Monday, January 28, 2008

Πέντε τραπεζίτες: Πότε θα ανακάμψουν οι αγορές

Πέντε τραπεζίτες: Πότε θα ανακάμψουν οι αγορές

H ελληνική οικονομία και ο τραπεζικός κλάδος θα ανταπεξέλθουν επαρκώς της κρίσης που μαστίζει τις διεθνείς αγορές προβλέπουν 5 κορυφαίοι τραπεζίτες στο «R». Ο διοικητής της ΑΤΕ κ. Δ. Μηλιάκος, ο επικεφαλής της Marfin κ.A. Βγενόπουλος, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Πειραιώς κ. Γ.Προβόπουλος , ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank κ.Β. Μπαλλής και ο αντιπρόεδρος της Proton Βank κ.Α. Αθανάσογλου μιλούν στο «R» για την κρίση των subprime, τον χρόνο ανάρρωσης των αγορών και τις επιδράσεις στις ελληνικές τράπεζες.
Παρά το θολό τοπίο την καταφανή αβεβαιότητα και την έλλειψη επενδυτικής ορατότητας οι τραπεζίτες στην Ελλάδα υποστηρίζουν ότιοι ελληνικές τράπεζες θα ξεπεράσουν τον σκόπελο της κρίσης λόγω της υψηλής κερδοφορίας , της γεωγραφικής διασποράς του ενεργητικού αλλά και της αύξησης των δανείων.

Οι τραπεζίτες εκτιμούν ότι η κρίση θα εξομαλύνεται από τα τέλη α΄ τριμήνου (αισιόδοξο σενάριο) έως τα τέλη του α΄ 6μήνου (λιγότερο αισιόδοξο σενάριο) ενώ κανείς δεν προβλέπει παράταση της κρίσης για όλο το 2008 (απαισιόδοξο σενάριο)

Δ. Μηλιάκος ΑΤΕ Βank

«Η ελληνική οικονομία παρουσιάζεται σε καλύτερη κατάσταση από πλευράς ανάπτυξης και κατανάλωσης από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές οικονομίες, λόγω του σχετικά χαμηλότερου δανεισμού των νοικοκυριών και των εταιρικών κερδών των ελληνικών επιχειρήσεων.

Γενικότερα δεν προβλέπεται σημαντική επίπτωση στους ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας μας. Επισημαίνεται ότι το Ελληνικό Τραπεζικό σύστημα δεν έχει άμεση σχέση με τα subprime της Αμερικάνικης αγοράς, ενώ οι Ελληνικές Τράπεζες έχουν υψηλούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας και ρευστότητας. Η ρευστότητα στην αγορά επιτρέπει την μετακύλιση μικρότερου κόστους σε δανειστές, επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Επίσης, η επέκταση στις αγορές των Βαλκανίων επιτρέπει, πλέον, στις ελληνικές επιχειρήσεις να αποκομίζουν κέρδη από ταχέως αναπτυσσόμενες οικονομίες με μικρότερο κίνδυνο επιβράδυνσης.

Εάν τελικώς υπάρξει μείωση του παρεμβατικού επιτοκίου της ΕΚΤ αυτή θα συμβάλλει στη διατήρηση , του ενδιαφέροντος δανεισμού, των αξιών των ακινήτων,της κατανάλωσης και στη διατήρηση του επενδυτικού ενδιαφέροντος.

Συμπερασματικά, η τρέχουσα οικονομική συγκυρία δεν αναμένεται να επηρεάσει σημαντικά την Ελληνική οικονομία ενώ κατά το β’ εξάμηνο του 2008 εκτιμάται ότι θα αρχίσει να σημειώνεται εξομάλυνση των διεθνών οικονομικών συνθηκών. Όσον αφορά τις διεθνές εξελίξεις το 2008, εκτιμά η S&P, τα κέρδη τραπεζών και διαμεσολαβητών πιθανά θα συνεχίσουν να εξασθενούν - τάση που ξεκίνησε από το β΄ εξάμηνο του 2007 -, ειδικά στις ΗΠΑ. Επίσης, ηΕΚΤ τονίζει θα επιβραδυνθεί η χορήγηση δανείων στην ευρωζώνη στο α΄ τρίμηνο . Αξιολογώντας τη δυσκολία με την οποία οι τράπεζες χορηγούν πλέον τα δάνεια, καταγράφει αύξηση της «δυσκολίας» προς τις μεγάλες επιχειρήσεις κατά 41%, στα στεγαστικά 21% και στα προσωπικά 10%»

Α. Βγενόπουλος Marfin

«Αυτή την περίοδο υπάρχει χαμηλή ορατότητα και είναι δύσκολη οποιαδήποτε πρόβλεψη για τις αγορές. Παγκοσμίως την καλύτερη εκτίμηση για τις επιπτώσεις στις αγορές δεν την έχουν managers των τραπεζών αλλά οι τραπεζίτες των κεντρικών τραπεζώνπου γνωρίζουν σφαιρικότερα το πρόβλημα.

Στην Ελλάδα η κρίση έχει επίπτωση κατά βάση στις χρηματιστηριακές αποτιμήσεις και όχι στην τραπεζική δραστηριότητα. Οι τράπεζες θα ανταπεξέλθουν. Το χρηματιστήριο και οι τράπεζες έχουν υποχωρήσει υπερβολικά σε βαθμό στρέβλωσης που δεν δικαιολογείται από τις πραγματικές τους δυνατότητες»

Β. Μπαλλής Eurobank

«Από τα τέλη του α΄ τριμήνου του 2008 και μετά θα ξεκινήσει σταδιακά η ανάκαμψη , παρά το αρνητικό κλίμα που επικρατεί στα χρηματιστήρια. Στους ισολογισμούς χρήσης 2007 θα εγγραφούν κατά βάση οι ζημίες από τα subprime. Οι διοικήσεις θα αποφύγουν να μπουν στον πειρασμό να αφήσουν μέρος του προβλήματος να πλήξει τα κέρδη του 2008.

Ίσως υπάρξουν κάποια υπόλοιπα ζημιών αλλά δεν θα επιδράσουν δυσμενώς στο παγκόσμιο κλίμα. Παράλληλα φαίνεται ότι τα επιτόκια στην διατραπεζική από 3μηνο έως ένα έτος υποχωρούν σταδιακά δηλαδή η αγορά αρχίζει να περιορίζει τις στρεβλώσεις και τις υπερβολές. Στην ερώτηση αν υπάρξουν deals o κ Μπαλλής επισήμανε «η Eurobank εξέτασε αυτό το ενδεχόμενο αλλά προκύπτει ότι δεν υπάρχουν ουσιαστικά οικονομικά οφέλη από μια συγχώνευση στην Ελλάδα»

Γ. Προβόπουλος Πειραιώς

«Έως το α΄ 6μηνο του 2008 θα επιρεάζει η κρίση των subprime τις διεθνείς αγορές ωστόσο από το β΄6μηνο θα ξεκινήσει σταδιακά η ανάκαμψη των αγορών.

Οι ελληνικές τράπεζες μπορεί να δέχονται πιέσεις χρηματιστηριακά λόγω της γενικότερης κρίσης ωστόσο είναι θωρακισμένες. Πρόβλημα θα ανακύψει αναφέρει ο κ Προβόπουλος μόνο αν η κρίση των subprime συνεχίσει να ταλανίζει τις αγορές και το 2009 τότε και οι ελληνικές τράπεζες θα αντιμετωπίσουν προβλήματα, ωστόσο αυτό το ενδεχόμενο είναι περιορισμένο.

Σε επίπεδο μακροοικονομίας η αμερικανική οικονομία θα εισέλθει μέχρι τα μέσα του 2008 σε φάση ήπιας ύφεσης ενώ από το β΄ 6μηνο του 2008 θα ξεκινήσει εκ νέου η ανάκαμψη. Οι μεγάλες οικονομίες του πλανήτη θα εισέλθουν σε φάση μερικής αποθέρμανσης χωρίς να αντιμετωπίσουν προβλήματα. Η Ελλάδα θα συνεχίσει να εμφανίζει αύξηση του ΑΕΠ3,5% ή και υψηλότερα. Τα τραπεζικά δάνεια θα αυξηθούν με ρυθμό 18% το 2008 έναντι 21% το 2007 και η κερδοφορία θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα»

Α. Αθανάσογλου Proton bank

Ο φόβος της ύφεσης πλανάται στις διεθνείς αγορές προκαλώντας μεγάλη πίεση στις χρηματιστηριακές αξίες ειδικά των τραπεζών.

Παρά την κρίση τελικά μέσα στους προσεχείς μήνες θα υπάρξει αποφόρτιση και σταδιακή εξομάλυνση. Οι επενδυτές επιδιώκουν περισσότερο να προστατέψουν το κεφάλαιο τουςπαρά να αναζητήσουν ευκαιρίες ωστόσο αυτές υπάρχουν. Οι τράπεζες αποτιμώνται σε καλύτερα επίπεδα ενώ άλλα προϊόντα όπως τα δομημένα ομόλογα καταγράφουν πολύ καλές αποδόσεις.

REPORTER.GR

No comments:

Share |