Wednesday, May 21, 2008

Έσπασε το «φράγμα» των 130 δολαρίων η τιμή του αργού

Έσπασε το «φράγμα» των 130 δολαρίων η τιμή του αργού

Πάνω από τα 130 δολάρια το βαρέλι αναρριχήθηκε σήμερα η τιμή του πετρελαίου, ωθούμενη από τις έντονες ανησυχίες τόσο για την παραγωγή σε μακροπρόθεσμο επίπεδο όσο και από τα τρέχοντα περιορισμένα αποθέματα καυσίμων.

Σήμερα, εξάλλου, το αμερικανικό υπουργείο Ενέργειας αναμένεται να δώσει στη δημοσιότητα την έκθεσή του για τα αποθέματα της προηγούμενης εβδομάδας στις ΗΠΑ. Αναλυτές εκτιμούν πως τα αποθέματα αργού θα εμφανιστούν αυξημένα, για πέμπτη διαδοχική εβδομάδα, ωστόσο αυτά των καυσίμων αναμένονται χαμηλότερα.

Η τιμή του αμερικανικού ελαφρού αργού εκτοξεύτηκε στο νέο ιστορικό ρεκόρ των 130,47 δολαρίων το βαρέλι, ενώ στο Λονδίνο η τιμή του πετρελαίου τύπου Brent ανήλθε στο ρεκόρ των 129,92 δολάρια το βαρέλι.

Το ράλι των τιμών πυροδοτήθηκε εν μέρει από την εξασθένηση του δολαρίου, η οποία έστρεψε το ενδιαφέρον των επενδυτών στις αγορές εμπορευμάτων. Το αμερικανικό νόμισμα υποχώρησε νωρίτερα σε χαμηλά ενός μηνός έναντι ενός «καλαθιού» νομισμάτων, με το ευρώ [EUR=X] να καταγράφει από την πλευρά του κέρδη λόγω των προσδοκιών για αύξηση των επιτοκίων στην Ευρωζώνη.

Στο μεταξύ, ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών ΟΠΕΚ Αμπντουλάχ αλ-Μπάντρι εκτίμησε σήμερα, σε δηλώσεις του στο Reuters, πως το αδύναμο δολάριο είναι ένας από τους παράγοντες που θα διατηρήσει πιθανότατα τις τιμές του αργού σε υψηλά επίπεδα. Σημειώνεται ότι το καρτέλ έχει διατηρήσει αμετάβλητη την επίσημη παραγωγή του, ωστόσο η μεγαλύτερη παραγωγός – μέλος του, Σαουδική Αραβία, δήλωσε έτοιμη να αυξήσει την παραγωγή της κατά 300.000 βαρέλια από τον επόμενο μήνα.

Στο πετρελαϊκό ράλι έχει συμβάλει καθοριστικά και η υψηλή κατανάλωση ντίζελ, ιδιαίτερα μετά τον καταστροφικό σεισμό της Κίνας, ο οποίος αύξησε περαιτέρω τη ζήτηση της χώρας για καύσιμα.

NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |