Tuesday, February 12, 2008

BOCY: Ξένοι θεσμικοί κόντρα στην κρίση


BOCY: Ξένοι θεσμικοί κόντρα στην κρίση

Σε αναστροφή του αρνητικού κλίματος ποντάρουν στο σύνολο τους τα ξένα θεσμικά κεφάλαια που είναι τοποθετημένα στην Τρ. Κύπρου. Η ακτινογραφία του μετοχολογίου της αποτυπώνει τις κινήσεις των μεγάλων θεσμικών κεφαλαίων τους τελευταίους τρεις μήνες και εντοπίζει τις κινήσεις των ξένων ταμείων κατά τη διάρκεια της χρηματιστηριακής κρίσης. Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι ξένοι θεσμικοί αύξησαν την καθαρή συμμετοχή τους στο μετοχικό κεφάλαιο της κυπριακής τράπεζας κατά 0,8 ποσοστιαίες μονάδες, από 34,7% σε 35,5%.

Το ποσοστό αυξήθηκε εντυπωσιακά την τελευταία τριετία, όταν βρισκόταν στο 3,1%. Υπολείπεται σημαντικά, όμως, των αντίστοιχων ποσοστών ξένων θεσμικών σε μεγάλες ελληνικές τράπεζες. Το ποσοστό στην Εθνική Τράπεζα ξεπερνά το 50%.

Η ανάλυση των τοποθετήσεων των δώδεκα μεγαλύτερων ταμείων - μετόχων της Τρ. Κύπρου αναδεικνύει τις διάφορες τάσεις που επικράτησαν κατά τη διάρκεια της κρίσης. Στο σύνολο τους, οι μεγαλύτεροι ξένοι μέτοχοι αύξησαν τη συμμετοχή τους την περίοδο Οκτωβρίου 2007 – Ιανουαρίου 2008 κατά 3,4 ποσοστιαίες μονάδες, από 13,7% σε 17,1%.

Ανάμεσα στους top ξένους θεσμικούς της τράπεζας παραμένει η Morgan Stanley που ανέβασε το ποσοστό της στο 4,1% από 3,4% πριν τρεις μήνες. Το ποσοστό τους αύξησαν επίσης οι Axiom Funds και Kuwait Investment Authority.

Την παρουσία της για πρώτη φορά στο μετοχολόγιο της τράπεζας έκανε αυτό το τρίμηνο και η Lone Pine Funds, αποκτώντας συμμετοχή 3,7%, που την καθιστά ένα από τους μεγαλύτερους μετόχους.

Τέσσερις άλλοι θεσμικοί μείωσαν αισθητά τη συμμετοχή τους: Οι Julius Baer, Jupiter, Merrill Lynch και HSBC. Οι Fidelity, DIT Deutscher Investment, F&C και MFS δεν διαφοροποίησαν τη συμμετοχή τους από τον Οκτώβριο.

Οι περισσότεροι οίκοι που παρακολουθούν την τράπεζα θέτουν ψηλούς στόχους για τη μελλοντική τιμή της μετοχής της περιλαμβάνοντας την στις κορυφαίες επιλογές τους. Την προηγούμενη εβδομάδα, η Deutsche Bank σε έκθεση της τόνισε ότι η BOCY παραμένει στις κορυφαίες επιλογές της μαζί με την Εθνική, διατηρώντας την τιμή στόχο στα €17. Η Citigroup σε έκθεση της που κυκλοφόρησε την Παρασκευή, παραμένει bullish για τις κυπριακές τράπεζες με top picks της να αποτελούν η Τρ. Κύπρου και η Marfin.

Η μετοχή της BOCY έκλεισε χθες στα €10,28 με απώλειες 25% από τα υψηλά της 11ης Οκτωβρίου 2007, όταν είχε φθάσει τα €13,78.

Η Τράπεζα Κύπρου σημείωσε το πρώτο εννιάμηνο του 2007 κέρδη €370 εκ. έναντι €223 εκ. το αντίστοιχο περσινό εννιάμηνο (+66%). Η BOCY αναμένει ότι ο αρχικός στόχος κερδών για το 2007 (€415 εκ.) θα ξεπεραστεί ανεβάζοντας τον πήχη στα €486 εκ. Η τράπεζα ανακοινώνει τα αποτελέσματά της για το 2007 στις 27 Φεβρουαρίου, ενώ την ίδια μέρα το ΔΣ θα εξετάσει και το τριετές στρατηγικό πλάνο 2008 – 2010, καθώς και τους στόχους της επόμενης τριετίας. Το προηγούμενο σχέδιο προέβλεπε μέση ετήσια αύξηση κερδών 25%.

STOCKWATCH.COM.CY

No comments:

Share |