Monday, June 2, 2008

ΔΝΤ: Ανεβάζει τις προβλέψεις για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη

ΔΝΤ: Ανεβάζει τις προβλέψεις για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη

Σε ανοδική αναθεώρηση των προβλέψεών του για την ανάπτυξη την οικονομίας στην Ευρωζώνη προέβη το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ). Παράλληλα εγκατέλειψε την προηγούμενη άποψή του ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) έχει περιθώριο μείωσης των επιτοκίων φέτος.
Το ΔΝΤ «βλέπει» την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη στο 1,75% για το 2008 έναντι προηγούμενων προβλέψεων για 1,4%. Η οικονομία αναμένεται να εμφανίσει ρυθμό ανάπτυξης 1,25% το 2009 και ο πληθωρισμός εκτιμάται ότι θα πέσει κάτω από το στόχο του 2% που είχε θέσει η ΕΚΤ.

Οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν έρθει αντιμέτωποι με την επιτάχυνση του πληθωρισμού, που τροφοδοτείται από τις τιμές ρεκόρ στα τρόφιμα και την ενέργεια. Σημειώνεται ότι τον προηγούμενο μήνα οι τιμές καταναλωτή ενισχύθηκαν στο 3,6% σε επίπεδο έτους, ήτοι στα υψηλότερα επίπεδα τω τελευταίων 16 ετών.

«Το βασικό ερώτημα αναφορικά με τη νομισματική πολιτική είναι πως θα εξισορροπηθεί ο κίνδυνος έντασης των πληθωριστικών πιέσεων και η προοπτική της δημιουργίας αντιπληθωριστικών δυνάμεων, που προκαλούνται από την επιβράδυνση της οικονομίας», αναφέρει η έκθεση του ΔΝΤ.

«Δεδομένων των συνθηκών που επικρατούν αυτή την περίοδο είναι ορθότερο να διατηρηθούν στα τρέχοντα επίπεδα τα επιτόκια», σημειώνει παρακάτω.

REPORTER.GR

No comments:

Share |