Wednesday, March 12, 2008

''Κίτρινος πυρετός'' στη ζήτηση πετρελαίου έως το 2010

''Κίτρινος πυρετός'' στη ζήτηση πετρελαίου έως το 2010

Τα σχέδια της Κίνας για την ανάπτυξη των στρατηγικών πετρελαϊκων αποθεμάτων της σε τουλάχιστον 100 εκατομμύρια βαρέλια μέχρι το 2010 αναμένεται να ασκήσει μεγάλη πίεση στις τιμές μαύρου χρυσού ο οποίος ήδη καταγράφει ιστορικά υψηλά επίπεδα.Η Κίνα, δεύτερος μεγαλύτερος καταναλωτής πετρελαίου του κόσμου έχει ήδη κατασκευάσει δύο υπόγειες βάσεις αποθήκευσης αποθεμάτων του μάυρου χρυσού στην ανατολική Κίνα και αναμένεται να ξεκινήσει η λειτουργεία δύο ακόμη τέτοιων βάσεων πολύ σύντομα. Λίγο πιο πριν η τιμή του πετρελαίου διαμορφωνόταν κοντά στα 109 δολάρια το βαρέλι

Αν και η Κίνα δεν είναι ο μοναδικός «υπαίτιος» της εκτόξευσης των τιμών του πετρελαίου στα σημερινά «ανεπανάληπτα» επίπεδα, έχει καταναλώσει το μεγαλύτερο μέρος της αυξημένης ζήτησης για μαύρο χρυσό, τα τελευταία επτά χρόνια, και η αύξηση των αποθεμάτων της σίγουρα θα ασκήσει έντονες πιέσεις στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου.

Μέχρι το 2010, η Κινα θα έχει στατηγικά πετρελαϊκά αποθέματα ίσα με 30 μέρες εισαγωγών πετρελαίου. Αυτό ισούται με περίπου 100 εκατ. βαρέλια, βάση του σημερινού επιπέδου εισαγωγών της Κϊνας, και με περίπου 120 εκατ. βαρέλια μέχρι το 2010, με βάση τις προβλέψεις των αναλυτών. Σήμερα η χώρα εισάγει περίπου 3,5 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, ή περίπου το 50% της συνολικής της κατανάλωσης.

Το πόσο αυτή η στρατηγική κίνηση της Κίνας θα ωθήσει υψηλότερα τις τιμές του πετρελαίου, εξαρτάται από τον ρυθμό συσσώρευσης των αποθεματικών αυτών. Αν υποθέσουμε ότι οι εισαγωγές της Κίνας θα αυξηθούν κατά 5% ετησίως, οι εισαγωγές πετρελαίου θα αγγίξουν τα 4 εκατ. βαρέλια ημερησίως μέχρι το 2010.

Αν και δεν μπορούμε να ξέρουμε ακριβώς το επίπεδο των αποθεματικών που διατηρεί αυτήν την στιγμή η Κίνα, υπολογίζεται ότι θα χρειαστεί λοιπόν να αγοράσει περίπου 100 εκατ. βαρέλια μέσα σε δύο χρόνια για να φτάσει τα 120 εκατ. μέχρι το 2010.

Αυτό συνεπάγεται με 140 χιλιάδες βαρέλια την ημέρα, ή το 2% της σημερινής κατανάλωσης πετρελαίου της χώρας. Αυτό το ποσοστό δεν είναι καθόλου μικρό εάν το συγκρίνουμε με τις εκτιμήσεις που τοποθετούν την «συμβολή» τη Κίνας στην συνολική ζήτηση για πετρέλαιο, στο 6%.

REPORTER.GR

No comments:

Share |