Thursday, January 17, 2008

Citigroup: Βλέπουμε πλέον ευκαιρίες στο ΧΑ

Citigroup: Βλέπουμε πλέον ευκαιρίες στο ΧΑ

«Στα τρέχοντα επίπεδα ή το πολύ κοντά στις 4300 με 4400 μονάδες το ελληνικό χρηματιστήριο και ειδικά οι τράπεζες αποτελούν ευκαιρία για τοποθετήσεις» τονίζει κορυφαίο στέλεχος της Citigroup στο «R». To στέλεχος αυτό το οποίο επιβεβαιώθηκε πλήρως στις προβλέψεις του όταν έκανε λόγω για υποχώρηση του ΧΑ κατά 10% τουλάχιστον (όταν όλοι υποστήριζαν ότι θα ενισχυθεί το ΧΑ) επανέρχεται και τονίζει ότι « ως επενδυτικός οίκος στα τρέχοντα επίπεδα θα πρέπει να αρχίζουμε να βλέπουμε αγορές ωστόσο απαιτείται προσοχή και όχι υπερβολές.
Ίσως βραχυπρόθεσμα η αγορά κινηθεί προς την περιοχή των 4.800 μονάδων και στα επίπεδα των 4.400 με 4800 μονάδων να παραμείνει για κάποιο διάστημα. Εκτίμηση μας είναι ότι το ΧΑ μπορεί σε εύθετο χρόνο να υποχωρήσει και κάτω από τις 4.300 μονάδες ωστόσο στο τέλος του 2008 δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τελικά το ΧΑ να έχει ανέλθει στις 5500 μονάδες δηλαδή 1000 μονάδες υψηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα ή 20 με 22% υψηλότερα».

Το μπαράζ των ρευστοποιήσεων στις μεγάλες τράπεζες ήταν δικαιολογημένο; «Είναι σαφές ότι οι ελληνικές τράπεζες εμφάνισαν πολύ καλή συμπεριφορά το προηγούμενο διάστημα και προσέφεραν μεγάλες αποδόσεις. Είναι εύλογο funds να ρευστοποιούν».

Απώλειες 10 δις ευρώ στις τράπεζες

Συνολικά οι τράπεζες απώλεσαν περίπου 10 δις ευρώ τις δύο τελευταίες εβδομάδες. Στην δίνη βρέθηκαν η Πειραιώς η Eurobank η Alpha bank, η ΕΤΕ, το ΤΤ ωστόσο στο αντίποδα η ΑΤΕ αποδείχθηκε ίσως το πιο αμυντικό χαρτί μεταξύ των τραπεζών επιδεικνύοντας την καλύτερη συμπεριφορά.

Η αιτιολογία για την συμπεριφορά της ΑΤΕ είναι απλή. Οι ξένοι ελέγχουν μόνο το 10% ενώ το free float είναι περιορισμένο. Ταυτόχρονα όμως είναι αξιοσημείωτο ότι η ATE είναι μια από τις ελάχιστες τράπεζες στο ΧΑ που δεν προβαίνει σε επαναγορά ιδίων μετοχών.

Υπάρχουν επενδυτικές ευκαιρίες;

Οι τράπεζες που υποχώρησαν περισσότερο αναμένεται να αντιδράσουν και πιο άμεσα και πιο έντονα.

Η Πειραιώς έχασε 2 δις ευρώ σε κεφαλαιοποίηση η Eurobank αντίστοιχα 2 δις ευρώ όπως και η Εθνική η Marfin Popular και η Κύπρου από 1 δις ευρώ. Είναι πιθανό μαζί με την ΑΤΕ οι μετοχές αυτές να αντιδράσουν το επόμενο διάστημα και να συγκεντρώσουν το μεγαλύτερο ποσοστό κεφαλαίων.

REPORTER.GR

No comments:

Share |