Monday, June 2, 2008

Μειωμένα τα εταιρικά κέρδη

Μειωμένα τα εταιρικά κέρδη


Σημαντική μείωση παρουσίασε η κερδοφορία των blue chips του ΧΑΚ το πρώτο τρίμηνο του 2008, αποτυπώνοντας τη δύσκολη φετινή πορεία των επιχειρήσεων λόγω του αυξημένου ανταγωνισμού και της απότομης αύξησης του κόστους. Σύμφωνα με συγκεντρωτικά στοιχεία, τα καθαρά κέρδη των 15 εταιρειών της Κύριας Αγοράς του κυπριακού χρηματιστηρίου μειώθηκαν στα €249,8 εκ. σε σχέση με €302,9 εκ. το πρώτο τρίμηνο του 2007, παρουσιάζοντας υποχώρηση 17,5%. Αν και η συνολική μείωση οφείλεται κυρίως στην απότομη κάμψη που παρουσίασε η κερδοφορία της Marfin, η κάμψη στην εταιρική κερδοφορία είναι ευρύτερη. Από τις 15 εταιρείες της Κύριας, οκτώ παρουσίασαν μείωση των κερδών τους και μόλις πέντε κατέγραψαν αύξηση. Μία εταιρεία διεύρυνε τις ζημιές της και άλλη της μείωσε.

Χρηματοοικονομικός

Οι εταιρείες του ευρύτερου χρηματοοικονομικού κλάδου σημείωσαν μικτή εικόνα στα αποτελέσματα. Από τις Τράπεζες, μόνο η Τρ. Κύπρου κατάφερε να συντηρήσει τα κέρδη της τα οποία έφθασαν τα €116,1 εκ. από €106,2 εκ. πέρσι, σημειώνοντας ετήσια αύξηση 9,3%. Τα κέρδη της BOCY προήλθαν από τη μικρή αύξηση που σημείωσαν τα καθαρά έσοδα από τόκους (8% ή €14 εκ.) και από τη μεγάλη αύξηση στα λοιπά έσοδα (618% ή €10 εκ.). Στην ανακοίνωση αποτελεσμάτων, η Τράπεζα δεν διευκρινίζει την πηγή των λοιπών εσόδων. Στην αύξηση της κερδοφορίας συνέβαλε επίσης η συνεχιζόμενη μείωση των προβλέψεων για επισφάλειες και η αύξηση των εσόδων από ασφαλιστικές εργασίες.

Αντίθετα, μείωση κερδών σημείωσαν η Marfin (-38,8%) και η Ελληνική (-5,9%). Η μείωση των κερδών της Marfin οφείλεται κυρίως στο ότι τα περσινά καθαρά κέρδη της περιόδου, που επιτεύχθηκαν ενώ η Τράπεζα επιχείρησε την εξαγορά της Τρ. Κύπρου, περιλάμβαναν μη επαναλαμβανόμενα κέρδη €50 εκ. από την πώληση των συμμετοχών της MPB στην Ελληνική Τράπεζα και στη Universal Life.

Για την Ελληνική η μείωση στην κερδοφορία αποδίδεται κυρίως στις ζημιές ύψους €7,4 εκ. από την Επενδυτική Αθηνά την οποία εξαγόρασε πέρσι η τράπεζα.

Από τις άλλες εταιρείες του χρηματοοικονομικού τομέα, η SFS και η Aspis σημείωσαν σημαντική βελτίωση στα αποτελέσματα. Η άνοδος στα κέρδη της SFS, ύψους 180%, καθοδηγήθηκε από την εκποίηση πέντε πλοιοκτητριών θυγατρικών εταιρειών, καθώς και τη σημαντική αύξηση των εισοδημάτων από χρηματοοικονομικές δραστηριότητες.

Η αύξηση στην κερδοφορία της Aspis, που ήταν η μεγαλύτερη από την Κύρια Αγορά, σημειώθηκε λόγω της μείωσης των τεχνητών αποθεμάτων και πλήρωσης ασφαλιστικών συμβολαίων.

Αύξηση κερδών κατά 95,3% σημείωσε και η Options Kassoulides λόγω αύξησης του τζίρου της. Σημαντική συμμετοχή στην Options έχει η ASP.

Τουριστικός κλάδος

Από τις εταιρείες του τουριστικού κλάδου, η Tsokkos Hotels διεύρυνε τις ζημιές της στα €4 εκ. από €1,1 εκ. πέρσι λόγω ζημιών από εμπορικές επενδύσεις, αλλά και από την άνοδο των εξόδων χρηματοδότησης.

Η Λούης, της οποίας οι εργασίες χαρακτηρίζονται από έντονη εποχικότητα, περιόρισε τις ζημιές της στα €20 εκ. από €20,8 εκ. Θετικά στα κέρδη της Λούης συνεισέφερε η μείωση στα ενοίκια ξενοδοχείων και στις αποσβέσεις κυρίως λόγω πώλησης του ξενοδοχείου Hilton Cyprus στη Λευκωσία και του Creta Paradise στην Κρήτη, ενώ θετική επίδραση είχε και η κατακόρυφη αύξηση στα κέρδη από συναλλαγματικές και χρηματοδοτικές διαφορές και η μειωμένη φορολογία.

Κατασκευές

Από τις εταιρείες του κλάδου κατασκευών, η Muskita παρουσίασε μείωση 1,8% και το Βασιλικό αύξηση 36,1% στην κερδοφορία του. Η αύξηση στην κερδοφορία του Βασιλικού αποδίδεται στην εξαγορά των δραστηριοτήτων της Κυπριακής Εταιρείας Τσιμέντων όσον αφορά τις δραστηριότητες τσιμέντου, καθώς και τις συνδεδεμένες εταιρείες της που δραστηριοποιούνται στους τομείς έτοιμου σκυροδέματος και αδρανών λατομικών υλικών.

Λιανεμπόριο

Όσον αφορά εταιρείες του λιανεμπορίου παρατηρήθηκε μείωση. Η CTC είχε μείωση 38,9% στα κέρδη της λόγω της μειωμένης κερδοφορίας των δύο θυγατρικών εταιρειών, Ermes Department Stores και Woolworth και το κόστος χρηματοδότησης της επένδυσης για την αγορά των μετοχών της Woolworth που ολοκληρώθηκε το Σεπτέμβριο 2007.

Σημαντική μείωση παρουσίασαν και οι άλλες δύο εταιρείες του λιανεμπορίου λόγω αύξησης του κόστους. Μείωση 66% σημείωσε και κερδοφορία της εταιρείας Ζορπάς, ενώ μείωση 16,8% σημείωσαν και τα κέρδη της Ορφανίδης.

Όσον αφορά εταιρείες που ασχολούνται με τον κλάδο των ακινήτων, η Woolworth παρουσίασε μείωση 62% στα κέρδη της. Η μειωμένη κερδοφορία της Woolworth οφείλεται στα μη επαναλαμβανόμενα κέρδη από πώληση μετοχών που πραγματοποιήθηκαν την αντίστοιχη περίοδο του 2007 και ανέρχονταν στα €5,2 εκ.

Αντίθετα, η LOG που ασχολείται με την πληροφορική πέτυχε αύξηση 92,8% στα κέρδη της λόγω αύξησης κύκλου εργασιών και της ανατίμησης του δολαρίου.

STOCKWATCH.COM.CY

No comments:

Share |