Friday, December 14, 2007

Πίσω στους μεγαλομετόχους

Πίσω στους μεγαλομετόχους
Ημερομηνία Δημοσίευσης: 14/12/2007 12:35:00

• Γιατί οι μεγαλομέτοχοι αγοράζουν πίσω τις εταιρείες τους

Ολοένα και πληθαίνει το φαινόμενο της εξαγοράς δημοσίων εταιρειών από τους μεγαλομετόχους τους. Η Δημόσια Πρόταση της NKS για τη CTC είναι κάθε άλλο παρά μεμονωμένη περίπτωση. Προηγήθηκε σειρά άλλων. Συνολικά, δώδεκα εταιρείες δέχθηκαν φέτος Δημόσιες Προτάσεις για μερική ή ολική εξαγορά από τους μεγαλομετόχους τους. Παράγοντες της αγοράς αποδίδουν το φαινόμενο στις κρυμμένες αξίες των εταιρειών, στο αυξημένο κόστος παραμονής στο ΧΑΚ, αλλά και στην έλλειψη στρατηγικής από μέρους των εταιρειών.

Όλες σχεδόν οι εταιρείες εξαγοράζονται με σημαντικό premium από την τελευταία τιμή διαπραγμάτευσης πριν την ανακοίνωση της Δημόσιας Πρότασης. Εντούτοις, παράγοντες της αγοράς σημειώνουν ότι σε κάποιες περιπτώσεις οι τιμές που προσφέρονται για εξαγορά των εταιρειών είναι σχετικά χαμηλές.

«Οι εταιρείες αυτές διαπραγματεύονται σε χαμηλότερη από τη λογιστική τους αξία με αποτέλεσμα να είναι πιο ελκυστικές για τους μεγαλομετόχους», σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Εγνατία Χρηματιστηριακή (Κύπρου), Χρίστος Καλογέρης. «Κάποιες εταιρείες», τόνισε, «έχουν επιπρόσθετη κρυμμένη αξία από ακίνητα τα οποία κατέχουν και δεν έχει γίνει πρόσφατη επαναξιολόγηση».

Παρά το premium, οι προσφερόμενες τιμές εξαγοράς είναι πολύ χαμηλές σε σχέση με τις τιμές έκδοσης κατά την εισαγωγή τους στο ΧΑΚ. Η Constantinou Bros, για παράδειγμα, εισήχθηκε στο ΧΑΚ τον Ιούνιο του 2000 με τιμή έκδοσης €0,95. Ο ένας από τους δύο μεγαλομετόχους της αγόρασε πίσω το 51,9% της εταιρείας στα €0,46. Και η Ceilfloor εισήχθηκε στο ΧΑΚ το Δεκέμβριο του 1999 στα €0,87. Ο μεγαλομέτοχος της, η δημόσια εταιρεία Avacom, προσφέρει €0,10 για να εξαγοράσει μέχρι και το 100% του μετοχικού της κεφαλαίου.

Όπως υπογραμμίζει ο οικονομολόγος και πρώην πρόεδρος της Επ. Κεφαλαιαγοράς, Μάριος Κληρίδης, αρκετές εταιρείες εισήχθηκαν στο ΧΑΚ την περίοδο της ευφορίας του 1999 - 2000 χωρίς να έχουν άμεσο στόχο την παραμονή τους στο ΧΑΚ. «Είναι λογικό τώρα, κάποιες εταιρείες εκμεταλλευόμενες τις συγκυρίες και βλέποντας το αυξημένο που συνεπάγεται η παραμονή στο ΧΑΚ, να οδηγούνται εκτός», τόνισε.

Οι πλείστες από τις εταιρείες που αγοράστηκαν μέχρι φέτος παραμένουν, μέχρι στιγμής, στο ΧΑΚ, γιατί οι μεγαλομέτοχοι δεν κατέχουν πέραν του 90% του εκδομένου τους κεφαλαίου.

Άλλοι παράγοντες συνδέουν τη διαφαινόμενο έξοδο αρκετών εταιρειών με την έλλειψη μακροχρόνιας στρατηγικής κάποιων εταιρειών. «Κάποιες από τις εταιρείες αυτές έτρεξαν να μπουν σε περίοδο ευφορίας και εύκολης άντλησης κεφαλαίων πολλές φορές χωρίς συγκεκριμένη μακροχρόνια στρατηγική. Το μέλλον τους εντός ΧΑΚ δεν προμηνύεται ευοίωνο, με αποτέλεσμα οι μεγαλομέτοχοι λόγω και των υποχρεώσεων και κόστους να μην θέλουν να παραμείνουν», επεσήμανε ο κ. Καλογέρης.

«Η τάση που παρατηρείται δείχνει ένα στάδιο ωρίμανσης του ΧΑΚ. Οι εταιρείες εισήχθηκαν στο ΧΑΚ προσμένοντας ότι θα αντλήσουν κεφάλαια ή είχαν άλλες προσδοκίες. Στην πορεία συνειδητοποίησαν ότι δεν εξυπηρετούνταν τα καλώς νοούμενα συμφέροντα τους από την παραμονή τους στο ΧΑΚ», δήλωσε ο διευθυντής στρατηγικής ανάπτυξης της Ελληνικής, Γιάννης Τελώνης.

STOCKWATCH.COM.CY

No comments:

Share |