Friday, April 4, 2008

Τράπεζες: Προχωρούν σε σημαντικές μειώσεις στα ομόλογα τους

Τράπεζες: Προχωρούν σε σημαντικές μειώσεις στα ομόλογα τους

Η εκτίμηση του προέδρου της Alpha bank Γ Κωστόπουλου ότι έχει υπάρξει μια συγκυριακή επίδραση στα κέρδη κατά 30 έως 50 εκατ ευρώ λόγω της υποχώρησης των ομολόγων έρχεται να επιβεβαιώσει πλήρως το «Reporter» το οποίο πρόσφατα ανέδειξε το θέμα.
Η ζημία στα ομόλογα είναι συγκυριακή λόγω της αύξησης των spreads τα οποία εσχάτως συρρικνώνονται ωστόσο η αρνητική τους επίδραση θα καταγραφεί στο α΄ τρίμηνο του 2008.

Ταυτόχρονα με βάση πληροφορίες η Εθνική αλλά και η Eurobank μείωσαν τα χαρτοφυλάκια ομολόγων τους περίπου κατά 5 με 6 δις ευρώ ως αποτέλεσμα του αρνητικού κλίματος στα ομόλογα το προηγούμενο διάστημα.

Μέχρι τώρα όπως έχει τονιστεί τα κεφαλαιακά κέρδη των τραπεζών που προέρχονται από μετοχές και συμμετοχές θα εμφανίσουν καθίζηση έως και 60% με 65% στο α΄ τρίμηνο του 2008.

Θα υπάρξει επιβράδυνση στα καθαρά έσοδα εκ τόκων λόγω της αύξησης των εξόδων εκ τόκων. Τα υψηλά επιτόκια καταθέσεων προθεσμίας επηρεάζουν δυσμενώς την πορεία εσόδων από τόκους των τραπεζών.

Όμως διαφαίνεται ότι επιβράδυνση θα υπάρξει στις τράπεζες και από τα χαρτοφυλάκια ομολόγων λόγω της αύξησης των spreads , της πίεσης που εμφανίζουν ορισμένα εναλλακτικά προϊόντα και hedge funds.

Ανάλογα με το που καταγράφονται οι επενδύσεις στα ομόλογα δηλαδή στο εμπορικό ή επενδυτικό χαρτοφυλάκιο οι τράπεζες θα εμφανίσουν απώλειες ή στα κέρδη ή στην καθαρή θέση αφού και στα ομόλογα οι επιδόσεις δεν ήταν θετικές ενώ μεγάλος μέρος των εναλλακτικών προϊόντων εμφανίζει μικρές απώλειες με βάση τα στοιχεία Φεβρουαρίου.

Οι τράπεζες διαθέτουν συνολικά θέσεις σε ομόλογα περίπου 37 με 38δις ευρώ.

Μέχρι τώρα η συμπεριφορά των ομολόγων δεν μπορεί να χαρακτηριστεί θετική. Τουναντίον τα spreads αυξήθηκαν κατακόρυφα έναντι των γερμανικών και οι τράπεζες ακόμη και αν έχουν αντισταθμίσει τους κινδύνους εμφανίζουν λογιστικές η πραγματικές υποαξίες.

Τα επιτόκια στην διατραπεζική αυξήθηκαν ενώ ορισμένα κέρδη επιτεύχθηκαν από τις αγορές συναλλάγματος.

Τραπεζίτες αναφέρουν ότι οι τράπεζες από τα επενδυτικά τους χαρτοφυλάκια δεν επιτυγχάνουν πλέον αξιόλογα κέρδη ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις εμφανίζουν και λογιστικές ζημίες σοβαρές.

Σημειώνεται ότι η Εθνική διέθετεένα χαρτοφυλάκιο ομολόγων ύψους 12 δις ευρώ εκ των οποίων τα 5,8 δις ευρώ αποτελούν το επενδυτικό χαρτοφυλάκιο και τα 5,5 δις ευρώ το εμπορικό. Σε αυτή την φάση το χαρτοφυλάκιο ομολόγων έχει περιοριστεί στα 9 δις ευρώ.

Η Alpha bank διαθέτει χαρτοφυλάκιο χρεογράφων ύψους 3,4 δις το οποίο και μείωσε ευρώ και η Eurobank ομόλογα ύψους 9,75 δις ευρώ στο τέλος του 2007 ενώ σημαντικά τα έχει μειώσει στο τέλος του α΄ τριμήνου περίπου στα 7,5 δις ευρώ.

Στη Πειραιώς η οποία διέθετεχαρτοφυλάκιο ομολόγων ύψους 6 δις ευρώ έχουν υπάρξει ανάλογες μειώσεις.

Επίσης σημαντικές θέσεις με τάσεις μείωσης σε ομόλογα εμφανίζουν το ΤΤ η ATE κ.α.

REPORTER.GR

No comments:

Share |