Tuesday, December 4, 2007

Ε-commerce για λίγους στην Κύπρο

Ε-commerce για λίγους στην Κύπρο

Σε χαμηλά επίπεδα βρίσκεται το ηλεκτρονικό εμπόριο στην Κύπρο, τόσο ανάμεσα στα νοικοκυριά όσο και ανάμεσα στις επιχειρήσεις. Με βάση τα αποτελέσματα της ετήσιας έρευνας «Χρήση Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών στα Νοικοκυριά», μόνο το 7,8% των Κυπρίων έχει κάνει παραγγελίες αγαθών και υπηρεσιών για ιδιωτική χρήση μέσω του διαδικτύου κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του 2007. Ωστόσο, διαφαίνεται μια σταθερή αύξηση του ποσοστού των ατόμων που χρησιμοποιούν το διαδίκτυο για να κάνουν παραγγελίες αγαθών ή υπηρεσιών (από 5,1% το 2005 ανήλθε σε 6,7% το 2006 και 7,8% το 2007).

Ποσοστό 11,3% των Κυπρίων ηλικίας 16 - 74 ετών έχουν κάνει παραγγελία μέσω του διαδικτύου σε κάποια χρονική στιγμή.

Το 37,6% των Κυπρίων, που παράγγειλαν αγαθά ή υπηρεσίες μέσω του διαδικτύου τους τελευταίους δώδεκα μήνες, έχει παραγγείλει εισιτήρια για ταξίδια και διαμονή σε ξενοδοχεία. Δεύτερη στις προτιμήσεις των Κυπρίων είναι η κατηγορία των βιβλίων, εφημερίδων και υλικού ηλεκτρονικής μάθησης (33,6%) και τρίτη η κατηγορία των ειδών ένδυσης/αθλητικών ειδών (29,1%).

Όσον αφορά τη χρήση του διαδικτύου, παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση στις συναλλαγές με τη δημόσια υπηρεσία (από 12,7% το 2006 σε 19,9% το 2007), καθώς και στις τραπεζικές συναλλαγές (από 6,1% το 2006 σε 11,9% το 2007).

Επιχειρήσεις και e-commerce

Όπως διαφαίνεται από στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, το ηλεκτρονικό εμπόριο δεν είναι πολύ δημοφιλές μεταξύ των επιχειρήσεων στην Κύπρο. Με βάση τα αποτελέσματα της ετήσιας έρευνας «Χρήση Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών και Ηλεκτρονικό Εμπόριο στις Επιχειρήσεις», μόνο το 24,5% των επιχειρήσεων με 10 ή περισσότερους υπαλλήλους έχουν κάνει παραγγελίες προϊόντων ή υπηρεσιών μέσω του διαδικτύου κατά τη διάρκεια του 2006. Στις μεγάλες επιχειρήσεις το ποσοστό που παραγγέλλουν μέσω του διαδικτύου είναι 50%.

Σε σχέση με τις συνολικές αγορές, οι παραγγελίες μέσω του διαδικτύου αντιπροσώπευσαν μόνο ένα μικρό ποσοστό στις περισσότερες επιχειρήσεις. Στην πλειοψηφία των επιχειρήσεων που έχουν παραγγείλει μέσω του διαδικτύου (74,9%), αυτές οι παραγγελίες αντιπροσώπευσαν λιγότερο από το 5% της συνολικής αξίας των παραγγελιών της επιχείρησης. Εντούτοις, υπήρξαν 7,6% των επιχειρήσεων για τις οποίες η αξία των παραγγελιών μέσω του διαδικτύου ήταν μεγαλύτερη από το 25% της συνολικής αξίας των παραγγελιών τους.

Μόνο 7,3% των επιχειρήσεων με πρόσβαση στο διαδίκτυο έχουν δεχθεί παραγγελίες μέσω του διαδικτύου.

Όπως και με τις αγορές, σε πολλές από τις επιχειρήσεις οι πωλήσεις μέσω διαδικτύου αντιπροσωπεύουν ένα μικρό ποσοστό σε σχέση με τις συνολικές πωλήσεις.

Το ποσοστό των επιχειρήσεων που χρησιμοποιούν το διαδίκτυο για εξυπηρέτηση από τη δημόσια υπηρεσία παρουσίασε αύξηση από 44,3% το 2006 σε 53,7% το 2007. Η χρήση διαδικτύου για εξυπηρέτηση από τις δημόσιες αρχές αφορά, κατά κύριο λόγο, την εξασφάλιση πληροφοριών.

Περισσότερες από τις μισές επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν υπολογιστές συνδεδεμένους με το διαδίκτυο έχουν δική τους ιστοσελίδα (53% το 2007).

STOCKWATCH.COM.CY

No comments:

Share |