξη, η οποία αναμένεται να επιδεινωθεί. Για την Ελλάδα ειδικότερα, η οποία κινήθηκε και εξακολουθεί να κινείται καλύτερα από το μέσο όρο της Ε.Ε., η επιβράδυνση θα έρθει πολύ σύντομα. Επίσης η Citigroup «καυτηριάζει» την κακή θέση που έχουν πάρει οι συγκεκριμένες χώρες στην κατάταξη της Παγκόσμιας Τράπεζας στη λίστα με τις καλύτερες χώρες για την ανάπτυξη επιχειρηματικής δραστηριότητας και στην οποία η Ελλάδα βρίσκεται στην 96η θέση.

Όσον αφορά στην απασχόληση, ο οίκος αναφέρει ότι το ποσοστό του δυναμικού «υψηλών δυνατοτήτων» είναι το πιο χαμηλό στην Ελλάδα και δεν ξεπερνά το 27% περίπου όταν ο μέσος όρος στην Ευρώπη πλησιάζει το 40%.

Ακόμη διαπιστώνεται ότι ναι μεν η Ελλάδα σε σχέση με τις Ισπανία, Ιταλία και Πορτογαλία, έχει καλύτερη αύξηση παραγωγικότητας με μέση ετήσια αύξηση την περίοδο 2000-2007, 2,8%, την ίδια στιγμή όμως η αύξηση του κόστους παραγωγής ήταν της τάξης του 4,5%, ενώ έχει αυξηθεί σημαντικά και η ανταγωνιστικότητα στο κόστος το οποίο στην Ελλάδα είναι κατά 25% υψηλότερα από το μέσο όρο στην Ε.Ε. Η έκθεση αναφέρει παράλληλα και τη μεγάλη αύξηση του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών η οποία το 2008 φτάνει στο 14%.

Εν κατακλείδι η Citi σημειώνει ότι η περαιτέρω αποδυνάμωση των οικονομιών των τεσσάρων αυτών χωρών βρίσκεται μπροστά, καθώς δεν υφίστανται πλέον και οι ευνοϊκοί παράγοντες που βοήθησαν την ανάπτυξη του πρόσφατου παρελθόντος, όπως η εύκολη λήψη δανείων και η έξαρση στον κλάδο των ακινήτων.


NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |