Friday, February 15, 2008

Ιαπωνία: Αμετάβλητα στο 0,5% τα επιτόκια

Ιαπωνία: Αμετάβλητα στο 0,5% τα επιτόκια

ΑΜΕΤΑΒΛΗΤΑ διατήρησε η Bank of Japan τα επιτόκια δανεισμού, καθώς ανησυχία επικρατεί ότι η συρρίκνωση της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης θα περιορίσει τη ζήτηση για εξαγωγές, για ακριβότερη ενέργεια και υλικά μειώνοντας τις δαπάνες στο εσωτερικό.

Ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας της Ιαπωνίας, Toshihiko Fukui και οι συνεργάτες τους διατήρησαν αμετάβλητα τα διατραπεζικά επιτόκια στο 0,5% - τα χαμηλότερα μεταξύ των μεγάλων οικονομιών του κόσμου - σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της τράπεζας στο Τόκυο. Η απόφαση που ήταν ομόφωνη ήταν αναμενόμενη και από τους 42 οικονομικούς αναλυτές οι οποίοι ρωτήθηκαν από το Bloomberg News.

Το γιέν [JPY=X] σημείωσε ελαφρά διαφοροποίηση στα 107,85 ανά δολάριο στις 12:57 μ.μ. στο Τόκυο από 107,86 που ήταν πριν από την ανακοίνωση για τα επιτόκια.

Το τέταρτο τρίμηνο η οικονομία της Ιαπωνίας αναπτύχθηκε με ρυθμό 3,7% σε ετήσια βάση, από 1,3% το προηγούμενο τρίμηνο. Οι δαπάνες των εταιρειών και οι εξαγωγές αποτέλεσαν περίπου το σύνολο της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας, καθώς οι πωλήσεις στην Ασία εξισορρόπησαν τη μείωση της ζήτησης από τις ΗΠΑ.

Ο Fukui αύξησε τα επιτόκια στο 0,25% τον Ιούλιο του 2006 από περίπου μηδέν που ήταν και τα διπλασίασε επτά μήνες αργότερα. Από τότε ανέφερε ότι η τράπεζα πρέπει να αυξήσει το κόστος δανεισμού όσο η οικονομία διευρύνει την ανάπτυξή της, τη μεγαλύτερη σε χρονικό διάστημα πλέον των 60 ετών.

Σημειώνεται ότι σήμερα στις 3:00μ.μ. ώρα Τόκυο η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας θα ανακοινώσει την μηνιαία εκτίμησή της για την οικονομία και ο πρόεδρος της Bank of Japan θα μιλήσει σε συνέντευξη Τύπου στις 3:30 μ.μ.

NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |