Saturday, March 22, 2008

Προς ναυάγιο η συμφωνία Alitalia - Air France - KLM

Προς ναυάγιο η συμφωνία Alitalia - Air France - KLM

Θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να μην προχωρήσει η πώληση της Alitalia στην Air France- KLM διαμηνύει ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι.
ΟΡΑΤΟΣ είναι πλέον ο κίνδυνος ναυαγίου της συμφωνίας για εξαγορά της Alitalia από την Air France- KLM, καθώς ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι διαμηνύει ότι θα ασκήσει βέτο εάν επικρατήσει στις βουλευτικές εκλογές του Απριλίου.

Ο μεγιστάνας των ΜΜΕ και επικεφαλής της συντηρητικής αντιπολίτευσης, ο οποίος έχει σαφές προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις των τελευταίων εβδομάδων, έχει εκφράσει επανειλημμένα την αντίθεσή του στην πώληση του προβληματικού αερομεταφορέα στον γαλλο- ολλανδικό κολοσσό, τονίζοντας ότι θα πρέπει να παραμείνει σε «ιταλικά χέρια». Έχει μάλιστα ζητήσει από την Air France- KLM να αποσυρθεί από τη μάχη, αφήνοντας ανοιχτό το πεδίο στη μικρότερη ιταλική αεροπορική εταιρεία Air One.

Τώρα έρχεται να διαβεβαιώσει ότι θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να μην προχωρήσει η πώληση, υπογραμμίζοντας ότι σε περίπτωση επανεκλογής στην πρωθυπουργία η απάντησή του στους διοικούντες της AirFrance- KLM θα είναι «ένα ξερό και κατηγορηματικό όχι».

Αν και πολλοί εκτιμούν ότι η σκληρή ρητορική αυτή του Σίλβιο Μπερλουσκόνι έχει καθαρά ψηφοθηρική βάση, αναλυτές προειδοποιούν ότι ενδέχεται πράγματι να τινάξει στον αέρα τη διαδικασία πώλησης της Alitalia. Και αυτό γιατί ο γαλλο-ολλανδικός αερομεταφορέας έχει πει ότι παρά τη μάχη, που έδωσε, θα εγκαταλείψει την συμφωνία, εάν η νέα κυβέρνηση της Ιταλίας αντιταχθεί σε αυτήν.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους ο κ. Μπερλουσκόνι υποστήριξε ότι εννοεί τα όσα λέει απορρίπτοντας τις κατηγορίες για λαϊκισμό, ενώ εξήγησε ότι η θέση του δεν πηγάζει από κάποια αρνητική στάση έναντι της Γαλλίας, αλλά έχει να κάνει με τους «απαράδεκτους», όπως τους χαρακτήρισε, όρους της συμφωνίας.

Η συμφωνία με την AirFrance- KLM, η οποία έχει λάβει την έγκριση τόσο της απερχόμενης κυβέρνησης Πρόντι όσο και του διοικητικού συμβουλίου της Alitalia, θεωρήθηκε από πολλούς ως η μοναδική λύση για να μην οδηγηθεί ο προβληματικός αερομεταφορέας στην κατάρρευση. Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας ωστόσο τονίζει ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις για τη συγκρότηση μίας «ιταλικής συμμαχίας», η οποία και θα προσφέρει σωσίβιο σωτηρίας στην Alitalia. Υποστήριξε δε χθες ότι οι τράπεζες είναι έτοιμες να στηρίξουν μία τέτοια κίνηση.

Η Intesa Sanpaolo, η μεγαλύτερη εμπορική τράπεζα της Ιταλίας, η οποία και είχε στηρίξει την αρχική προσφορά της Air One, ανακοίνωσε ότι αυτό το διάστημα δεν εργάζεται για κάποια αντιπρόταση. Οι υπεύθυνοι της ΑirOne από την πλευρά τους υποστήριξαν ότι δεν θα ήταν αδύνατο να κάνουν μία νέα προσφορά χωρίς προηγούμενο έλεγχο των βιβλίων της Alitalia, ο οποίος και θα διαρκούσε τουλάχιστον τρεις εβδομάδες.

NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |