Tuesday, May 20, 2008

Ιαπωνία: Αμετάβλητα στο 0,5% τα βασικά επιτόκια

Ιαπωνία: Αμετάβλητα στο 0,5% τα βασικά επιτόκια

ΑΜΕΤΑΒΛΗΤΑ διατήρησε η Bank of Japan τα επιτόκια δανεισμού στην πρώτη της συνεδρίαση μετά την προς τα κάτω αναθεώρηση της εκτίμησής της για την ανάπτυξη.

Ο διοικητής της BoJ, Masaaki Shirakawa και τα έξι μέλη του διοικητικού συμβουλίου διατήρησαν τα βασικά επιτόκια δανεισμού στο 0,5% με ομόφωνη απόφαση, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της τράπεζας στο Τόκυο. Τα επιτόκια είναι τα χαμηλότερα μεταξύ των μεγάλων οικονομιών του κόσμου.

Η ανάπτυξη στη δεύτερη σε μέγεθος οικονομία του κόσμου πιθανόν να χάσει τη δυναμική της μετά από απροσδόκητη ανάπτυξη το πρώτο τρίμηνο. Αργότερα σήμερα ο Shirakawa κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου πιθανόν να επαναλάβει την ίδια πρόβλεψη αποτέλεσμα της παγκόσμιας οικονομικής συρρίκνωσης, της κρίσης των πιστωτικών αγορών και της αύξησης του κόστους των εμπορευμάτων φυσικής παραγωγής.

Η άνοδος του ΑΕΠ επιταχύνθηκε στο 3,3% το τρίμηνο που έληξε στις 31 Μαρτίου, σύμφωνα με την ανακοίνωση της κυβέρνησης την εβδομάδα που πέρασε. Οι εξαγωγές αυξήθηκαν με τον χαμηλότερο ρυθμό σε περίπου τρία χρόνια τον Μάρτιο. Η παραγωγή υποχώρησε με τον ταχύτερο ρυθμό σε χρονικό διάστημα τουλάχιστον πέντε ετών. Οι παραγγελίες μηχανολογικού εξοπλισμού επίσης μειώθηκαν και προβλέπεται να μειωθούν και το τρέχον τρίμηνο.

Η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας θα ανακοινώσει τη μηνιαία της εκτίμηση για την οικονομία σήμερα στις 3 μ.μ. (τοπική ώρα) και ο Shirakawa θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στις 3:30 μ.μ.

NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |