Friday, March 14, 2008

Μαξιλαράκι Βουλής σε πτωχεύσαντες

Μαξιλαράκι Βουλής σε πτωχεύσαντες

Την περαιτέρω τροποποίηση της ισχύουσας νομοθεσίας που διέπει την πτώχευση ενέκρινε χθες ομόφωνα η Ολομέλεια της Βουλής. Το νομοθετικό σώμα ψήφισε σε νόμο την πρόταση νόμου που κατατέθηκε από τους βουλευτές του ΔΗΣΥ Χρήστο Πουργουρίδη, Ιωνά Νικολάου, Σωκράτη Χάσικο, Τάσο Μητσόπουλο και Μαρία Κυριακού, καθώς και από το βουλευτή του ΔΗΚΟ Ζαχαρία Κουλία, έτσι ώστε να διασαφηνιστούν οι διατάξεις της που αφορούν τα αποτελέσματα της έκδοσης διατάγματος αποκατάστασης.

Με την τροποποίηση της ισχύουσας νομοθεσίας, διευκολύνεται η αποκατάσταση των πτωχευσάντων και διασφαλίζονται για τα πρόσωπα αυτά κάποια βασικά είδη για τη συνέχιση της εργασίας τους και τη διαβίωση των οικογενειών τους.

Οι τροποποιήσεις αυτές προβλέπουν ότι η αποκατάσταση πτωχεύσαντος που διέπραξε ποινικά αδικήματα θα γίνεται με αίτηση στο δικαστήριο σε χρονικό διάστημα μεταξύ πέντε και δεκαπέντε χρόνων, καθώς και η άμεση αποκατάσταση πτωχεύσαντος θα γίνεται μετά τα δύο χρόνια αν έχει περιουσία κάτω των 200 λιρών και μετά τα τρία χρόνια στις άλλες περιπτώσεις.

Προβλέπονται, επίσης, μεταξύ άλλων, η κατάργηση των εκθέσεων του Επίσημου Παραλήπτη η δυνατότητα του Επίσημου Παραλήπτη να υποβάλλει αίτηση για μη αποκατάσταση του πτωχεύσαντα μετά τις περιόδους δύο και τριών χρόνων, αν συντρέχουν καθορισμένοι λόγοι.

Επίσης, λαμβάνονται μέτρα για την παραχώρηση στον πτωχεύσαντα της χρήσης του αυτοκινήτου του και των λοιπών χρειωδών για την καθημερινή του διαβίωση και για τη μη ακύρωση της ασφάλειας ζωής του προς όφελος της οικογένειάς του.

Όπως αναφέρθηκε στη Βουλή, τα μέτρα που προτείνονται στοχεύουν στην επίσπευση από τον Επίσημο Παραλήπτη των διαδικασιών εκποίησης περιουσίας αν υπάρχει και πληρωμής των χρεών στην επαναφορά του πτωχεύσαντος στο ενεργό εργατικό δυναμικό, στην απλοποίηση των διαδικασιών και στην πιο δίκαιη διαχείριση της περιουσίας του πτωχεύσαντος.

STOCKWATCH.COM.CY

No comments:

Share |