Sunday, April 13, 2008

Τυφώνας... subprimes στα bonus των managers

Τυφώνας... subprimes στα bonus των managers

Σεισμοί, καταποντισμοί, φυσικές καταστροφές, δεν «πίανουν μία» μπροστά στις ζημιές από την κρίση του subprime για τους μεγαλοθεσήτες των ασφαλιστικών εταιρειών, οι οποίοι βλέπουν τους μισθούς και τα bonus τους να πηγαίνουν προς τη β' εθνική!

Τα διοικητικά συμβούλια των ασφαλιστικών εταιρειών θεωρούν του διευθύνοντες συμβούλους υπεύθυνους για τις ζημιές υψους 38 δισ. δολαρίων που υπέστησαν λόγω της κρίσης του subprime, και προχωρούν σε μειώσεις των μισθών και των bonus που τους προσφέρουν κατά 20%, όταν τα τελευταία χρόνια το μόνο που έβλεπαν ήταν οι τσέπες τους να γεμίζουν όλο και περισσότερο.

Ακόμα και το 2005 όταν οι ζημιές ύψους 41,12 δισ. δολαρίων από τον τυφώνα Κατρίνα – που ήταν και η πιο κοστοβόρα φυσική καταστροφή για την ιστορία της ασφαλιστικής βιομηχανίας, ταρακούνησαν τα θεμέλια των μεγάλων ασφαλιστικών εταιρειών, οι μισθοί και τα bonus των CEOs αυξήθηκαν κατα 8,2% ετησίως.

Σήμερα οι 12 από τις 20 ασφαλιστικές εταιρείες του δείκτη S&P, έχουν ανακοινώσει περικοπές μισθών και bonus για τους διευθύνοντες συμβούλους τους και η λίστα συνεχίζεται.

Για παράδειγμα, η AIG ανακοίνωσε ότι κάλυψε τις ζημιές λόγω της πιστωτικής κρίσης, ύψους 18 δισ. δολαρίων, κόβοντας τον μισθό του 53άχρονου Sullivan και της «αυλής» του, συμπεριλαβανομένου και του οικονομικού διευθυντή της εταιρείας κ. Steven Bensinger.

H Progressive, η τρίτη μεγαλύτερη εταιρεία ασφαλειών αυτοκινήτου των ΗΠΑ, μείωσε τον μισθό και τα bonus του 52χρονου Glenn Renwick κατα 24% στα 1,58 εκατ. δολάρια, μετά την πτώση ύψους 28% της κερδοφορίας της.

Ας μην ξεχνάμε και τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ οι οποίες «θέλουν» τις συνολικές ζημιές της ασφαλιστικής βιομηχανίας από τον ιό του subprime, να αγγίζουν τα 130 δισ. δολάρια.

Οπως δείχνουν τα πράγματα, τα μεγάλα αφεντικά της ασφαλιστικής βιομηχανίας θα κάνουν πολυ καιρό μέχρι να ξανακούσουν την λέξη «αύξηση», αναπολώντας ακόμα και τις άσχημες μέρες του Κατρίνα!

REPORTER.GR

No comments:

Share |