Sunday, July 13, 2008

Eπιφυλακτική η Merrill Lynch για τις τράπεζες

Eπιφυλακτική η Merrill Lynch για τις τράπεζες

Την έλλειψη αισιοδοξίας για την πορεία των ευρωπαϊκών τραπεζών, από τη στιγμή που το θέμα της καταγραφής των απομειώσεων δεν έχει ολοκληρωθεί και πιθανότητα θα πάρει αρκετό χρόνο, τονίζει σε έκθεσή της η Merrill Lynch μειώνοντας έτσι τις τιμές στόχους για το σύνολο των τραπεζών που παρακολουθεί. Μεταξύ αυτών και οι τέσσερις μεγαλύτερες της ελληνικής αγοράς.

Ειδικότερα, όσον αφορά στην Alpha bank ο οίκος προχωρά στη μείωση της τιμής-στόχου στα 19 ευρώ από 22,1 ευρώ, για την EFG Eurobank [EFGr.AT] στα 13,6 ευρώ από 18,1 ευρώ, στην Εθνική στα 33 ευρώ από 41,2 ευρώ, και για την Τράπεζα Πειραιώς [BOPr.AT] στα 16,1 ευρώ από 20,1 ευρώ προηγουμένως. Παράλληλα συστήνει αγορά για την Εθνική, ουδέτερη στάση για την Alpha Bank [ACBr.AT] , ενώ σημειώνει υποαπόδοση για τη Eurobank και την Πειραιώς.

Για την Εθνική ο οίκος αναφέρει ότι η αντικειμενική τιμή που θέτει ως στόχο αντιστοιχεί σε 8,3 φορές τα προβλεπόμενα για το 2009 κέρδη - επίπεδο που αν και είναι χαμηλότερο του μέσου ιστορικού όρου θεωρείται κατάλληλο δεδομένων των ρίσκων που αφορούν κυρίως στην Τουρκία και στην περιοχή των Βαλκανίων.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι η Εθνική τράπεζα περιλαμβάνεται και στη λίστα της UBS με τις κορυφαίες 40 μετοχικές επιλογές της από όλο τον κόσμο. Ο εν λόγω οίκος σημειώνει ότι η εκτίμηση για το P/E 2008 είναι στο 8,4, και για το 2009 στο 6,9. Η μερισματική απόδοση για το τρέχον έτος υπολογίζεται στο 4,8 και για το επόμενο έτος στο 5,8.

Επιστρέφοντας στην έκθεση της Merrill Lynch, ο οίκος σημειώνει για την Alpha Bank ότι η αντικειμενική τιμή την οποία έχει θέσει αντιστοιχεί σε 9 φορές τις προβλέψεις κερδών για το 2009 - επίπεδο το οποίο είναι χαμηλότερο του μέσου ευρωπαϊκού όρου που κινείται γύρω στο 11.

Σε ό,τι αφορά στη Eurobank, η Merrill Lynch εκτιμά ότι η τιμή αντιστοιχεί σε Ρ/Ε 7,3 με βάσει τα εκτιμώμενα κέρδη για το 2009 κέρδη, ενώ για την Πειραιώς η τιμή αντιστοιχεί σε πολλαπλασιαστή 7,5. Ο οίκος συνολικά για τις ελληνικές τράπεζες εντοπίζει τον προβληματισμό για την πορεία τους στην επέκτασή τους στη Βαλκανική αγορά αλλά και στη συμπίεση των περιθωρίων λόγω της σταδιακής μείωσης του spread στα επιτόκια.

NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |