Thursday, May 8, 2008

Επιτόκια ΕΚΤ: Δεν προβλέπεται μείωση σήμερα

Επιτόκια ΕΚΤ: Δεν προβλέπεται μείωση σήμερα

ΝΕΕΣ ενδείξεις για περαιτέρω επιδείνωση του οικονομικού κλίματος στην Ευρωζώνη προσέφεραν χθες τα στοιχεία για τις πωλήσεις λιανικής εν όψει της σημερινής συνεδρίασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας [Βλέπε άρθρο] , η οποία ωστόσο αναμένεται να αντισταθεί στις προκλήσεις για μείωση των επιτοκίων εν μέσω ανησυχιών για αύξηση των πληθωριστικών πιέσεων από το υψηλό κόστος ενέργειας και ειδών διατροφής.

Η ΕΚΤ αναμένεται να διατηρήσει αμετάβλητο το βασικό επιτόκιό της στο 4% σήμερα με τους αναλυτές να αναζητούν νύξεις από την κεντρική τράπεζα ότι το διοικητικό συμβούλιό της βλέπει περιθώρια για μείωση των επιτοκίων εφέτος.

Ως γνωστόν, η συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα γίνει στο Ζάππειο Μέγαρο στην Αθήνα.

Στο περιθώριο της παραμονής του στην Αθήνα, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζ. Κλοντ Τρισέ, θα συναντηθεί με το σύλλογο των εργαζομένων στην Τράπεζα της Ελλάδος, προκειμένου να ενημερωθεί για το ασφαλιστικό των εργαζομένων στην ΤτΕ. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρ. Παπούλιας, σήμερα στις 19.00, θα δεχθεί το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Ν. Γκαργκάνα και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής, θα μιλήσει σε εκδήλωση της Κεντρικής Ευρωπαϊκής Τράπεζας, στο Ζάππειο.


-----

Ερευνα του Dow Jones [.DJI] Newswires στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι από 50 χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς συμφώνησαν ομόφωνα ότι η ΕΚΤ θα διατηρήσει αμετάβλητο το βασικό επιτόκιό της, ενώ 22 αναμένουν ότι η ΕΚΤ θα μειώσει το βασικό επιτόκιό της μέχρι το τέλος του τρίτου τριμήνου και 34 περιμένουν μείωση μέχρι τα Χριστούγεννα.

Οικονομολόγοι πιστεύουν ότι η οικονομική επιβράδυνση θα συγκρατήσει τον πληθωρισμό και θα δώσει στην ΕΚΤ τη δυνατότητα να χαλαρώσει τη νομισματική πολιτική της χωρίς να θέσει σε κίνδυνο τον πρωταρχικό στόχο της που είναι η σταθερότητα των τιμών. Ομως θα πρέπει να περιμένουν πολύ για κάτι τέτοιο. Οι αγορές προθεσμιακών συμβολαίων, οι οποίες στις αρχές του έτους είχαν προεξοφλήσει ότι η ΕΚΤ θα μείωνε το βασικό επιτόκιό της τουλάχιστον κατά 75 μονάδες βάσης στο 3,25% στη διάρκεια του 2008, τώρα δείχνουν ότι θα το διατηρήσει αμετάβλητο και θα προχωρήσει σε μείωση κατά ένα-τέταρτο μέχρι το πρώτο τρίμηνο του προσεχούς έτους.

Τα τελευταία στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες στην Ευρωζώνη δείχνουν σαφή επιδείνωση του οικονομικού κλίματος, καθώς οι πωλήσεις λιανικής συνέχισαν να υποχωρούν παρουσιάζοντας πτώση 0,4% το Μάρτιο, οι βιομηχανικές παραγγελίες στη Γερμανία μειώθηκαν απρόσμενα τόσο το Μάρτιο όσο και το πρώτο τρίμηνο γενικότερα, ενώ το εμπορικό έλλειμμα στη Γαλλία εκτινάχθηκε σε επίπεδα ρεκόρ τον ίδιο μήνα.

Την ίδια στιγμή, οι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε. αναμένεται να συμφωνήσουν την επόμενη εβδομάδα να επιταχύνουν το ρυθμιστικό πλαίσιο για τη διαχείριση κινδύνου και να υποχρεώσουν τους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς να αποκαλύπτουν πλήρως το βαθμό έκθεσής τους σε κινδύνους μέχρι τη στιγμή που ανακοινώσουν αποτελέσματα δεύτερου εξαμήνου, σύμφωνα με έγγραφο που περιήλθε στην κατοχή του Reuters.

H κινητοποίηση αυτή δείχνει επιτάχυνση στην εφαρμογή κάποιων στόχων, γεγονός που υποδηλώνει τις ανησυχίες των υπουργών ότι ο χρηματοοικονομικός τομέας κινείται με πολύ αργά βήματα όσον αφορά στην αντιμετώπιση των προβλημάτων του.

NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |