Thursday, January 10, 2008

ΟΤΕ: «Προίκα» € 500 εκατ. στην εταιρεία επενδύσεων ακινήτων

ΟΤΕ: «Προίκα» € 500 εκατ. στην εταιρεία επενδύσεων ακινήτων

ΜΕ ΑΚΙΝΗΤΑ συνολικής αξίας έως και 500 εκατ. ευρώ σκοπεύει να «προικίσει» η διοίκηση του ΟΤΕ [OTEr.AT] τη νέα θυγατρική του ομίλου με τη μορφή Ανώνυμης Εταιρείας Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας (ΑΕΕΑΠ) που σχεδιάζεται.

Τα στελέχη της ΟΤΕ estate που έχουν αναλάβει την ευθύνη της σύστασης της νέας εταιρείας η οποία στη συνέχεια θα εισαχθεί στο Χρηματιστήριο Αθηνών, εργάζονται πυρετωδώς προκειμένου να έχουν ολοκληρώσει το έργο τους μέχρι τον Ιούνιο.

Παράλληλα έχουν αναθέσει την πραγματοποίηση της νέας εκτίμησης της εμπορικής αξίας των ακινήτων του ΟΤΕ, σύμφωνα με πληροφορίες, στη Δανός και Συνεργάτες. Εκτιμάται ότι το πρώτο ακίνητο που θα αποτελέσει την «προίκα» της ΑΕΕΑΠ θα είναι το διοικητικό Μέγαρο στο Μαρούσι η αξία του οποίου υπολογίζεται στα 200 εκατ. ευρώ.

Η πρώτη εκτίμηση για τη συνολική αξία των ακινήτων του ομίλου, βάσει πάντα πληροφοριών, είναι 1,2 δισ. ευρώ. Ωστόσο, δεν έχουν όλα τα ακίνητα του ΟΤΕ τα αναγκαία χαρακτηριστικά για να εκφερθούν σε μια εταιρεία του τύπου ΑΕΕΑΠ (χρειάζεται να είναι εμπορικά ακίνητα με δυνατότητα άμεσης μίσθωσης).

Ως εκ τούτου πιθανόν τα ακίνητα που θα πλαισιώσουν τη νέα εταιρεία να έχουν συνολική αξία μικρότερη από αυτή των αρχικών προθέσεων της διοίκησης του ομίλου.

Ένα άλλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο ΟΤΕ στην περίπτωση αυτή είναι οι πολύπλοκες νομικές διαδικασίες που είναι αναγκαίες ειδικά όταν πρόκειται για θέματα ακίνητης περιουσίας. Υπάρχουν επίσης σκέψεις, σε δεύτερη φάση, να ενταχθούν στη νέα θυγατρική ακίνητα που ανήκουν σε εταιρείες του ομίλου στο εξωτερικό (π.χ. ακίνητα της RomTelecom η οποία επίσης διαθέτει σημαντική ακίνητη περιουσία).

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ΟΤΕ και πιο συγκεκριμένα η θυγατρική του ΟΤΕ estate έχει στην κατοχή της περίπου 2300 ακίνητα (οικόπεδα - γήπεδα) συνολικής επιφάνειας 9.251.000 τ.μ. Στα περισσότερα από αυτά φυσικά υπάρχουν κτήρια τα οποία χρησιμοποιεί για τις υπηρεσίες του.

Αναβάθμιση από HSBC

Νέα τιμή - στόχο 27,7 ευρώ από 26,5 ευρώ έδωσε για τη μετοχή του ΟΤΕ η HSBC σε σχετική έκθεσή της στην οποία διατηρεί τη σύσταση «neutral». Ο διεθνής οίκος σημειώνει ότι η εξαγορά των μειοψηφιών της Cosmote [COSr.AT] είναι σωστή τόσο από οικονομικής όσο και από στρατηγικής σκοπιάς και εκτιμά περιθώριο ανόδου 13,4% για τη μετοχή του Οργανισμού.

Η HSBC εκτιμά επίσης ως θετικό καταλύτη για τη μετοχή του ΟΤΕ την πιθανή ιδιωτικοποίησή του αναφέροντας ως καλύτερο σενάριο έναν ευρωπαίο στρατηγικό επενδυτή που θα μπορούσε να του παράσχει τεχνογνωσία, συνέργιες και ευκαιρίες επέκτασης σε νέες αγορές.

Ακόμη ως θετικό καταλύτη θεωρεί μια πιθανή εισαγωγή της Romtelecom στο χρηματιστήριο της Ρουμανίας.

Η Credit Suisse

Η Credit Suisse επίσης με έκθεσή της προχώρησε σε υποβάθμιση της στάθμισης του ευρωπαϊκού τηλεπικοινωνιακού κλάδου από «overweight» σε «market weight» σημειώνοντας πως αναμένει λιγότερες ανοδικές αναθεωρήσεις κερδών και κατά συνέπεια επιβράδυνση του momentum της κερδοφορίας των εταιρειών του κλάδου.

Ο ίδιος οίκος αναμένει ταυτόχρονα μεγαλύτερη κινητικότητα όσον αφορά εξαγορές και συγχωνεύσεις.

NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |