Tuesday, May 20, 2008

Πολεοδομία: Έτσι θα πέσουν οι τιμές ακινήτων

Πολεοδομία: Έτσι θα πέσουν οι τιμές ακινήτων

Φοροαπαλλαγές για την ανάπτυξη οικοπέδων, πρόσθετους συντελεστές και αύξηση της φορολογίας μετά από τρία με πέντε χρόνια σχεδιάζει το Τμήμα Πολεοδομίας για να περιορίσει τον αριθμό των κενών οικοπέδων που υπάρχουν σήμερα στη Λευκωσία, στη Λεμεσό, στη Λάρνακα και στην Πάφο. Οι σχεδιασμοί του Τμήματος εμπίπτουν στα πλαίσια της ευρύτερης στεγαστικής πολιτικής της κυβέρνησης και έχουν ως στόχο την αύξηση της προσφοράς γης και κατ’ επέκταση της μείωσης στις τιμές των ακινήτων.

Τα σχέδια της Πολεοδομίας, για τα οποία χρειάζεται πολιτική απόφαση, ήρθαν στην επιφάνεια σε πρόσφατη συνεδρία της Επιτροπής Εμπορίου της Βουλής και αναμένεται να πυροδοτήσουν εκ νέου τη συζήτηση για τον τρόπο φορολογίας των δεκάδων χιλιάδων κενών οικοπέδων που υπάρχουν στις αστικές περιοχές.

Βασική φιλοσοφία της Πολεοδομίας, που εκπόνησε μελέτη για το θέμα (βλέπε επισύναψη), είναι η παροχή κινήτρων σε μεγαλοϊδιοκτήτες κενών οικοπέδων να τα αναπτύξουν. Γι’ αυτό και η μελέτη προτείνει σειρά φοροαπαλλαγών και φοροελαφρύνσεων σε όσους αναπτύξουν τα κενά οικόπεδα. Το αντικίνητρο, βέβαια, είναι η αύξηση της φορολογίας σε περίπτωση που τα ακίνητα δεν αναπτυχθούν. Η αύξηση θα επέλθει με την επανεκτίμηση της τιμής των ακινήτων. Ενώ σήμερα ο φόρος πληρώνεται επί της εκτιμημένης τους αξίας του 1980, με την πρόταση της Πολεοδομίας θα πληρώνεται επί της τρέχουσας τους αξίας.

Για παράδειγμα, μια οικογένεια που έχει σήμερα τέσσερα οικόπεδα με τρέχουσα αξία £800 χιλ. πληρώνει Φόρο Ακίνητης Ιδιοκτησίας £80. Ο φόρος είναι τόσο χαμηλός επειδή η αξία του ακινήτου υπολογίζεται με βάση τις τιμές του 1980, που στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι £132 χιλ. Επειδή εξαιρούνται οι πρώτες £100 χιλ., ο φόρος πληρώνεται μόνο επί των £32 χιλ. και ανέρχεται στο 2,5/1000.

Με την πρόταση της Πολεοδομίας, θα δοθεί σειρά κινήτρων για ανάπτυξη των οικοπέδων αυτών. Μετά την παρέλευση μεταβατικής περιόδου τριών με πέντε ετών, ο ΦΑΙ θα αυξηθεί σημαντικά. Αντί £80 ο ιδιοκτήτης των πιο πάνω οικοπέδων θα πληρώνει γύρω στις £2 χιλ. ετησίως για την περιουσία του. Ο φόρος θα αυξάνεται ετησίως αναλόγως της αύξησης που θα προκύπτει στην τρέχουσα αξία του ακινήτου.

Η Πολεοδομία προτείνει, βέβαια, εξαιρέσεις: της αξίας της γης μέχρι £200 χιλ., των αδειούχων χώρων στάθμευσης, των φυσικών προσώπων και όλων των «περίκλειστων» τεμαχίων γης σε περιοχή ανάπτυξης (που για αυτό το λόγο δεν αναπτύσσονται) θα εφαρμόζεται σχέδιο Αστικού Αναδασμού.

Οι λεπτομέρειες της πρότασης της Πολεοδομίας

Οι σχεδιασμοί της πολεοδομίας διαφέρουν αναλόγως της περιοχής.

Σε περιοχές ανάπτυξης όπως καθορίζονται στα Τοπικά Σχέδια προτείνεται: Πρώτο, φοροαπαλλαγή του εισοδήματος από την ανάπτυξη κενών οικοπέδων και γης που θα αναπτυχθούν μέχρι τον ανώτατο επιτρεπόμενο Σ.Δ. μέσα σε περίοδο 5 ετών από την εφαρμογή του μέτρου. Δεύτερο, η πολεοδομία εισηγείται όπως σε οικόπεδα και γη που θα παραμείνουν κενά μετά την περίοδο των 5 χρόνων να υπόκεινται σε ετήσια φορολογία.



Επίσης όσον αφορά στην Κεντρική Περιοχή όπως καθορίζεται στα Τοπικά Σχέδια εισηγείται:

1. Απεριόριστος Συντελεστής Δόμησης και ύψος σε οικόπεδα με εμβαδόν πέραν των 1.000 – 1.200 τ.μ. κάλυψη μέχρι 40%

2. Καταβολή τέλους ανάπτυξης 20% πάνω στην αγοραία αξία του πρόσθετου δομημένου χώρου που θα επιτρέπεται σε σχέση με το υφιστάμενο επιτρεπόμενο εμβαδόν

3. Μετά από παρέλευση 3 - 5 χρόνων από την εφαρμογή του μέτρου τα κενά οικόπεδα θα υπόκεινται σε φορολογία.

Τέλος, σε ότι αφορά τις περιοχές αναβάθμισης ζωνών σε όλες τις περιπτώσεις περιλαμβανομένου και των περιοχών επέκτασης ορίου ανάπτυξης που προτείνεται όπως τα τεμάχια που ευεργετούνται από αναβαθμίσεις ζωνών θα καταγράφονται και θα αποστέλλονται στη διεύθυνση Φόρου Κεφαλαιουχικών Κερδών και κατά την πώληση τους θα επιβάλλεται ΦΚΚ αυξημένος κατά 20% (αξιοποίηση υφιστάμενης φορολογίας).

Ευρύτεροι στόχοι

Με βάση τη μελέτη, η επιβολή φορολογίας αναμένεται να επιτύχει πολεοδομικούς κοινωνικούς και οικονομικούς στόχους, όπως είναι η αποτελεσματικότερη εφαρμογή των Τοπικών Σχεδίων, ο περιορισμός των αναγκών και πιέσεων για δαπάνες σε έργα υποδομής σε εκτός πόλεως περιοχές, η διεύρυνση των επιλογών των οικονομικά αδύνατων ομάδων του πληθυσμού μέσα στην αγορά της γης και η αύξηση των εσόδων του κράτους για χρήση σε πολεοδομικά και άλλα έργα ανάπτυξης. Στη μελέτη ξεκαθαρίζεται ότι το συγκεκριμένο μέτρο δεν αποτελεί «τιμωρία» του κράτους προς τους ιδιοκτήτες, αλλά ένα πολεοδομικό μέτρο που θα ενισχύσει την πολεοδομική πολιτική για οργανωμένη ανάπτυξη ώστε να είναι αποτελεσματική για να αποφέρει εκείνα τα πολλαπλά οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά οφέλη για τα οποία δημιουργήθηκε η πολεοδομία.

Η εισήγηση του τμήματος πολεοδομίας όσον αφορά την αξιοποίηση των φόρων που θα συγκεντρώνεται είναι η σύσταση ειδικού ταμείου από το οποίο θα χρηματοδοτείται η υλοποίηση έργων κοινοτικής υποδομής εντός των περιοχών ανάπτυξης, όπως για παράδειγμα χώροι σχολείων, δρόμοι, δημόσιος χώρος πρασίνου και άλλοι. Θα δίνεται, επίσης, η δυνατότητα στην κυβέρνηση να παρέχει στεγαστικά δάνεια για τις χαμηλά αμειβόμενες τάξεις μέσα στα όρια ανάπτυξης.

Η Πολεοδομία θέτει ως κυριότερο στόχο αυτού του πολεοδομικά πολυσύνθετου μέτρου την επαύξηση στην προσφορά κατάλληλης οικιστικής γης εντός ορίων ανάπτυξης.

Η μελέτη αναφέρεται σε «σημαντική πίεση προς τους μεγαλοϊδιοκτηματίες ώστε να απελευθερώσουν την κατακρατημένη ώριμη οικιστική γη ή μέρος της ώστε να εισρεύσει μέσα στην αγορά κατάλληλη οικιστική γη, έτσι με την αύξηση της προσφορά κατάλληλης γης θα ακολουθήσει η μείωση των τιμών της γης εντός του ορίου ανάπτυξης, ενώ με την ανάπτυξη θα αυξηθούν οι πυκνότητες κατοίκησης και θα υποβοηθηθεί η επιβατική υποστήριξη των δημοσίων συγκοινωνιών που στο παρόν στάδιο είναι οικονομικά ασύμφορες να διακινείται η δημόσια συγκοινωνία μέσα πληθυσμιακά αποψιλωμένες οικιστικές περιοχές».

Διαφωνούν οι εκτιμητές

Τα σχέδια της Πολεοδομίας, που φαίνεται να έχουν διαρρεύσει πολύ πριν ενημερωθεί η Βουλή για το θέμα, έχουν δημιουργήσει αντιδράσεις μεταξύ των Εκτιμητών Γης, που πιστεύουν ότι μόνο το 12% των κενών οικοπέδων στη Λευκωσία και στο Δάλι ανήκει σε μεγαλοϊδιοκτηματίες και πως η συγκεκριμένη ρύθμιση δε θα λύσει το πρόβλημα.

STOCKWATCH.COM.CY

No comments:

Share |