Sunday, January 13, 2008

Πρόσθετα κεφάλαια αναζητούν οι κορυφαίες τράπεζες

Πρόσθετα κεφάλαια αναζητούν οι κορυφαίες τράπεζες

Ανάσα ανακούφισης για τις αγορές η περαιτέρω μείωση των αμερικανικών επιτοκίων όπως άφησε να φανεί ο διοικητής της Fed Μπεν Μπερνάνκι
Η ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ μείωση των αμερικανικών επιτοκίων μπορεί να θεωρείται δεδομένη από τις αγορές και τα διατραπεζικά επιτόκια να υποχωρούν, όμως τα νέα από τις μεγάλες κορυφαίες τράπεζες του πλανήτη δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά και κάθε άλλο παρά υποχώρηση της πιστωτικής κρίσης προοιωνίζονται.

Σε μία σαφή ένδειξη ότι τα προβλήματα του τραπεζικού τομέα επιδεινώνονται, η Merrill Lynch αναμένεται να υποστεί ζημίες ύψους 15 δισ. δολαρίων από αποτυχημένες επενδύσεις στην αγορά ενυπόθηκου χρέους, ζημίες σχεδόν διπλάσιες απ΄αυτές που είχαν αρχικά εκτιμηθεί, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας New York Times.

Κατά συνέπεια, η Merrill αναζητά πρόσθετο κεφάλαιο από ξένο επενδυτή, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα επικαλούμενο άτομα που γνωρίζουν τα σχέδια του ομίλου. Σημειώνεται ότι η τράπεζα ανακοινώνει αποτελέσματα την προσεχή εβδομάδα.

Την ίδια στιγμή, η Bank of America γνωστοποίησε ότι συμφώνησε να αγοράσει την προβληματική πλέον Countrywide Financial, το μεγαλύτερο όμιλο χορήγησης ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων στις ΗΠΑ, κίνηση η οποία στοχεύει στην αποφυγή μιας από τις μεγαλύτερες καταρρεύσεις εταιρειών εν μέσω της αμερικανικής στεγαστικής κρίσης.

Σύμφωνα με την Bank of America, η συναλλαγή που γίνεται σε μετοχές φθάνει την αξία των 4 δισ. δολαρίων - πρόκειται φυσικά για ένα πολύ μικρό μερίδιο από την αξία των 26 δισ. δολαρίων στην οποία αποτιμάτο η Countrywide πέρυσι το Φεβρουάριο.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η ελβετική τράπεζα UBS AG ανακοίνωσε ότι δεν μπορούσε να προβλέψει τον τελικό αντίκτυπο της κρίσης στην αγορά ενυπόθηκου χρέους υψηλού ρίσκου, όμως μία νέα τονωτική «ένεση» κεφαλαίου θα ενδυνάμωνε τη θέση της και στο πλαίσιο αυτό κάλεσε τους μετόχους να υποστηρίξουν την έκτακτη αύξηση κεφαλαίου της.

Η ελβετική τράπεζα υπήρξε ένα από τα μεγαλύτερα θύματα της κρίσης στην αμερικανική πιστωτική αγορά, η οποία οδήγησε σε διαγραφές ενεργητικού αξίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων από κορυφαίες τράπεζες και στη διακοπή του αναμεταξύ τους δανεισμού.

Επίσης, δημοσίευμα της Wall Street Journal έκανε γνωστό ότι Merrill Lynch και Citigroup βρίσκονται σε επαφές, προκειμένου να αντλήσουν περισσότερο κεφάλαιο από επενδυτές, κυρίως από ξένες κυβερνήσεις. Η Citigroup θα μπορούσε να αντλήσει ακόμη και 10 δισ. δολάρια, πιθανόν από ξένες κυβερνήσεις, ενώ η Merrill περί τα 3 έως 4 δισ. δολάρια, τα περισσότερα εκ των οποίων από κρατικά επενδυτικά ταμεία της Μέσης Ανατολής.

Οι αγορές πήραν μία ανάσα ανακούφισης προχθές όταν ο Μπερνάνκι, ο διοικητής της Fed μίλησε ξεκάθαρα για σημαντικές περαιτέρω μειώσεις των αμερικανικών επιτοκίων. Ανάσα αναμένεται να προσφέρει και η νέα επικείμενη παρέμβαση της Φέντεραλ Ρεζέρβ, της ΕΚΤ και της κεντρικής τράπεζας της Ελβετίας με διοχέτευση δανείων δολαρίου τουλάχιστον για έναν ακόμη μήνα για την αύξηση στης ρευστότητας στις αγορές χρήματος.

NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |