Tuesday, December 4, 2007

Κατασκευές: Χάνουν έδαφος Πάφος, Λάρνακα

Κατασκευές: Χάνουν έδαφος Πάφος, Λάρνακα

• Επενδυτικό μπουμ στην Αμμόχωστο

Επιβράδυνση της κατασκευαστικής δραστηριότητας αναμένεται τα προσεχή χρόνια στην Πάφο και στη Λάρνακα, με βάση τα τελευταία στοιχεία για τις άδειες οικοδομής. Αντίθετα, το ενδιαφέρον για κατασκευαστικές επενδύσεις στη Λευκωσία και στην Αμμόχωστο παραμένει ισχυρό. Όπως προκύπτει από στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, το εμβαδόν των αδειοδοτηθέντων έργων στην Πάφο και στη Λάρνακα το πρώτο εννιάμηνο του έτους είναι μειωμένο κατά 10,3% και 0,4% αντίστοιχα. Στην Πάφο το εμβαδόν περιορίζεται στις 502,3 χιλ. τ.μ. από 560,1 χιλ. τ.μ. πέρσι και στη Λάρνακα στις 476,6 χιλ. τ.μ. από 478,4 χιλ. τ.μ.


Οι άδειες οικοδομής αποτελούν σημαντική ένδειξη της μελλοντικής κατασκευαστικής δραστηριότητας και παράγοντες της κτηματαγοράς υποστηρίζουν ότι η μείωση που καταγράφεται στην Πάφο αποδίδεται στο ότι μειώνεται η εξωγενής ζήτηση για αγορά στέγης λόγω ψηλών τιμών.

Η κατασκευαστική δραστηριότητα αναμένεται να εντατικοποιηθεί το επόμενο διάστημα στην Αμμόχωστο. Το εμβαδόν αδειοδοτηθέντων έργων καταγράφει αύξηση 55,4%, φθάνοντας τις 242,2 χιλ. τ.μ. από 155,8 χιλ. τ.μ. πέρσι. Η αύξηση αποδίδεται, υποστηρίζουν κύκλοι της κτηματαγοράς, στο ότι οι αγοραστές επιλέγουν πλέον την Αμμόχωστο λόγω των χαμηλών τιμών. Επίσης, οι ξένοι κτηματομεσίτες φέρονται να επιλέγουν την Αμμόχωστο λόγω του ότι οι developers δίνουν εκεί μεγάλα ποσοστά προμήθειας της τάξης του 12% - 17%.

Αυξημένες κατασκευαστικές επενδύσεις αναμένονται επίσης στη Λευκωσία και στη Λεμεσό.

Το συνολικό εμβαδόν των έργων που εξασφάλισαν άδεια οικοδομής αυξήθηκε κατά 6,5%, φθάνοντας τα 2,73 εκ. τ.μ. σε σχέση με 2,56 εκ. τ.μ. πέρσι. Παρατηρείται δηλαδή μικρή επιτάχυνση, καθώς το περσινό εννιάμηνο σημειώθηκε μικρότερη άνοδος 4,2%.

Κατά την περίοδο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2007, εκδόθηκαν 7.166 άδειες οικοδομής, παρουσιάζοντας άνοδο 1,8% έναντι της αντίστοιχης περιόδου του προηγούμενου έτους. Η συνολική αξία των αδειών αυτών αυξήθηκε κατά 18,0%, φθάνοντας το £1,22 δισ. από £1,04 δισ. πέρσι. Ο αριθμός των οικιστικών μονάδων παρουσίασε άνοδο της τάξης του 8,9%, φθάνοντας τις 15.379 από 14.127 πέρσι.

STOCKWATCH.COM.CY

No comments:

Share |